Nemocnice v Praze berou peníze krajům

Petr Holub
21. 4. 2006 0:01
Praha - Nepořádek v hospodaření nemocnic je tak velký, že může ohrožovat kvalitu poskytované péče. Kdo z toho těží? Lobby pražských nemocnic. Uvnitř: ANKETA

Odhalila to poslanecká komise, která vyšetřuje hospodaření VZP. Komise hledá původ nepořádků a dluhů ve zdravotnictví.

Ani kdyby dnes poslanci znovu schválili zákon o neziskových nemocnicích, nic na tom nezmění. Nový zákon totiž neruší zavedenou praxi, kdy jsou nemocnice financovány neprůhledně, málo efektivně a nespravedlivě.

Nespravedlnost se prohlubuje

Poprvé v historii zdravotnictví může veřejnost nahlédnout do seznamu dotací pro jednotlivé nemocnice. Unikátní čísla o tom, jak je systém nespravedlivý, jsou zarážející.

Například 600 tisíc obyvatel Zlínského kraje dostalo předloni od VZP na nemocnice 1,7 miliardy korun. Bylo to méně, než jednotlivě obdržela každá ze čtyř největších českých nemocnic.

Nespravedlnost potvrdila při jednání komise i bývalá ředitelka VZP Jiřina Musílková, podle níž se však se systémem nedalo nic dělat. Všechny nemocnice dostaly už v roce 1997 paušál bez ohledu na to, jak léčily. Tento paušál se ročně zvyšoval zhruba o tři procenta, ti schopnější však dokázali různými výjimkami získat víc.

Nejúspěšnější byly největší nemocnice - vedle pražské Homolky (za čtyři roky zvýšení o 59 procent) a Motolu (o 50 procent) byl nejúspěšnější ústav v Plzni (46 procent). Těmto třem ústavům se v letech 2000 až 2004 zvýšily příjmy od VZP o dvě a půl miliardy, navýšení od ostatních pojišťoven překročilo miliardu. Vláda, sněmovna ani VZP ale nikdy nevysvětlily, proč je nutné vylepšit bilanci právě těmto ústavům.

Jozef Kubinyi
Jozef Kubinyi | Foto: Ludvík Hradilek

"O rozdělování peněz rozhodovaly známosti a zájmy lobbyistů. Legislativa je přitom tak nepřesná, že není možné říct, jestli za to může víc pojišťovna, anebo ministerstvo zdravotnictví," shrnul předseda poslanecké komise Jozef Kubinyi (ČSSD). Politici podle něho neměli zájem systém zprůhlednit, protože by se tím připravili o moc nad miliardami.

Léky na trojnásobek

Obecně se musí cítit nespokojeni všichni, kdo nežijí v Praze. Šest velkých pražských nemocnic utratí čtvrtinu všech peněz na ústavní péči.

Trend v posledních letech zesiluje. Ještě v roce 2000 dostalo šest mimopražských fakultních nemocnic od VZP celkem sedm miliard korun, tedy o dvě stě milionů více než pražští kolegové. Předloni už vedla Praha o 50 milionů.

Kubinyi byl jediným ministrem, který se pokusil počet pražských nemocnic snížit na čtyři. Z funkce byl odvolán do tří měsíců.

Pokud neměly nemocnice politickou podporu, dokázaly v posledních letech vylepšovat rozpočty jinak. Velké ústavy se naučily zvyšovat výdaje na léky a vydělávaly na jejich maržích. Například obrat lékárny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze narostl za čtyři roky třikrát (o 260 milionů u VZP), na Vinohradech, v Olomouci, Plzni i Hradci Králové na dvojnásobek.

Veřejné dluhy, soukromý zisk

Lobbistickou praxi potvrzují údaje o soukromých nemocnicích. Nejvíc své příjmy zvýšily ústavy, kterým pojišťovna povolila zřídit kardiologické oddělení - Třinec-Podlesí, plzeňský Privamed a pražská Bulovka. Kardiologie je podle ministerských cenových předpisů nejvíc výdělečným oborem a také proto je Česko v jejich počtu na obyvatele první na světě.

Výmluvný je fakt, že prosperující kardiologie Bulovka není součástí stejnojmenné zadlužené fakultní nemocnice, i když sídlí v jejím areálu.

Dalším výnosným oborem je ortopedie. Stojí za vzestupem nemocnice sv. Zdislavy v Mostištích, které VZP umožnila v letech 2002 a 2003 zdvojnásobit výkon a tím i zisk.

Praha má další oběť

Proti rozpínavosti pražských nemocnic se snaží bojovat středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). Právě nemocnice v jeho kraji měly v posledních letech nejmenší nárůst - Kladnu, Mělníku, Berounu a Říčanům šly příjmy dokonce dolů. Z toho hejtman usuzuje, že existuje plán, jak dostat středočeské pacienty do hlavního města. "Ministr Rath už loni vyzval pražské nemocnice, ať se hlásí do výběrových řízení o zdravotní péči v našem kraji," připomíná.

Petr Bendl
Petr Bendl | Foto: Archiv STC kraje

Ministrem přímo řízená VZP v dubnu oznámila, že zruší berounskou nemocnici. Kraj, který zdejší ústav letos dotuje 40 miliony korun, na záchranu rezignoval. "Proti rozhodnutí pojišťovny nemůžeme nic dělat," říká Bendl.

Hejtman upozorňuje, že přesun péče ze středních Čech do Prahy omezí dostupnost a ještě péči prodraží. Například za operaci žlučníku platí pojišťovny nemocnici v Kostelci nad Labem 12.300 korun, v Čáslavi o 4 tisíce víc. Pražské fakultní nemocnice účtují 34 tisíc.

Kraje mohou podle Bendla pouze bránit nejhoršímu. "Nejde koncepčně pracovat v prostředí, kde nikdo neposuzuje cenu a kvalitu," říká hejtman.#reklama

Zákon o neziskových nemocnicích kraje odmítají s tím, že způsobí další a ještě větší krizi než dosud. Normu odsoudili také experti. "Bude konzervovat současný nespravedlivý a neefektivní systém," říká Pavel Vepřek ze sdružení Občan.

Přesto senátní veto nad zákonem dnes zřejmě přehlasuje většina poslanců ČSSD a KSČM. Kubinyiho komise zkoumající vyšetřování VZP vydá závěrečnou zprávu koncem příštího týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy