Inspekce varuje před nebezpečnými ořechy

jaa
14. 4. 2006 15:40
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje na závadné pražené arašídy v kokosové šťávě "Roasted Peanuts with Coconut Juice".
Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Nebezpečné arašídy do České republiky dovezla společnost Ruzek Associates, s.r.o. se sídlem v Plzni. Podle údajů Celního úřadu v Karlových Varech bylo do republiky dovezeno celkem 1 050 kg této závadné potraviny.

Pražská laboratoř SZPI ve výrobku prokázala více než třicetinásobné překročení povoleného množství aflatoxinů.

Aflatoxiny patří do skupiny tzv. mykotoxinů a vznikají jako produkty plísní. Pro lidské zdraví jsou nebezpečné, protože jsou považovány za karcinogenní. Pro jejich obsah v potravinách jsou stanoveny velmi přísné limity a potraviny, které je mohou obsahovat, jsou prostřednictvím kontrolních úřadů striktně sledovány Evropskou komisí.Inspekce proto nedoporučuje tuto nebezpečnou potravinu konzumovat.

Je pravděpodobné, že arašídy byly nebo stále mohou být prodávány především v asijských stáncích a na tržnicích. Spotřebitelé, kteří kontaminované arašídy již nakoupili, mají právo výrobek reklamovat.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce dnes odeslala hlášení o tomto výrobku do bruselské centrály Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). "Bližší podrobnosti sdělit nemohu, SZPI případ dále vyšetřuje ", sdělila deníku Aktuálně.cz mluvčí Daniela Kolejková.

 

Právě se děje

Další zprávy