Nová laboratoř hlídá úložiště odpadů

ČTK, ven
1. 2. 2006 11:29
Praha - Nová laboratoř může sledovat, jak se nebezpečné složky z dlouhodobého úložiště radioaktivních odpadů vážou v životním prostředí.

Novou laboratoř vybudoval tým vědců z Centra pro radiochemii a radiační chemii a Katedry jaderné chemie Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického.

"K třídění a bezpečnějšímu ukládání jaderného odpadu napomůže právě tento projekt. Stál 4,5 milionu korun," řekl vedoucí centra Jan John při dnešním představení prvního záblesku nového laserového systému pro časově rozlišenou laserem indukovanou fluorescenční spektroskopii.

Laboratoř umí stanovit reálnou toxicitu přechovávaných látek

Laboratoř bude především v roztocích zkoumat formy, v jakých se nebezpečné látky vyskytují v životním prostředí. Stupeň jedovatosti těžkých kovů nezáleží totiž podle Johna jenom na jejich koncentraci, ale hlavně na tom, v jakých sloučeninách se v přírodě vyskytují. "A tohle je právě zařízení, které dokáže stanovovat nejen koncentraci, ale i formy existence, a tedy i reálnou toxicitu jednotlivých kontaminantů," uvedl.

Separací dokáží vědci snížit potřebu dlouhodobých úložišť

Zařízení také dokáže podle Johna rozlišit nebezpečné radioaktivní látky od méně nebezpečných. Tím, že se látky s rozpadem statisíců či milionů let separují, je možné je vrátit zpět do jaderného palivoenergetického procesu a přeměnit je v nuklidy s kratším poločasem života, řádově stovek let. "Významně se tak eliminuje potřebnost dlouhodobých úložišť," zdůraznil John.

Systém podle něj rovněž umožní lépe určit rizikové parametry úložišť radioaktivních odpadů. "Bude jím možné demonstrovat, co by se mohlo stát, kdyby nebezpečné složky začaly z úložiště unikat," uzavřel John.

 

Právě se děje

Další zprávy