Čeští jeskyňáři pokračují Velkým ponorem

Vendula Křížová
16. 1. 2006 11:27
Teherán - Pět set čtyřicet metrů dosud neznámých částí solné jeskyně Velký ponor objevili čeští speleologové v Íránu. MAPA UVNITŘ

Pokud se jim podaří tuto jeskyni propojit s komplexem Jeskyně tří naháčů, kterou vědci objevili už v roce 1999, znamenalo by to, že jeskyně bude nějdelší solnou jeskyní na světě. Z Íránu to napsal jeden ze členů expedice NAMAK (sůl) Michal Fillipi.

Zatím nejdelší jeskyní tohoto typu je jeskyně Malham v Izraeli, dlouhá 5685 metrů.

Při povrchových dokumentačních pracích speleologové také zaměřili hlavní body systému jeskyně Tří naháčů a upřesnili polohů vchodů.

Expedice se rozrůstá, solné pně lákají

Expedice rovněž odebírá geologické vzorky, které pomůžou rekonstruovat vývoj solného krasu. 

Česká expedice spolupracuje s íránskými kolegy z univerzity v Šírázu. V příštích dnech se podle Fillipiho k expedici připojí také pět íránských horolezců, kteří pomohou při pohybu v systému jeskyní.

"Muvili jsme také se skupinou ruských jeskyňářů, kteří se na základě našich článků ve vědeckých časopisech přijeli na solné jeskyně podívat," uvedl Filippi. 

Z Namakdanu je geopark, chce být památkou UNESCO

Oblast Namakdan a přilehlého okolí byla podle Filippiho před zhruba půl rokem vyhlášena národní přírodní památkou - geoparkem. Důvodem je právě existence unikátních solných jeskyní. Snahou Íránců je, aby se geopark v budoucnu stal památkou chráněnou UNESCO. 

Mapa Jeskyně Tří naháčů a Velký ponor (v horní části obrázku). Čísla po obvodu jeskyně označují typ profilu jeskyně, které lze najít v legendě.
Mapa Jeskyně Tří naháčů a Velký ponor (v horní části obrázku). Čísla po obvodu jeskyně označují typ profilu jeskyně, které lze najít v legendě. | Foto: Aktuálně.cz

V solném krasu je nyní podle Filippiho teplo a jasno. Teploty se pohybují okolo 24 stupňů Celsia. Vane ale vítr, který zvedá
písek, takže je špatná viditelnost.

Česká expedice je v Íránu již posedmé. Poprvé do země zavítali ještě jako studenti a ze všech památek a přírodních krás se jim nejvíce líbily právě solné pně. V roce 1998 na jaře připravili první expedici a od té doby tam jezdí už jen do solného krasu. Účastníci expedice působí v Česku na Univerzitě Karlově.

Letošní expedice se zpět do Prahy vrátí 9. února.

 

Právě se děje

Další zprávy