Je jeskyně Tří naháčů nejdelší na světě?

Vendula Křížová
8. 1. 2006 15:30
Praha - Čeští geologové a speleologové ( UVNITŘ ON-LINE ), kteří dnes vyrážejí do Íránu, mají velký cíl: dokázat, že jimi objevená solná jeskyně Tří naháčů je nejdelší na světě.

Dosud objevili 5190 metrů chodeb jeskyně, což ji řadí na druhé místo na světě. K dosažení světového primátu zbývá kolem pěti set metrů. Jeskyně Tří naháčů by tak předčila zatím nejdelší solnou jeskyni Malham, která má 5685 metrů.

Jiří Bruthans (vlevo) a Michal Filippi povedou letošní expedici. Její plány prezentovali v pátek na tiskové konferenci v Praze.
Jiří Bruthans (vlevo) a Michal Filippi povedou letošní expedici. Její plány prezentovali v pátek na tiskové konferenci v Praze. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zde můžete průběžně sledovat, jak EXPEDICE PROBIHÁ.

NAMAK, tedy sůl

Jiří Bruthans a Michal Filippi, kteří vedou letošní expedici NAMAK, což je perský název pro sůl, jezdí se svými kolegy do jižního Íránu na pobřeží Perského zálivu již od roku 1997. Jeskyni Tří naháčů a její nádherné interiéry a solná jezírka  objevili v roce 1999 tři členové výpravy, kteří se dovnitř právě kvůli množství jezírek vydali úplně nazí. "Při tom jsme se hodně poškrábali a v slané vodě si pak vytrpěli své," říká Bruthans, který nyní pracuje v ústavu hydrogeologie na Univerzitě Karlově.

Jak speleologové postupují při průzkumu jeskyně se dočtete zde.

Původně studentské expedice se v letošním roce proměnily v expedici vědeckou. "Jedeme do Íránu dělat základní výzkum solných pňů a útvarů s ním spojených. Chceme poznat a popsat oblast solného krasu, zjistit, jak tamní útvary vznikají, jak rychle, kde se tvoří jeskyně a proč," uvádí Filippi, nyní pracovník Geologického ústavu Akademie věd. Spolu s ním se do Íránu vypraví Marek Audy, Evžen Janoušek, Ondřej Jäger, Richard Bouda, Tomáš Svoboda, Jan Kukačka a Zdeněk Vilhelm.

Přečtěte si více o výzkumu Čechů v oblasti.

Základní výzkum se podle jeho slov může hodit pro pozdější možnosti těžby soli nebo také výzkumu ložisek ropy, která se občas v pastích, které solné sedimenty vytvoří, může nacházet.

Solný kras - Království Santa Klause

Celý solný kras vznikl podle vědců působením vody podobně jako v Česku známé vápencové jeskyně. "Stejně jako u nás známe krápníky, jsou v solných jeskyních birazní útvary  ze soli," říkají. Místnost v jedné z jeskyní v jižním Íránu tak díky bohaté výzdobě sněhobílou solí zformovanou do mnoha malých krápníků pojmenovali Království Santa Clause.

Oblast, do které čeští geologové jezdí, leží na jihu Iránu, při pobřeží a na blízkých ostrovech v Perském zálivu. Fialově jsou vyznačené takzvané solné pně, které zkoumají.
Oblast, do které čeští geologové jezdí, leží na jihu Iránu, při pobřeží a na blízkých ostrovech v Perském zálivu. Fialově jsou vyznačené takzvané solné pně, které zkoumají. | Foto: NAMAK

Ve zkoumané oblasti se před více než půl miliardou let nacházela rozsáhlá bezodtoká sníženina. V suchém a teplém klimatu v ní sůl sedimentovala a vytvořila i mnohaset metrové masy horniny. Postupně byla sůl překryta jinými horninami, ale díky vysokým tlaků, které pod povrchem země panují, byly solné masy opět vyzdviženy na povrch v podobě solných sloupů - pňů. Působením děšťové vody vzikají ponory, jeskyně a další krasové jevy.#reklama

Češi při prozkoumávání oblasti spolupracují s Univerzitou v íránském Šírázu. Výzkum solneéo krasu je finančně podpořen grantem Grantové agentury Akademie věd a take spolecnosti Ceskomoravsky cement, většina nákladů n aexpedici však leží na všech zúčastněných.

 

Právě se děje

Další zprávy