Paroubek chystá vládu s KDU a zelenými

Petr Holub
27. 9. 2006 11:00
Rozhovor - Menšinová vláda ODS příští týden důvěru nezíská, o tom ani v nejmenším nepochybuje bývalý premiér Jiří Paroubek.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Předseda sociální demokracie se mezitím připravuje na vlastní pokus, pro který chce získat lidovce a zelené. Věří, že jeho vláda bude mít důvěru do konce roku.

Předseda ČSSD svůj plán přiblížil ve velkém předvolebním rozhovoru pro Aktuálně.cz, při kterém na otázku, jestli je možné překonat polarizaci politické scény na dva nepřátelské bloky, řekl:

"Šla by překlenout ve spolupráci s menšími koaličními partnery."

A: Jak by ta spolupráce vypadala?

Tak aby menší partneři, jak lidovci, tak zelení, do příštích voleb posílili. Už jsem cestu ukázal pokusem s panem Kalouskem, který se nepovedl vinou vnitřní situace v lidové straně. Podobné to je v Německu, kde dnes oba velké bloky, na jedné straně SPD a na druhé CDU, oslabují ve prospěch dalších stran. S tím, jak se bude stratifikovat společnost, nepůjdeme k nějakému anglosaskému modelu, ale spíše k modelu, kde existuje víc stran.

Foto: Aktuálně.cz

A: Jinými slovy, líbil by se vám návrat k čistě poměrnému systému, který je pro menší strany výhodný?

Záleží na tom, s kým budeme spolupracovat. S menšími stranami jsem ochoten hovořit o tom, že partnerství může být strategické, nejenom pro jedny volby. Pokud bychom došli k nějaké úrovni spolupráce s ODS, tak je zřejmé, že bychom ztratili část voličů, a stálo by za to zvážit úpravu volebního systému, aby byly posíleny většinové prvky. V tom souhlasím s Milošem Zemanem.

A: Tím by se ale scéna definitivně rozdělila na dva póly?

Ano. Jsme na určitém rozcestí. Musí si to uvědomit velké i menší politické strany a vyvodit z toho závěry.

A: Velkou koalici nebo jinou spolupráci s ODS vidíte stále jako možnost?

V této chvíli preferuji pokus o sestavení vlastní vlády. Pokud by nevyšel, je možné hledat další možnosti, ale myslím si, že ten pokus vyjde.

A: Kdy budeme mít vládu s důvěrou parlamentu?

Když věci dobře půjdou, tak do konce roku určitě.

Důvěra, a co dál

A: Není šance, že za nějakých podmínek podpoříte vládu Mirka Topolánka?

Infobox

Paroubkův soupeř

Topolánek: Paroubka určitě porazím
Přečtěte si také velký předvolební rozhovor Aktuálně.cz s šéfem ODS Mirkem Topolánkem

 

To od nás nikdo nemůže očekávat. Teď po odposlechové aféře to vypadá, že ODS je ještě méně kompetentní, než jsme si mysleli.

A: Pokud tedy Topolánek v úterý důvěru nedostane, jaký další postup navrhujete?

Mám promyšlený postup a v této chvíli není vhodné, abych o tom začal hovořit. Na to je ještě trochu času.

A: Topolánek doporučoval, aby jeho vláda i bez důvěry zůstala přinejmenším přes volby. Vy byste s tím souhlasil?

Skutečně si nechávám prostor, abych se vyjádřil ihned poté, co pan Topolánek a jeho vláda nedostanou důvěru. I když výsledek hlasování si dokážu představit.

ČSSD nikdy neměla takovou kampaň

A: Dva týdny po hlasování o důvěře budou komunální a senátní volby. Jaký výsledek byste považoval za úspěch?

Předsedou strany jsem čtyři měsíce, rozhodujícím způsobem ovlivňuji politiku strany sedmnáct měsíců. Červnové volby skončily nejlepším výsledkem v dějinách sociální demokracie. Nebyli jsme nejsilnější stranou, ale pořád jsme ve hře o ustavení vlády.

Pokud jde o říjnové volby, na přípravu volební kampaně bylo minimum času, ale dali jsme trojnásobek peněz než před čtyřmi lety. Potřebujeme dostat co nejvíc našich voličů k volbám, v tom nám napomáhá ODS svou polarizační politikou. Nemám z ní radost, ale polarizace v zásadě může zvýšit účast a tím i šanci na úspěch.

V minulých komunálních volbách jsme měli 15,6 procenta, tady očekávám vyšší čísla.

Očekávám, že budeme mít víc než jednoho senátora, který končí, ideálních by bylo devět. Můžeme mluvit o deseti až dvanácti obvodech, které jsou levicové, ale záleží na síle kandidáta. Ne všude jsme dokázali kandidátovi pomoci, aby byl vidět. Ještě budeme dělat, co je v našich silách.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Minimum je pět senátorů?

Svým způsobem je úspěch každé číslo větší než jedna. Za svůj osobní úspěch bych považoval devět senátorů, proto jezdím na desítky míst.

A: A to minimum?

Nechci se příliš pouštět do prognóz, ale rozhodně chci připomenout, že příprava příštích senátních voleb a komunálních voleb zejména ve větších městech bude úplně jiná než dosud. Pokud nezačne výběr kandidátů okamžitě, budeme mít v příštích volbách problémy. Byl bych rád, abychom za čtyři roky, až se obmění celý Senát, měli mezi dvaceti a pětadvaceti senátory.

A: Premiér Topolánek označil v rozhovoru pro Aktuálně.cz za hlavní úkol říjnových voleb porazit Paroubka, aby dokázal členům ČSSD, že vedete stranu špatně. Máte podobný cíl, tedy ukázat členům ODS, že Topolánek vede stranu špatně?

Mít za cíl voleb porazit Paroubka, to je myslím trapné. Když jsem přebíral vládu, měla strana nějakých deset procent preferencí, proto si nemyslím, že někdo může někoho porazit. To je složitější. Je zřejmé, že ODS má v komunální politice větší sílu, ale můžeme získat velice slušné zastoupení ve statutárních městech. Dělám pro to všechno. Když se to někomu zdá málo, může po volbách kritizovat, ale nikdy nedělala sociální demokracie tak důkladnou kampaň.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Cílem voleb tedy není porazit Topolánka. Do volebního výsledku se ale přece nějak musí promítnout velká politika?

Nemyslím si, že v těchto volbách můžeme být - já nebo pan Topolánek - zástupnými osobami například za naše kandidáty na primátory v Ostravě nebo v Praze. To si musí probojovat ti lidé sami. Platí to ovšem jen v případě, pokud neudělá ani jedna z velkých stran žádný vyslovený kiks na úrovni velké politiky.

Ale i kdyby byl takový kiks, v menších městech je vliv velké politiky minimální, vlastně žádný. Tam znají Pepu nebo Františka, jestli jsou dobří starostové. Lidé je volí, ať jsou za komunisty, ODS, sociální demokracii. Je jim jedno, jestli je nějaký Paroubek nebo Topolánek, oni se tam už nějak mezi sebou porovnají.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy