Poprvé mohou volit, ale často nejdou

Zdeněk Mihalco, Vendula Křížová
2. 6. 2006 10:00
Praha - Dosud se o politiku zajímali málo. Před několika dny našli ve schránce své první volební lístky. Co s nimi udělají? Uvnitř: VIDEOANKETA
Foto: hodtotam.cz

Více než polovina těch, kteří mohou volit, poprvé hodí lístky do koše. Podle průzkumů totiž bude volební účast lidí do 26 let asi o 10 procent nižší než u těch starších.

KLIKNĚTE NA VIDEO, UVIDÍTE ANKETU

Podle čeho se mladí rozhodují? "Často si nechají poradit od svých vrstevníků," tvrdí politolog z Masarykovy univerzity v Brně Lubomír Kopeček. Velký vliv mívá rodinná tradice. Rodiče svým dětem mnohdy doporučí, který volební lístek do urny vhodit.

Částečně to potvrdila také anketa Aktuálně.cz.

Foto: Aktualne.cz

Foto: Aktualne.cz

Foto: Aktualne.cz

Nejvíce sympatií chovají mladí k zeleným a ODS, ostatní strany výrazně ztrácejí. "Podpora ODS u mladých lidí je vysoká, což je poměrně překvapivé," říká politolog Kopeček. "Naopak zelení mají u mladých silnou pozici téměř všude v Evropě."

Podprůměrná volební účast této kategorie je obvyklá také v ostatních státech EU. Je běžné, že k volbám přijde méně než polovina těchto lidí. Také v minulých volbách do sněmovny přišlo méně mladých než ostatních věkových skupin.

Zvýšit zájem o volby se snaží iniciativa Pujduvolit.cz. Soustřeďuje se právě na mladé. Podle aktuální ankety serveru zájem o volby roste a také účast by mohla být letos vyšší než před čtyřmi lety.

 

Právě se děje

Další zprávy