Volební deník: ČR čekají podle Rakušanů napínavé volby

Michal Žák David Slížek, Michal Žák
28. 5. 2010 14:00
Minutu po minutě sledujeme vrchol předvolební kampaně

"Volby jsou příliš vážná věc, než aby mohly být přenechány politikům."

Volby už začaly i pro krajany ve Spojených státech.
Volby už začaly i pro krajany ve Spojených státech. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Předvolební kampaň sledujeme v online reportáži - dnes je první den voleb, pátek 28. května 2010:

14:00 - Volební místnosti se otevřely, volby začaly

Dnes můžete jít volit do 22:00, zítra od 8:00 do 14:00. Volební deník tímto definitivně končí, děkujeme všem čtenářům za přízeň! Dění v průběhu voleb do Poslanecké sněmovny sledujeme v podrobné online reportáži - ZDE.

13:07 - Žolíkem je kníže z Vídně, píší v Rakousku

Nynější parlamentní volby v Česku jsou podle rakouských médií napínavější než kdykoliv předtím. Server deníku Kurier se o nich zmínil jako o "české ruletě". Podle něj se stal "volebním žolíkem v Praze kníže z Vídně" Karel Schwarzenberg.

12:45 - Vyhodili ji z VV, tak podporuje zelené

Zastupitelka středočeských Černošic Daniela Göttelová podpořila Stranu zelených. Ještě ve středu přitom byla čtyřkou Věcí veřejných ve Středočeském kraji. Pak ji ale vedení vyhodilo, protože odmítla podepsat úpis, že bude v případě zvolení hlasovat tak, jak se usnese partaj. "Z toho, co je teď na výběr, jsou to nejlepší. Deziluze z Věcí veřejných je veliká," řekla Aktuálně.cz. To druhý vyhozený "véčkař" - Josef Horváth z Ústeckého kraje - ve čtvrtek podpořil ČSSD.

10:50 - Máte modré tričko, nejste objektivní, poučil Paroubek seniorku

Když v Británii před volbami Gordon Brown nazval seniorku, která mu kladla nepříjemné dotazy, "bigotní ženou", byl z toho okamžik, který zřejmě přispěl k pozdější prohře labouristů ve volbách. Když ve středečním rozhlasovém duelu šéf ČSSD Jiří Paroubek osočil důchodkyni, že její dotaz na důchody nemůže být objektivní, protože na sobě má modré tričko, nestalo se nic. A je tu ještě jeden rozdíl mezi oběma případy: zatímco Brown se svého výroku dopustil, když myslel, že je mikrofon vypnutý, Paroubek se do seniorky navezl v přímém rozhlasovém přenosu. Podívejte se sami:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Mimochodem: Gordon Brown se seniorce za neuvážený výrok okamžitě omluvil.

10:36 - Ve světě už se volí. I v Afghánistánu

Ačkoliv v Česku se volební místnosti otevřou až za necelé tři a půl hodiny, na některých zastupitelských úřadech ve světě už se volí. Jako první mohli už ve čtvrtek večer SELČ volit Češi žijící v Brazílii. A už nyní mohou své hlasy odevzdat i členové českého provinčního a rekonstrukčního týmu, kteří jsou v afghánské provincii Lógar. "V této volební místnosti budou mít šanci volit nejenom vojáci, ale všichni čeští občané na základně - tedy 288 vojáků, 10 civilních odborníků a tříčlenná policejní mise," sdělila Aktuálně.cz mluvčí českého týmu Kristýna Greplová.

10:21 - Kdo bude vítěz? A kdo poražený?

Českou republiku čekají páté sněmovní volby v její samostatné historii. A zkušenosti z těch minulých ukazují, že navzdory předvolebním průzkumům není vůbec jisté, jakou vládu budeme po pátku a sobotě mít. Stačí vzpomenout na červen před čtyřmi lety, kdy vše směřovalo k vítězství Mirka Topolánka, ale nakonec to skončilo remízou mandátů. Jak dopadnou tyto volby? Projděte si v analýze Petra Holuba možné varianty povolebního vývoje.

Agitovat se musí do poslední chvíle. Dnes ráno, stanice metra Kačerov, Praha
Agitovat se musí do poslední chvíle. Dnes ráno, stanice metra Kačerov, Praha | Foto: Aktuálně.cz

09:45 - Hospodářské noviny doporučily, koho volit

Jako jediný z velkých českých deníků dnes vydaly přímé doporučení, koho volit, Hospodářské noviny. Šéfredaktor listu Petr Šimůnek v redakčním komentáři vysvětluje, jaké úkoly stojí před novou vládou. "Tyto volby by měly přinést změnu. Odvahu řešit léta neřešené problémy. Mít vizi. A vrátit politice slušnost a důvěru. Zdá se nám, že přes výhrady k programu i personálnímu obsazení toto dnes splňují zejména TOP 09 a Strana zelených," píše v závěru. Ani jedna z těchto stran ale vládu sestavovat nebude, uznává poté. Včera volební preference svých redaktorů zveřejnil také deník Blesk.

09:20 - Agitátor nabízel vyléčeným alkoholikům víno

Pěkný přehmat se povedl agitátorovi SPOZ, který přišel přesvědčovat osazenstvo domova důchodců ve Sloupu v Čechách. Netušil totiž, že se zde starají také o pacienty s problémy s alkoholem. A v rámci kampaně jim rozdával placatky s vínem, polepené etiketami s fotkou Miloše Zemana, informoval deník Právo. Nechtěl údajně přestat, ani když protestoval personál domova. "Byl na mě nepříjemný a odvětil mi, že v placatce je pouze víno, a nikoliv tvrdý alkohol. Co lahvička o obsahu 2 decilitry ale ve skutečnosti obsahuje, na etiketě uvedeno není," řekl listu ošetřovatel Štěpán Hašek.

09:00 - Volte, píší politici ještě uprostřed noci

Ani čtvrteční večerní televizní duel Jiřího Paroubka a Petra Nečase volební kampaň úplně neukončil. Ještě v noci někteří lídři rozesílali e-maily, ve kterých vyzývali voliče, aby šli k volbám. Čtěte zde

Chcete si připomenout kampaň před volbami, které nebyly? Podívejte se na Volební deníky z léta a podzimu 2009

 

Právě se děje

Další zprávy