Volební deník: Voličům je zle z pravdy. Ehm, z Kalouska

Michal Žák Michal Žák
14. 5. 2010 19:40
Den po dni sledujeme, jak probíhá předvolební kampaň

"Volby jsou příliš vážná věc, než aby mohly být přenechány politikům."

Lákat voliče je potřeba... Všude...
Lákat voliče je potřeba... Všude... | Foto: René Abel

Co se stalo v kampani v pátek 14. května 2010

Z dnešního vydání: Jak velkou budoucnost má ČSSD u mladých? *** Může se v předvolební kampani vše? *** Zabila ODS Kennyho?

U studentů vyhrál kníže, ČSSD propadla

Průzkumy zřejmě nejsou všemocné. Ještě minulý týden Jiří Paroubek tvrdil, že jeho ČSSD je mezi mladými lidmi stranou s velkou budoucností. "Už před rokem jsme dělali průzkum ve školách, získali 30 procent a zvítězili před ODS. Teď to asi dopadne podobně," předpovídal. Výsledky Studentských voleb, proti nimž ještě před měsícem Paroubkovi hejtmani brojili, ovšem ukázaly něco jiného. Sociální demokraté by totiž pohořeli: očekávaný vítěz květnových voleb totiž od studentů dostal jen 5,27 % hlasů. U mladých jednoznačně vede pravice - vyhrála TOP 09 před ODS a VV. Zabodovali i piráti a dělníci. Posuďte sami:

Kalousek zahltil linku 158

Tisíce Čechů objevily ve schránkách složenku na 121 tisíc. TOP 09 je v rámci předvolební kampaně vyzvala, aby zaplatili svůj díl státního dluhu. Straně Miroslava Kalouska se ovšem podařilo vyvolat paniku. Na Zlínsku lidé zahltili linku 158, Mladá fronta Dnes napsala o paní, která dokonce skončila v péči psychiatra. Suverenita Jany Bobošíkové podala v rámci zviditelnění na exministra trestní oznámení. Jak ovšem upozornila policie: je to kampaň, nikoliv trestný čin. A co na to Kalousek? "Ta částka je šokující, ale pravdivá. Prosím o pochopení zejména ty, kterým se udělalo nevolno, je mi to líto, ale situace je velmi vážná - dělá se nám prostě špatně z pravdy."

Pozor na to, jak moc stavíme, varuje Havel

Exprezident Václav Havel natočil spot pro Stranu zelených. Věnuje se v něm zástavbě krajiny. Posteskl si, že na okrajích měst rostou rozsáhlé areály nevzhledných skladišť či obchodních komplexů. "Jsem rád, že je aspoň jedna strana, která sdílí moji pochybnost o tomto rozrůstání lidského osídlení," říká v klipu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Trey s Mattem to umí líp, pánové

Když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Ukázkou je nejnovější klip ODS, jímž se snaží oslovit mladé Čechy, kteří nechtějí volit. Spot "Oranžové peklo" je viditelně inspirován populárním seriálem Městečko South Park. Dovolujeme si tvrdit, že originálu z dílny Treye Parkera a Matta Stonea je na hony vzdálen. Posuďte sami:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A aby nebylo těch klipů málo, připomínáme i ty klipy, jimiž partaje lanaří voliče v televizi:

Chcete si připomenout kampaň před volbami, které nebyly? Podívejte se na Volební deníky z léta a podzimu 2009

 

Právě se děje

Další zprávy