Volební deník: Parodie na Mádla s Issovou? Zabij bábu!

David Slížek
27. 4. 2010 17:40
Den po dni sledujeme, jak probíhá předvolební kampaň

"Volby jsou příliš vážná věc, než aby mohly být přenechány politikům."

Co se stalo v kampani v úterý 27. dubna 2010

Z dnešního vydání: Přemlouvání báby je k ničemu, rovnou ji zabijte *** Paroubek ve škole není agiatce *** Také Nečas vyrazil do škol *** Průzkumy vám řeknou pravdu o ODS, ČSSD i Mikešovi *** Mach ví, kolik dnů zbývá do voleb***TOP09 rozjela transparentní kampaň

Kdo by přemlouval bábu? Rovnou ji zabij!

Spot Přemluv bábu, přemluv dědu vlétl do českého internetu jako kámen do rybníka a vyvolal pořádné vlny. Zatím nejnovějším příspěvkem do rodiny předělávek, citací a parodií se stal spot Zabij bábu! Autory jsou mladí komici a parodisté Janek Rubeš a Čeněk Stýblo, kteří působí na českém videoserveru Stream. A nabízejí mladým poněkud radikálnější řešení:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čtěte také: Volební klip "Přemluv dědu a bábu" vyvolal pozdvižení

Přednáška ve škole není podle ČSSD agitace, volby ano

Zatímco projekt studentských Voleb nanečisto hejtmanům za ČSSD vadí a obávají se, že by ho mohli politici zneučít pro nelegální předvolební agitaci, školní přednášky jejich předsedy Jiřího Paroubka jsou podle nich v pořádku. Rozpor připomněla MF DNES. Paroubek na debatách přesvědčuje, že státní dluh není problém, či že ČSSD nepřipustí zavedení státních maturit, napsal deník.

Topolánek měl Dalíka, Nečas má Sezemského

Paroubek není sám, do škol před volbami míří i další politici - včetně lídra ODS Petra Nečase. Ten převzal po Mirku Topolánkovi hlavní roli v kabaretu "Předvolební kampaň ODS". Sledován fotorepotérem Aktuálně.cz Ludvíkem Hradilkem a doprovázen svým pobočníkem Jiřím Sezemským zamířil na Moravu. Podívejte se:

Cítíme sociálně, přesvědčovali Kalousek a Schwarzenberg

TOP09 tentokrát nikam nevyrazila, naopak zůstala "doma" na pražském Újezdě, aby novinářům připomněla, že její program je sice "nepopulistický", ale sociální cítění prý stranu neopustilo - naopak. Chceme, abyste měli v budoucnu jistotu, že vám v nemocnici pomohou, až budete těžce nemocní, že zdraví nebude jen pro bohaté, obhajovali lídři Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, proč strana navrhuje třeba tvrdou a rychlou zdravotnickou reformu. Problikávající motivy stranické kampaně k tomu tvořily působivou kulisu.

Vpředu 1. místopředseda Miroslav Kalousek, za ním v projekci
Vpředu 1. místopředseda Miroslav Kalousek, za ním v projekci | Foto: Ludvík Hradilek

Průzkum ODS: Paroubka posílá do důchodu 70 procent lidí

Občanští demokraté dnes světu oznámili, že podle šetření, které pro ně provedla agentura Ipsos Public Affairs, by odchod Jířího Paroubka z politiky přivítalo 70 procent lidí. Výsledky nejsou vzhledem k objednateli překvapivé. ODS přidala také čísla, podle kterých by lidem ve funkci premiéra nejméně vadil... chvíle napětí... lídr ODS Petr Nečas (a nejvíce...chvíle ještě většího napětí... Jiří Paroubek). Šetření se prý zúčatnilo 1000 lidí. Jaké otázky jim výzkumníci kladli, strana neprozradila.

Průzkum Mikeše: Není to rasista

Agentura SANEP pro změnu přinesla "překvapivou" informaci, že většina Čechů nepovažuje kocoura Mikeše za rasistické dílo. SANEP, který své internetové šetření označil za "exkluzivní", zjistil, že Mikeše nepovažuje za rasistické dílo 91 procent lidí. Co dodat? Podle našeho interního průzkumu si 98 procent náhodně vybraných kolemjdoucích myslí, že tato informace vůbec nesouvisí s volbami.

Průzkum ČSSD: ČT nám ubírá procenta

A průzkumy do třetice. Sociální demokraté si postěžovali, že je průzkumy agentur SC&C a STEM pro Českou televizi a Český rozhlas poškozují. Volební manažer Jaroslav Tvrdík napadl hlavně metodu, kterou agentury průzkum provádějí. Tzv. bleskový průzkum totiž podle něj zachytí hlavně názory tzv. aktivní část populace, která se nachází na ulici. Názory lidí, kteří jsou pasivní a sedí doma, se tak do šetření nedostanou. Zajímavé je, že Tvrdík kritizoval pouze průzkum v Jihomoravském a Jihočeském kraji, který pro sociální demokraty dopadl hůře. V ostatních krajích, kde ČSSD vede výrazněji, se zřejmě metoda na výsledku neprojevuje.

Do voleb zbývá 31 dní, připomíná poslanec Mach

Liberecký poslanec za ODS Zdeněk Mach voliče může jen těžko oslnit nějakou obzvlášť vysokou aktivitou ve sněmovně. Nenápadný zákonodárce se proto rozhodl na svých webových stránkách zaujmout jinak: každý den tu zveřejňuje video s přehledem výročí, která na daný den připadají. Jedno z pozoruhodných dílek přikládáme. Stane se z Macha nová hvězda Youtube?

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Chcete si připomenout kampaň před volbami, které nebyly? Podívejte se na Volební deníky z léta a podzimu 2009

 

Právě se děje

Další zprávy