Volební deník: Přemluvte Lišku, ať nehraje ve spotech

David Slížek
26. 4. 2010 19:00
Den po dni sledujeme, jak probíhá předvolební kampaň

"Volby jsou příliš vážná věc, než aby mohly být přenechány politikům."

Foto, které nepotřebuje komentář: Zdeněk Škromach (ČSSD) vyrazil na Zlínsko. Svůj autobus
Foto, které nepotřebuje komentář: Zdeněk Škromach (ČSSD) vyrazil na Zlínsko. Svůj autobus | Foto: ČSSD

Co se stalo v kampani v pondělí 26. dubna 2010

Z dnešního vydání: Přemluvte politiky, ať se nesanží být vtipní *** Přemluvte sociální demokraty, ať si dávají pozor na domény *** Přemluvte političky, ať nesoutěží v miss *** A taky Davida Ratha, ať na svou kampaň nezneužívá krajské peníze ***

Svíčkovou jim dejte, jen když zvolí zelené, přesvědčuje Šiklová

Pokud se o spotu Přemluv bábu dá říct, že když dva dělají totéž, není to vždy totéž, pak o reakci Strany zelených se nedá říct snad už vůbec nic. Zelení natočili svou parodickou verzi, ve které vystupuje předseda strany Ondřej Liška a socioložka Jiřina Šiklová. Jaký je to pohled? Posuďte sami:

Čtěte také: Volební klip "Přemluv dědu a bábu" vyvolal pozdvižení

Sociální demokraté haněli sami sebe

Web na adrese 20letsvobody.cz, který původně založila ČSSD, teď ovládla kampaň namířená proti této straně. Sociální demokraté si ale nevšimli, že se obsah stránek změnil, a dál web sami propagovali, upozornily Lidové noviny. Doménu získal nový majitel, který ČSSD evidentně nefandí. Po upozornění novinářů ČSSD linky na 20letsvobody.cz ze svého oficiálního webu stáhla.

Miss volby Klasnová má hned dvě životní motta

Volby ještě neproběhly, a už mají svou miss. V anketě deníku Blesk se jí stala místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. "Kateřina má hned dvě životní motta, kterými se řídí: Hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně a nebát se a nekrást," charakterizoval ji deník v popisku u fotografie. O druhé v pořadí, komunistce Kateřině Konečné, se pro změnu dočtete zásadní informaci, že "rozhodně ví, co chce".

Rathovu agitaci platí kraj. Není to kampaň, tvrdí

Tisíce lidí se v čekárnách středočeských krajských nemocnic denně dívá na plazmové televize, na které dal většinu peněz krajský úřad. Nesledují v nich dokumenty o zdraví, ani pohádky, ale zprávy o tom, co dobrého v kraji dělá hejtman David Rath. Jak napsaly Hospodářské noviny, Rath v šotech předává ceny policistům a školákům, gratuluje sbormistrovi po koncertě nebo si stežuje, jak ODS blokuje jeho záměr převést nemocnice na neziskové organizace. Předvolební kampaň placená z peněz kraje, řekli byste? Podle Ratha nikoli. "Jde o informační pořady o činnosti našich nemocnic a krajské zdravotnické politice," tvrdil deníku.

Chalupa ven, je Šťastný šťastný?

Změny v pražské ODS, která má zaděláno na historický volební debakl, pokračují. Poté, co minulý týden odvolala pražská organizace starostu Prahy 5 Tomáše Chalupu z postu svého místopředsedy, rozhodl se nyní skončit i jako šéf volebního štábu. Právu to potvrdil první místopředseda ODS David Vodrážka s tím, že Chalupu už ve funkci šéfa kampaně v Praze nahradil poslanec Boris Šťastný. A: žádný strach, kontinuita bude zachována. "Tomáš Chalupa bude dál na jednání štábu příležitostně docházet, aby byla kampaň plynulá," uklidňuje Vodrážka.

Chcete si připomenout kampaň před volbami, které nebyly? Podívejte se na Volební deníky z léta a podzimu 2009

 

Právě se děje

Další zprávy