Volební deník: Přemluv bábu! je horší kopie vtipu z USA

David Slížek
23. 4. 2010 18:00
Den po dni sledujeme, jak probíhá předvolební kampaň

"Volby jsou příliš vážná věc, než aby mohly být přenechány politikům."

Michal David na mítinku ČSSD přemlouval voliče - a Mádl s Isovou zatím na webu přemlouvají mladé...
Michal David na mítinku ČSSD přemlouval voliče - a Mádl s Isovou zatím na webu přemlouvají mladé... | Foto: Jan Langer

Co se stalo v kampani v pátek 23. dubna 2010

Z dnešního vydání: Přemluv bábu, nebo uvidíš! *** Vlček odchází, pivo za dvě koruny přichází *** ODS šije program na míru lidem, kteří neradi čtou *** Extremisté mají nový cíl: Vietnamce ***

Když dva přemlouvají bábu, není to totéž

Spot Přemluv babu, ve kterém Jiří Mádl a Marta Issová provokativně vyzývají mladé, aby nedopustili volební vítězství levice i za cenu, že přetrpí návštvu svých prarodičů, se na českém webu stal rychlým hitem. Lidé z reklamní branže rychle poznali, že jde o český remake kampaně The Great Schlep americké komičky Sarah Silvermanové, která v roce 2008 podobně politicky nekorektně vyzývala mladé k podpoře Baracka Obamy. Český klip podle informací Aktuálně.cz vznikl už před loňskými zrušenými volbami, režíroval ho Petr Zelenka a prý nevznikl na objednávku žádné politické strany.

"Ani v USA nebyl primární smysl opravdu přemlouvat floridské voliče-seniory, jako spíš aktivizovat mladé voliče, aby si uvědomili, že volby jsou důležité, a vyvolat rozruch zajímavou provokací," řekl Aktuálně.cz Tomáš Mrkvička z agentury Ogilvy. "Česká verze kampaně je mnohem konfliktnější, těžko tedy říct, jak bude fungovat," dodal. Kritické hlasy se ozvaly velmi brzy. Citujme aspoň Petra Václavka z agentury Lemonade, který v blogu napsal, že české verzi chybí nadhled, švih a vtip. Navíc upozorňuje, že narozdíl od Mádla a Issové Silvermanová věděla, co a pro koho dělá. Homogenní skupina českých politiků si podle něj nic podobného nezaslouží. Kvalitu kopie každopádně nejlépe poznáte, když se podíváte na originál. Inu, posuďte sami:

Americký originál Sarah Silvermanové:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Český klip:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na Facebooku samozřejmě vznikla řada stránek a skupin, které český spot podporují. A také přinejmenším jedna, která po hercích žádá, aby se omluvili seniorům a levicově smýšlejícím lidem.

Vítr změn odvál Vlčka a přivál pivo za dvě koruny

Sociální demokraté zažili ve čtvrtek v Ostravě horké odpoledne a večer. Před zahájení kampaně na tiskové konferenci oznámili odchod Miloslava Vlčka, kterému opět pro jistotu zakázali odpovídat na otázky. A pak už teklo proudem pivo za dvě koruny, jedly se klobásky za devět a k tomu všemu zahráli Scorpions. Podrobnou dokumentaci v obrazech najdete zde:

Kauza Vlček má samozřejmě své dohry: není zcela jasné, z čeho teď bude ex-předseda sněmovny splácet své velké dluhy, jak dopadne šetření finančnho úřadu, který už začal prověřovat Vlčkovu transakci s milionem v pytlíku, a v neposlední řadě jsme zvědaví, jak se Jiří Paroubek vyrovná s podezřelým původem peněz na svou kampaň.

ODS prý ušije program na míru

Doba je zlá a lidi nečtou. Občanští demokraté se proto rozhodli vyjt vstříc voličům, kteří nechtějí pročítat celé dlouhé stránky volebních programů. Na svém webu nabízejí aplikaci, která vám po vyplnění řady údajů má ušít "výcuc" programu na míru. Chtěli jsme vyzkoušet, zda to opravdu funguje, nebo jestli jde jen o rafinované tahání kontaktu pro zasílání spamů, ale nakonec nás vylekala věta na konci formuláře: "Souhlasím, aby Občanská demokratická strana zpracovávala mé osobní údaje uvedené v tomto formuláři."

Extremisté mají po Romech nový cíl: Vietnamce

Krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti (do které se přesunuli lidé ze zakázané extremistické Dělnické strany), se chce před volbami zviditelnit bojem proti Vietnamcům. Začátkem května proto chce uspořádat mítink v pražské čtvrti Libuš, kde se část obyvatel bouří proti vietnamské komunitě soustředěné kolem tržnice SAPA. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Magistrátu ale extremisté zatím žádné datum nenahlásili.

Chcete si připomenout kampaň před volbami, které nebyly? Podívejte se na Volební deníky z léta a podzimu 2009

 

Právě se děje

Další zprávy