Volební deník: Růžový Topol pomluvil církev i Fischera

20. 3. 2010 18:15
Den po dni sledujeme, jak probíhá předvolební kampaň

"Volby jsou příliš vážná věc, než aby mohly být přenechány politikům."

Paní Slušná asi Topolánkovi mnoho ze svého jména nepředala, jinak by sotva mluvil ošklivě o panu premiérovi
Paní Slušná asi Topolánkovi mnoho ze svého jména nepředala, jinak by sotva mluvil ošklivě o panu premiérovi | Foto: Ludvík Hradilek

Co se stalo v kampani v sobotu 20. března 2010

Z dnešního vydání: Staroměstské náměstí zaplavily stovky prostředníčků pro Paroubka*** Lidovci žadonili o hlasy*** Mirek Topolánek se fotil pro gaye a urazil církve

Prostředníčky pro Paroubka

Asi osm stovek lidí se v sobotu v půl třetí sešlo u pražského orloje, aby ukázaly, co si myslí o předsedovi ČSSD. Jednu minutu drželi vztyčený prostředníček. Jak víme z dřívějška (díky za vysvětlení, pane Topolánku), znamená to: "Paroubku, jsi jednička!" K demonstrativnímu kroku je přivedl fakt, že si ČSSD na mítincích fotila své odpůrce.

Modlím se za váš hlas

Lidovci se v sobotu (v neděli samozřejmě pracovat nemohou) sešli, aby na ideové konferenci představili své vize, jak nalákat voliče. něco málo opsali od ODS, něco málo přidali sami. Ekonomiku hodlají oživovat pomocí eurofondů, slíbili zarazit rozkrádání státních zakázek a tradičně vytáhli proti hazardu. Co znělo ale nejsilněji, bylo žadonění o hlasy. Není divu, lidovci se totiž pohybují podle průzkumů okolo hranice, která je pustí do sněmovny.

Růžový Topolánek šlápl na církevní oko

Předseda ODS se až příliš uvolnil při focení pro gay magazín LUI. Zapózoval v upnutých džínách, a pak si pustil pusu na špacír. "Křesťanství je pro mě názor. Prvotní křesťanství bylo bez církve, církev se chopila díky různým liturgickým..., díky oblbování mas, díky brainwashingu totálnímu se zmocnili těch lidí a jejich mozků," filozofoval Topolánek. Bohužel, jej přitom točili na video. A reakce na sebe nenchala dlouho čekat.

Když jeho slova zveřejnil nejdříve Blesk a po něm i další média, rozčílil se Topolánek, že je to nemístné, protože toto byl nezávazný rozhovor s redaktorem. Uvedl, že se nechtěl dotknout a ani nedotkl současných českých církví a už vůbec ne věřících. "Bylo to dokonce naopak, hovořil jsem o své pevné vazbě ke křesťanství jako životnímu názoru i kulturní tradici," prohlásil.

Nezaváhala ani ČSSD a ze své dílny na tiskové zprávy hned vychrlila políček expremiérovi. "Je zcela neuvěřitelné, že Topolánek, který se označuje za konzervativního politika, používá na adresu církví slovník, za nějž by se nemuseli stydět ani ti nejhorší normalizační komunisté v temných padesátých letech," napsal Bohuslav Sobotka. A aby nebylo pochyb, jak je ČSSD pobouřena, rovnou svolal na toto téma tiskovou konferenci na pondělí.

Topolánek si při svém pózování pak zadělal ještě na jeden malér. Premiéra Fischera označil "Žida, který kvůli svému charakteru uhne". Ze Strakovy akademie reakce ještě nezazněla.

ČSSD ale "strakovku" ruče zastoupila. Tentokrát ústy jihomoravského hejtmana Michala Haška. Podle něj by posledním Topolánkovým politickým tahem měla být omluva premiérovi, věřícím a najmě Židům. Těmito výroky se totiž podle Haška diskvalifikoval pro boj o premiérské i poslanecké křeslo.

Foto: Aktuálně.cz

Chcete Volební deník pravidelně odebírat? Přidejte si odkaz do své RSS čtečky!

Chcete si připomenout kampaň před volbami, které nebyly? Podívejte se na Volební deníky z léta a podzimu 2009

 

Právě se děje

Další zprávy