Školné na VŠ bude, shodly se ODS, TOP 09 a VV

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
8. 6. 2010 14:55
Studenti by na zaplacení mohli získat odklad
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Studenti vysokých škol se v budoucnosti zřejmě musí připravit na placení školného.

Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se na zavedení placeného studia shodli na dnešním jednání expertní skupiny, která má školství na starosti.

Školné by podle předběžných dohod mohlo dosáhnout 10 000 korun za jeden semestr.

Ve hře je varianta, že by ho studenti mohli splatit až po úspěšném vystudování školy. To prosazuje ODS i Věci veřejné, TOP 09 chce, aby studenti platili hned v době studia.

"Je to 20 tisíc korun za rok, to není tak strašné," říká vyjednavač za TOP 09 Jan Vitula. "Navíc každá vysoká škola by mohla říct, že má nulové školné. Byla to jen možnost."

"Pro nás je sociálně únosné odložené školné," prohlašuje naopak Kristýna Kočí z VV.

Spor o to, jak by mělo školné vypadat, se tak posune o úroveň výš.

Školné v programech

S úmyslem zavést školné šly do voleb všechny tři strany chystané vládní koalice a voliči jim dohromady svěřili 118 mandátů ve sněmovně.

ODS prosazovala systém odloženého školného, kdy student splácí až v době, kdy dosáhne na určitou výši platu, už ve dvojí sněmovních volbách před tím.

Věci veřejné pak v programu stanovily i výši platu, s nímž student začne školné splácet - musí to být víc než činí průměrný plat v zemi. Přitom také slibovaly, že na technických univerzitách se bude platit zpětně jen 50 procent stanoveného školného.

Školné platí leckdo už teď

Školné na veřejných vysokých školách už někteří studenti platí už teď. Týká se to "věčných studentů", tedy těch, kteří studium protahují víc, než je běžné doba. Platí také ti, kteří souběžně studují třeba dva bakalářské nebo magisterské programy.

Vysoké školy také mohou vybírat další poplatky spojené se studiem.

Peníze pro mladé učitele? Střet!

Naopak se experti stran rodící se koalice neshodli na penězích, které by Věci veřejné rády daly začínajícím učitelům. Jejich nápad škrtnout 10 miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany a dát je na školství ale rozhodně nevyvolal nadšení jejich partnerů.

"Je to nesmysl," prohlásil jeden ze členů vyjednávacího týmu v oblasti obrany ze zbylých dvou stran. "Musíme jim to vysvětlit."

"Ano, to už je dneska jasné, že je to velmi střetové téma a že je budeme muset řešit na nejvyšší úrovni," připustila vyjednavačka Věcí veřejných Kristýna Kočí.

Sama Kočí ale přiznává, že 10 miliard se třeba nenajde hned na příští rok. "Ale na druhou stranu je pro nás toto téma klíčové," dodává.

V tuto chvíli je tak jasné, že na škrtech na obraně ve prospěch školství se vyjednávací tým neshodne a bude muset rozhodnutí předat o úroveň výš.

Vrcholoví vyjednavači všech tří stran ve formě K9 se sejdou už zítra.

 

Právě se děje

Další zprávy