Zákaz kouření v restauracích je zpět. V diskusi o vládě

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
8. 6. 2010 9:50
TOP 09 a Věci veřejné jsou pro zavední úplného zákazu, v ODS jsou názory roztříštěné
Foto: Reuters

Praha - Úplný zákaz kouření v restauracích, který sněmovna v minulých letech několikrát odmítla, se opět dostává na pořad dne.

Minimálně se octne v programu skupiny stranických expertů, kteří nyní při domlouvání příští vlády vyjednávají koaliční dohodu pro zdravotnictví.

Prosadit tento zákaz jako téma jednání se pokusí minimálně dvě strany rodící se tříkoalice. Zároveň to zřejmě bude věc, o které se budoucí partneři budou dohadovat.

Zatímco Věci veřejné nebo TOP 09 vidí jako rozumné kouření v restauracích zcela zakázat, v ODS se názory tříští.

"Liší se tam pohled jednotlivých stran," potvrdil Aktuálně.cz člověk blízký koaličním jednáním.

"Záleží i na tom, kdo se stane ministrem, zda Jan Martin Stránský z Věcí veřejných, nebo někdo z ODS. Pokud by to byl Boris Šťastný, bylo by to dobré, kdyby ale někdo jiný z ODS, je zákaz nejistý," uvedl zdroj Aktuálně.cz.

ODS v názoru roztříštěná...

Právě poslanec Boris Šťastný už ve sněmovně úplný zákaz neúspěšně prosazoval.

Zhruba polovina klubu ODS ale v roce 2009 hlasovala jen pro nejmírnější variantu regulace: majitel musí jen označit, zda je restaurace kuřácká nebo nekuřácká, nebo zda má oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. V restauracích se tak kouří dál.

Sám Boris Šťastný, jeden z expertů pro vyjednávání v resortu zdravotnitcí, se k možnosti úplného zákazu kouření staví rezervovaně. "Ještě jsme vůbec nezahájili jednání naší expertní skupiny," řekl.

Stínový ministr zdravotnictví Věcí veřejných Jan Martin Stránský na rozdíl od něj mluví jasně. "Já bych byl stoprocentně pro úplný zákaz," uvedl. "Dřív nebo později se to zavést musí, ta prevence je pro nás důležitá."

... ale zdravotnictví nakonec dostat nemusí 

Stránský ale v tuto chvíli nevidí příliš reálně možnost, že by právě Věci veřejné dostaly v chystané vládě křeslo ministra zdravotnictví.

I když to není vyloučeno.

"Zatím se opravdu bavíme jen o programu," odmítá spekulace o ministrovi vyjednavač za TOP 09 a předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. "Pokud padají jména, pak jen v rámci jednotlivých stran. Ale ke kompromisům musí dojít. ODS už prostě není hegemonem na pravici a nemůže si diktovat. Bude to věc jednání."

 

Právě se děje

Další zprávy