ODS oprášila volby přes internet. Test má být za 2 roky

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
6. 6. 2010 18:00
Volby přes internet jsou i součástí jednání o koalici
Nebudeme muset v roce 2014 za pletnu?
Nebudeme muset v roce 2014 za pletnu? | Foto: Jan Langer

Praha - ODS znovu oživila plány někdejšího ministra vnitra Ivana Langera a do koaliční smlouvy s možnými budoucími vládními partnery by ráda prosadila volby přes internet.

"Rádi bychom zmínku o e-volbách viděli jak v koaliční dohodě, tak později rozpracovanou i v programovém prohlášení nové vlády," řekl Aktuálně.cz jeden z vyjednavačů ODS a někdejší Langerův náměstek pro informatiku Zdeněk Zajíček.

Poprvé by se mohly otestovat už při senátních volbách v roce 2012.

"Ty pro test byly nejvhodnější. Volí se jen ve třetině krajů, není takové množství kandidátů, jsou ale dvoukolové, takže se systém dobře prozkouší," domnívá se Zajíček.

Podle Zajíčka není při politické vůli nereálné, aby první oficiální eVolby byly už ty sněmovní v roce 2014.

"Bude potřeba na tom pracovat, ale musíme počítat s tím, že se rozjede systém základních registrů, a to usnadní elektronickou identifikaci osob," myslí si Zajíček.

Cena? Možná i miliarda korun

Místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal tak optimistický není. "Myslím, že zvládnou elektronické volby v roce 2014 teoreticky možné je, ale prakticky moc ne." Připomíná, že je nutné změnit legislativu, vyřešit některé zásadní technické problémy a najít v rozpočtu mnoho set miliónů až miliardu korun.

"Musí se jednoznačně vyloučit možnost, aby někdo hlasoval dvakrát. Nabízí se řešení, podobné voličským průkazům, které teď existují. Kdo by chtěl volit elektronicky, podobný průkaz by si opatřil," domnívá se Drápal. Vyřešit se musí i to, kdo bude u internetu kontrolovat platnost hlasů, což u volebních uren dělají volební komise složené ze zástupců politických stran.

Zbývá také otázka, jestli volby budou kombinované - bude se volit klasicky i přes počítač, nebo čistě elektronické, kdy by volební místnosti fungovaly také na bázi internetu pro ty, kteří nepříklad počítač nemají.

I místopředseda ČSÚ Drápal ale má za to, že nejdůležitější  pro konečný zdar nebo nezdar projektu eVolby je politická shoda na projektu eVolby. "Strany se musí dohodnout, protože ne pro všechny bude hlasování přes internet výhodné z hlediska voličské základny," upozorňuje Drápal.

Mezi hlavní odpůrce by zřejmě patřily levicové strany, které mají podle posledních výsledků starší a méně vzdělanou voličskou základnu.

Stát se na eVolbách usnesl, ale neudělal nic 

Pokud se jednající strany skutečně na elektronických volbách shodnou, čeká stát velká práce. Stát sice snahu volit elektronicky vyhlásil už v roce 2008. (Memorandum tehdy podepsal za ministerstvo vnitra Ivan Langer a za Český statistický úřad jeho předseda Jan Ficher.) Fakticky se ale neudělalo nic.

Hlavní důvod podle zainteresovaných byl právě odchod propagátora elektronické státní správy Zdeňka Zajíčka z resortu vnitra.

Současné ministerstvo nepopírá, že žádná návrhy legislativy nevznikly, ani se nepřipravují žádné zkušební volby přes internetovou síť.

"Termín elektronických voleb byl z finančních důvodů (v souvislosti s finanční krizí) odsunut na pozdější příznivější dobu. V tuto chvíli Ministerstvo vnitra testování eVoleb nechystá," uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

 

Právě se děje

Další zprávy