ODS, TOP 09 a VV se dohodly: Chceme vládnout v koalici

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
2. 6. 2010 12:45
Lídři tří pavicových tran se poprvé sešli ke společnému jednání
Společné prohlášení
Společné prohlášení | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Chceme vytvořit společnou koalici. S takovým závěrem skončilo první společné jednání všech tří pravicových stran, které uspěly ve volbách do Poslanecké sněmovny.´

Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se sešli poprvé pohromadě po dvou dnech dvojstranných schůzek.

Lídři stran podepsali společné prohlášení, ve kterém vyjádřili společnou vůli se dohodnout na většinové koalici "rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a boje proti korupci".

Fakticky tak padl nápad, který v minulých dnech prezentovaly Věci veřejné: že by vznikla dvojkoalice ODS a TOP 09 pouze s podporou VV. ODS i TOP 09 ostatně už včera dávaly najevo, že je pro ně tento model nepřijatelný.

Spory řešit ve vyšších patrech

Teď tyto tři strany vytvoří 7 expertních skupin, ve kterých se bude rodit program možné trojkoalice.

"Prvním jsou veřejné rozpočty, mandatorní výdaje, sociální a důchodová politika; druhým zdravotnictví; třetím zahraniční politika, obrana a Evropská unie; čtvrtým právo, spravedlnost, veřejná správa, byrokracie a korupce; pátým školství, věda a výzkum; šestým životní prostředí a zemědělství a sedmým podnikání a jeho podpora," vyjmenoval Nečas.

Skupiny pak bude koordinovat jakási superskupina, která by pak sepsala celý program trojkoalice. Jsou v ní Petr Tluchoř (ODS), Miroslav Kalousek (TOP 09) a Vít Bárta (VV).

Tato skupina také bude řešit programové rozpory v jednotlivých oblastech a pokud se ani jí nepodaří vyřešit je, přenechá je na přímo předsedům stran.

"Zatím nedošlo k jednomu jedinému konfiktu," komentoval vyjednávání předseda VV Radek John. "Jednání bylo vstřícné, přátelské a rychle jsme došli k dohodě," notoval si s ním i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Shodu by podle Johna nemělo narušit ani avizované referendum mezi příznivci VV. Hlasovat budou jen členové, kteří se registrovali do termínu voleb, oznámil dnes John opatření, které má podle něj minimalizovat riziko, že někdo bude chtít internetové hlasování ovlivnt.

Dnešní prohlášení není smlouva

Kdy by mohla být koaliční spolupráce definitivně stvrzena, zatím jasné není.

"Dnešní prohlášení o vůli dál jednat není

"Toto je prohlášení, ne smlouva," upozornil předseda VV Radek John. "Ale do té doby, než zjistíme, že koalice třeba není možné, od nás žádný obrat nečekejte."

"Není to žádný bianko šek," přidal se Vít Bárta za VV. "Nelze z něho vyvozovat, že koalice jednoznačně bude nebo nebude."

"Nikdy nemáte jistotu výsledku," reagoval na to Petr Nečas, lídr ODS. "Ale nepochybuji o politické vůli koalici vytvořit."

Hrad jsme neřešili

Na dotaz, zda teď Petr Nečas očekává pozvání na Hrad, aby ho Václav Klaus pověřil sestavením vlády, odpověděl: "Rozhodnutí je plně na panu prezidentovi a my to budeme respektovat. Dnes jsme to vůbec neřešili."

Se lídryODS a TOP 09 se už také sešel místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který se stále ještě nevzdává naděje, že ČSSD dostane od prezidenta Václava Klause jako vítězná strana první šanci na sestavení vlády. Dnes vpodvečer ho čeká ještě jednání s Věcmi veřejnými.

 

Právě se děje

Další zprávy