Nepodepsala poslušnost, tak ji VV vyškrtly z kandidátky

Martina Machová Michal Žák Martina Machová, Michal Žák
26. 5. 2010 15:25
Grémium vyškrtlo i kandidáta, který načerno vylepoval plakáty
Předseda Věcí veřejných Radek John
Předseda Věcí veřejných Radek John | Foto: Petr Protivánek

Praha - Věci veřejné proškrtaly na poslední chvíli kandidátky.

Úterní mimořádné grémium strany rozhodlo o tom, že o hlasy voličů se v pátek a sobotu nebudou moci ucházet Daniela Göttelová, která byla čtyřkou VV ve Středočeském kraji, a Josef Horváth, třetí muž ústecké kandidátky.

Göttelové se - coby nezávislé - stalo osudným, že odmítla podepsat smlouvu proti přeběhlictví. "Jako jediná z kandidátů, kteří přichází v úvahu pro vstup do sněmovny, nepodepsala dohodu o nepřeběhlictví a dohodu o podpoře programu Věcí veřejných," zdůvodňuje krok vedení strany Radek John.

Nechtěla jsem jít proti ústavě

Vyškrtnutá žena Aktuálně.cz řekla, že ji o vyškrtnutí předem nikdo neinformoval. "Dozvěděla jsem se to přes náhodnou sms, když mi jeden příznivec psal, proč nejsem na kandidátce," přiblížila.

Smlouvami si VV chtěly zajistit, že jejich poslanci, kteří se v případě úspěchu dostanou do dolní komory, nepřeběhnou k jiné straně. Pokud by odešli ze strany a zároveň zůstali ve sněmovně, museli by zaplatit straně 7 milionů korun.

Věci veřejné ale odmítají ukázat, co musí potenciální poslanci svým podpisem stvrdit. A nemohou to prozradit ani sami kandidáti, protože jim to smlouva zakazuje.

Göttelová přesto naznačila, proč nepodepsala "Pro mě by nebyl problém, kdyby tam bylo, že budu povinna účastnit se schůzí nebo že nepřeběhnu do jiné strany. Nejsem žádný převlékač kabátů," hájí se.

"Problém je, že bych musela hlasovat podle toho, jak se politická strana VV většinově rozhodne hlasovat. Což je podle mne v rozporu ústavou a pojetím svobody a zodpovědnosti," dodala. "V Černošicích jsem razila heslo ´nechovejme se jako ovce´, kdy zastupitelé hlasovali jen podle toho, jak kývne starosta. Tak si myslím, že bychom se jako ovce neměli chovat."

Černý výlep, nebo nesouhlas s Bártou?

To Horváth přišel podle předsedy VV o místo kvůli nelegálnímu výlepu předvolebních plakátů. "Přestože byl několikrát upozorňován, aby to nedělal, aby jej odstranil, neudělal to. Dáváme veliký důraz na korektnost vedení kampaně a černý výlep nás poškozuje," vysvětlil rozhodnutí John.

S něčím takovým ovšem Horváth, zakládající člen VV v Ústeckém kraji, nesouhlasí. V prohlášení, které má redakce Aktuálně.cz k dispozici, napsal, že volitelné místo na kandidátce zřejmě ztratil kvůli něčemu jinému.

"Dával jsem totiž opakovaně najevo nesouhlas s některými praktikami uvnitř Věcí veřejných, kdy především s narůstajícími preferencemi se zvýšila aktivita některých lidí z Prahy v čele s pány (Josefem) Dobešem a (Vítem) Bártou."

Ti se prý ke kandidátům začali chovat jako k zaměstnancům. "Fakt, že důvodem mého vyškrtnutí z kandidátky je právě kritika podnikatelských praktik v politice, potvrzuje i vyškrtnutí Daniely Göttelové, která odmítala protiústavní ´vázací akt´," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy