TOP 09 chce soud kvůli plakátu s nafouklým Kalouskem

Kateřina Eliášová
24. 5. 2010 21:00
Billboard kopíruje grafiku ODS. Ta autorství popírá
Plakát zesměšňující místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska
Plakát zesměšňující místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska | Foto: repro Aktuálně.cz

Praha - Předvolební billboard s nafouklou tváří místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska bude s největší pravděpodobností předmětem soudní pře.

Strana chce žalovat autora plakátu, protože bez souhlasu použil logo TOP 09.

Plakát si z Kalouska střílí nápisem "Změním názor rychleji, než si myslíte". Podobnou inzerci v těchto dnech spustila i ODS.

"Zažalujeme každého, kdo použil naše logo. Pokud je to inzerát ODS, tak zažalujeme i ji. Dotážeme se agentury, která billboard vylepila, kdo si to zadal. To ze zákona musí. Nelze to nevyhrát, je to jen otázka výše náhrady," řekl Aktuálně.cz Kalousek.

ODS: My ne, to někdo jiný

Občanští demokraté se brání a autorství plakátu s logem TOP 09 popírají. "Je kolem toho spousta dezinformací. My jsme podali pouze inzerát, žádný plakát či billboard," tvrdí mluvčí strany Martin Kupka.

Totéž říká i Ivan Langer, který je šéfem volebního štábu ODS: "Kampani ODS se mylně připisují i billboardy a inzeráty s fotografiemi Vlasty Parkanové, Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska, Davida Ratha, Jiřího Paroubka a Vojtěcha Filipa. Ty ale naše nejsou. Zvolili jsme k našemu sdělení výhradně inzerce v tištěných médiích."

V posledním týdnu před volbami ODS zaútočila na TOP 09 předvolební inzercí v podobném duchu. Miroslav Kalousek si na otištěném obrázku podává ruku se šéfem socialistů Jiřím Paroubkem. Pod otázkou, zda se mohou dohodnout, je nápis: "Rychleji, než si myslíte."

Plakát odkazuje na situaci z léta 2006, kdy Kalousek ještě coby šéf KDU-ČSL začal nečekaně jednat s Jiřím Paroubkem o možné vládní spolupráci, která by nutně znamenala i podporu komunistů. Po tomto veletoči rezignoval na post šéfa strany.

"Já jsem musel, já neměl moc variant. Já bych musel stejně odstoupit vzhledem k tomu, jak ty volby dopadly. Ale mohl jsem jedny dveře přirazit a druhé rozkopnout, to bylo to poslední, co jsem ještě mohl udělat," zhodnotil to nedávno v televizi Kalousek.

TOP 09 nicméně nyní ústy předsedy Karla Schwarzenberga odmítá možnou povolební koalici s ČSSD, pokud bude v jejím čele Jiří Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy