STEM: Volby mohou skončit patem, lidovci mají namále

Simona Holecová
17. 5. 2010 11:25
Průzkum veřejného mínění dává větší šance na premiérské křeslo Jiřímu Paroubkovi

* ČSSD je stále nejsilnější stranou. I když na počátku roku na tom byla o něco lépe, ztrácí jen málo a ve volbách by mohla mít i přes 30 %. * ODS od půlky roku 2009 trvale propadá, nicméně v koncovce kampaně tento trend zastavila. Získat by mohla kolem 23 %. * Zelení jsou zřetelně pod prahem volitelnosti.

Praha - Jaká je politická vyhlídka čtrnáct dní před volbami?

Na dohled je politický pat: Česko si s velkou pravděpodobností může zopakovat měsíce se vlekoucí vyjednávání o nové vládě.

A na obzoru? Tam se rýsuje konec lidové strany jako partaje, která má zastoupení v Poslanecké sněmovně.

Alespoň tedy podle čerstvě zveřejněného šetření agentury STEM, která se v týdnu od 28. 4. do 8. 5. dotazovala 1 257 lidí starších 18 let na jejich politické preference.

Pět stran. Lidovci chybí

Podle STEM by se nyní do sněmovny dostalo pět politických stran - a lidovci mezi nimi nejsou.

Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by překonala ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09 a VV.

KDU-ČSL by nyní volilo 3,9 procenta dotázaných.

Při statistické odchylce, která se u takového průzkumu pohybuje kolem +/- 1,5 procentního bodu, nakonec ve sněmovně lidovci být mohou. Ostatně už v minulosti jim mnohá šetření věštila pád, a nakonec vždy do sněmovny pronikli. Ale slabší, než byli dřív. A výzkumníci STEM nyní soudí: "Účast lidovců v parlamentu je nejistá a zjevně bude největším otazníkem nadcházejících voleb."

Oproti tomu se zdá jisté, že TOP 09 tandemu Kalousek - Schwarzenberg a Věci veřejné Radka Johna v dolní komoře budou. Obě strany by volilo kolem 9 procent lidí (9,2 % pro TOP 09 a 8,9 % pro VV), což přepočteno na hypotetické mandáty znamená pro každou z partají zisk 21 křesel.

Kdo bude premiér?

Text pokračuje pod grafikou

ČSSD zůstává i podle STEM pravděpodobným vítězem voleb, propad ODS se však zastavuje.

Občanští demokraté by pod vedením Petra Nečase nyní mohli získat kolem 55 křesel. V "koalici" s VV a TOP 09 to však na levicový blok (ČSSD a KSČM) nestačí. A to rozdílem 97 křesel ku 103.

Minulý týden podobně těsný rozdíl předpovídala ve svém šetření i společnost Factum Invenio. Ta ale, na rozdíl od STEM, ve své zprávě předpokládala, že ČSSD volby sice vyhraje, ale vládu bude skládat pravice, která by měla získat víc křesel.

V čem je rozdíl? V zisku lidovců. Agentura Factum totiž počítala s tím, že lidová strana se do sněmovny těsně dostane a tím tábor pravicových a středopravých stran rozšíří.

To připouští nyní i STEM: "To, zda KDU-ČSL vstoupí do sněmovny či nikoli, může zásadním způsobem zamíchat volební aritmetikou," píší výzkumníci.

 

Právě se děje

Další zprávy