Černé hlídky: nejen ochranka, v Praze už hlídají i děti

Kateřina Eliášová
16. 5. 2010 13:07
Kontroverzní pouliční komanda Věcí veřejných jsou jen kopie, ta originální na Praze 11 jdou mnohem dál
Hlídky VV v ulicích vydržely jen pár dní, skončily pod tlakem veřejného mínění. V Praze 11 přitom obdobná "ochranka" funguje už roky, navíc začala provádět i terénní sociální služby
Hlídky VV v ulicích vydržely jen pár dní, skončily pod tlakem veřejného mínění. V Praze 11 přitom obdobná "ochranka" funguje už roky, navíc začala provádět i terénní sociální služby | Foto: Věci veřejné

Praha - Muži v černém a reflexních vestách, které politická strana Věci veřejné nedávno vpustila do ulic, aby hlídali pořádek ve vybraných městských částech metropole, nejsou originál. Obdobný "servis" si už třetím rokem platí taky radnice městské části Praha 11.

A zatímco černá volební komanda Věcí veřejných - po pár dnech zrušená pod tlakem protestů - hlídala "jen" pořádek v ulicích, Praha 11 rozšířila působnost své bezpečnostní a detektivní agentury ABI speciál nad rámec klasické ostrahy Jižního Města. Firma se začala věnovat i terénním sociálním službám, což vyvolalo kritiku zejména v odborných kruzích.

Za její služby platí radnice téměř 18 milionů ročně. Nejen expertům, ale ani opozici se to nelíbí.

Radnice i městská policie si však práci ochranky pochvaluje. "Je to doplňková služba, díky níž se snížila kriminalita na Jižním Městě o polovinu," vysvětluje radní Prahy 11 Jiří Janeček z ODS, který rovněž zasedá v radě hlavního města. Právě do jeho kompetence sociální služby spadají.

Mládež náš cíl

I v Praze 11 má ochranka najatá radnicí dbát na pořádek a ostrahu zdejších ulic. Ve smlouvě se společnost ABI speciál nadto zavazuje vykonávat i sociální práci a krizovou intervenci.

ABI speciál se na webu prezentuje jako bezpečnostní a detektivní agentura zaměřená zejména na ostrahu budov. Před dvěma lety nicméně získala od odboru sociální péče pražského magistrátu certifikát, který jí umožňuje vykonávat i sociálně právní ochranu dětí.

"Pokud ostraha zaznamená výskyt mladistvých a nezletilých vykazujících rizikové chování, kontaktuje terénní pracovníky, kteří navážou s rizikovou mládeží kontakt přímo v terénu, aby ji motivovali k využití existujících sociálních služeb," stojí v popisu projektu SISI (Systém integrované sociální intervence).

Agentura si najímá i tyto odborníky a psychology pro vlastní poradnu. "Sociální část zajišťuje manažerka projektu - sociolog, dále psycholog, sociální pracovník a terénní sociální pracovník. Bezpečnostní část zajišťuje bezpečnostní koordinátor, tři bezpečnostní pracovníci zajišťující nonstop fungování motorizované jednotky, dále 2 dvoučlenné hlídky spolupracující s motorizovanou jednotkou a tři strážci v okolí stanic metra Chodov, Opatov a Háje," upřesnil jednatel ABI speciál Libor Svoboda.

S bezdomovci jenom mluvit

Vedle práce s mládeží má placená ochranka zajistit hlavně bezpečí a klid v ulicích, což podle měsíčních zápisů představuje i střety s bezdomovci, narkomany či opilci. Ostraha, tedy bezpečnostní část projektu SISI, ostatně polyká 70 procent z téměř jednoho a půl milionů, které radnice agentuře ABI speciál měsíčně platí.

"Hlídky nicméně nemají oprávnění zasahovat a něco řešit, jenom monitorují a předávají to našim odborům na radnici a městské policii. Podle mne je na tuto práci škoda plýtvat odbornými úředníky," hájí radnice ústy Janečka své rozhodnutí platit si ochranku.

Za pravdu jí dává i městská policie, jejíž práci částečně placené ochranky nahrazují.

"Hlídky se lidí na ulici mohou ptát, jak se tam dostali, nabídnout jim pomoc. To my dělat nemůžeme, jsme represivní složka a navíc na to nemáme čas," vysvětlil náměstek ředitele Městské policie Praha Ludvík Klema.

"Nicméně i tady platí, že hlídky mohou "problémové" občany pouze oslovit a popovídat si s nimi. Pokud vím, na Praze 11 se nedopouští žádných excesů. Upozornili jsme je, kde mohou právně uklouznout. Když se služby doplňují a funguje to dobře, nemáme s tím problém," dodal.

Příliš drahá služba

Vedle odborných kruhů, které napadají systém SISI jako celek, se proti placení soukromé ochranky postavila i opozice v Praze 11.

Napadá zejména cenu služeb, které si ABI speciál účtuje.

"Na Jižním Městě působí několik neziskových organizací, které pracují s podobnou či stejnou skupinou klientů, je tu Pedagogicko-psychologická poradna, městská policie, kulturní zařízení. Ti všichni se tak trochu zabývají tím, co dělá i SISI. Neplatí zde městská část něco podruhé?" kritizuje radnici bývalá členka výboru pro sociální a zdravotní politiku a zastupitelka za Prahu 11 Radka Soukupová (VPM - klub nezávislých zastupitelů).

Véčkaři nám vzali nápad

"Já vidím výsledky," namítá radní Jiří Janeček. Jediné, co mu vadí, je fakt, že hlídky před volbami teď prezentují politici z Věcí veřejných. Nápad s hlídkami prý okopírovali právě od "jeho" radnice.

Nepřekvapí to. Městský úřad Prahy 11 má sice smlouvu na ostrahu veřejných prostranství s firmou ABI speciál. S projektem "SISI" jí nicméně pomáhala bezpečnostní agentura ABL podnikatele Víta Bárty, který je mecenášem a zárověň kandidátem do sněmovních voleb Věcí veřejných.

"Oni nám trošku vzali náš nápad, Jenže já jsem před třemi lety, kdy jsme uzavírali smlouvu na pilotní projekt, nevěděl, že budou politicky činní," uvedl Janeček.

V půlce května se nicméně "Véčkaři" pod tlakem negativních reakcí z ulic stáhli.

 

Právě se děje

Další zprávy