Rýsuje se pat, Paroubek nezíská ve sněmovně většinu

Veronika Lehovcová Suchá Martina Machová Veronika Lehovcová Suchá, Martina Machová, Hana Pecinová
12. 5. 2010 14:50
Průzkum mínění agentury Factum Invenio vůbec poprvé věští, že by vládnout mohla pravice
Radek John. Jeho VV neustále posilují, papírově už jsou silnější než TOP 09.
Radek John. Jeho VV neustále posilují, papírově už jsou silnější než TOP 09. | Foto: Ludvík Hradilek

* Jiří Paroubek, ČSSD: "V těchto dnech nemá cenu výsledky přeceňovat". * Petr Nečas, ODS: "Evidentně se ukazuje, že je možné zastavit českou levici".

Praha - Po dlouhých měsících, kdy byl Jiří Paroubek papírově jasným kandidátem na budoucího premiéra, přišel zlom.

Z průzkumu veřejného mínění společnosti Factum Invenio vůbec poprvé vyšlo, že jeho ČSSD sice s vysokou pravděpodobností volby vyhraje, většinu ve sněmovně by však měla získat pravice.

Viděno optikou konce dubna, kdy výzkumníci oslovili 1014 občanů starších 18 let, by vládu dokázaly sestavit spíše pravicové a středopravé strany.

Převedeno na mandáty: ČSSD by v Poslanecké sněmovně měla 66 svých poslanců, ODS získá 51 křesel, komunisté 30 křesel.

Do sněmovny by dále pronikly Věci veřejné, které by zastupovalo 23 poslanců. Strana Radka Johna podle čerstvých dat už přeskočila TOP 09 Karla Schwarzenberka. TOP 09, kandidujícící společně se Starosty, by získala 22 mandátů.

Do Sněmovny by se podle průzkumu dostali už jen lidovci, kteří kandidují společně s EDS. Obsadili by 8 křesel.

104 ku 96...

Aritmetika je jasná.

ODS, Věci veřejné, TOP 09 a KDU-ČSL by nyní měly dohromady v dolní komoře 104 křesla, zatímco levicová ČSSD s KSČM by získaly 96 mandátů. Je přitom nepravděpodobné, že by lidovci byli ochotni podpořit vládu opřenou o komunisty.

Pokud se bude počítat se statistickou chybou, je docela možné, že volby přinesou pat velmi podobný tomu, jaký nastal po volbách 2006.

Tehdy se přes půl roku čekalo na sestavení vlády.

... nebo 99 ku 101?

Podle vlastního volebního modelu, který si sestavuje redakce Aktuálně.cz, by pak volby mohly skončit ještě těsněji. ČSSD a KSČM by dohromady podle naší volební kalkulačky získaly 99 křesel, ostatní strany 101 křesel.

Rozdílné výsledky přepočtu Factum Invenio a Aktuálně.cz ukazují, že v českém volební systému často rozhodují o získání poslaneckého mandátu pouhé stovky hlasů.

Paroubek zůstává v klidu

Redakce Aktuálně.cz požádala dva nejpravděpodobnější kandidáty na premiéra o komentář čerstvých dat.

Účast:

  • Voleb by se podle výsledků průzkumu zúčastnilo 64,6 procenta voličů.
  • K urnám by tedy přišlo stejně lidí jako při volbách do Sněmovny před čtyřmi lety.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD, zůstává v klidu, výsledky ho neznervózňují. "V těchto dnech nemá cenu výsledky přeceňovat. Sociální demokracie v minulosti vždy v posledních - deseti dnech, v posledním týdnu - před volbami posilovala," řekl Aktuálně.cz. "Myslím, že letos to bude stejné."

Střízlivý zůstává i lídr ODS Petr  Nečas. "Rozhodující bude podpora veřejnosti v době voleb. Ne v době konání průzkumů. A já se vždy raději spoléhám na volební výsledky," řekl Aktuálně.cz. "Nicméně minimálně je to motivace... Evidentně se ukazuje, že je možné zastavit českou levici a vytvořit středopravicovou proreformní vládu rozpočtové odpovědnosti."


 

Právě se děje

Další zprávy