Volby jako byznys? Za letošní lze získat 1,5 miliardy

Kateřina Eliášová
11. 5. 2010 11:15
Vítez voleb bere nejvíc, stát pomůže i těm, kteří se do sněmovny nedostanou
Tato paní právě odevzdala stokorunu jedné z politických stran
Tato paní právě odevzdala stokorunu jedné z politických stran | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ať už letošní sněmovní volby vyhraje kdokoliv, politické strany díky nim získají miliardu a půl korun, které jim pomohou zaplatit dluhy po předvolební kampani.

Na příspěvcích od státu jsou strany závislé, peníze od členů a sponzorů nestačí.

Ostatně volební manažeři se ani netají tím, že dělají kampaně výhradně na dluh a spoléhají přitom na peníze od státu, které přitečou po volbách, a to ve dvou vlnách.

Aktuálně.cz vypočítalo, že za sněmovní volby by politickým stranám, které překročí tříprocentní hranici, mohlo do prázdných stranických kas přibýt až 737 milionů, respektive miliarda a půl, pokud počítáme příspěvky za celé čtyřleté volební období.

Zaplatí to voliči

Aktuálně.cz vycházelo z volebního modelu agentury CVVM. Ta zatím předpovídá volební účast 64 procent, což je téměř stejně jako při posledních sněmovních volbách v roce 2006. Tehdy přišlo k volebním urnám pět milionů a tři sta tisíc voličů.

Výpočty pro letošní rok vycházejí z předpokladu, že k volebním urnám by mohlo přijít minimálně 5 milionů voličů. Z tohoto čísla také redakce počítala zisky stran za volební hlasy, úměrně jejich preferencím, které CVVM nabídlo v dubnu.

Největší krajíc? Sní ho ČSSD

Infobox

  • Pokud strana, hnutí nebo koalice získá alespoň 1,5 procenta hlasů, dostane za každý hlas 100 korun. Tento příspěvek je jednorázový.
  • Nadto má při zisku alespoň tří procent nárok na státní roční příspěvek ve výši šesti milionů korun s tím, že za každých započatch 0,1 procenta (až do 5 %) navíc získá dalších 200 000 korun.
  • A nakonec strany dostávají každý rok i příspěvky za mandáty. V případě poslanců je to 900 tisíc korun za jeden mandát.

Téměř půl miliardy by za celé čtyřleté volební období mohla získat sociální demokracie, jíž volební model CVVM předpověděl zisk 30 procent hlasů voličů, což je poslaneckých 75 mandátů. O něco méně, téměř 350 milionů korun má šanci získat ODS, která ve stejném modelu získala 22,5 procenta a v dolní komoře parlamentu by tak mohla mít 54 svých zástupců. Třetí KSČM může díky předpovědi zisku 13 procent hlasů získat až 200 milionů.

Na volebním výsledku je zcela závislá ODS, která je měsíc před volbami zadlužená a teď může spoléhat už jen na půjčky a sponzory.

"Předpokládám, že volební výsledek a sponzorské dary bohatě pokryjí náklady na tuto kampaň a v průběhu volebního období povedou k umoření závazků, které máme," přiznal volební manažer ODS Ivan Langer, že peníze za volby jsou pro ně klíčové.

Podobně to má i favorit voleb, sociální demokracie. I z její výroční zprávy vyplývá, že je strana zadlužená a i ona si (stejně jako další strany) musela na kampaň půjčit. Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík přiznává pouze dluh u kampeličky FIO, u které si ČSSD otevřela kontokorent ve výši 180 milionů korun.

"Očekávané platby za mandáty poslanců, senátorů, krajských zastupitelů za první pololetí roku 2010 jsou přes 260 milionů korun a k pokrytí tohoto závazku bohatě dostačují," řekl MF DNES koncem dubna Tvrdík.

Stát zachrání malé strany

Škodné nebudou ani strany, které se podle posledního dubnového modelu CVVM do Poslanecké sněmovny nedostanou. Třeba zelení mohou s předpokladem zisku 4 procent získat až 42 milionů korun. Nejméně hlasů voličů, 3 procenta, předpovídá CVVM Zemanově Straně práv občanů. I tak by mohla získat 39 milionů korun.

Malé strany za sebou nemají takové zázemí a majetek, jak je tomu u velkých stran. Půjčuje si KDU-ČSL, ručí svým sídlem stejně jako ODS. Zelení spoléhají na vlastní zdroje a fund raising.

Loni stát politickým stranám vyplatil přes půl miliardy korun. Částka obsahuje peníze za mandáty jak poslanců, tak i senátorů a zastupitelů, které nejsou ve výpočtech Aktuálně.cz zahrnuty. Téměř 70 milionů z této částky stát stranám vyplatil za evropské volby.

 

Právě se děje

Další zprávy