ODS má potíže. Kraje poprvé nedostaly peníze na kampaň

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
5. 5. 2010 6:00
Některé firmy už straně neveří. Práce na kampani chtějí zaplatit předem.
Jde to i bez dluhů, tvrdí ODS v kampani. Sama je v červených číslech
Jde to i bez dluhů, tvrdí ODS v kampani. Sama je v červených číslech | Foto: Reuters

Praha - Finanční situace nejsilnější pravicové strany je měsíc před volbami kritická.

Poprvé v historii neproudí ze stranické centrály peníze do regionů, které si tak peníze na předvolební kampaně musely sehnat samy.

O tom, že co se týče peněz nejsou občanští demokraté právě v kondicí, vědí i firmy, které se podílejí na předvolební kampani. Některé z nich si proto nechávají za práci platit předem. Práci pro ODS odvedou teprve poté, co jim peníze přijdou na účet.

"Chceme mít zkrátka jistotu, že dostaneme zaplaceno," potvrdil Aktuálně.cz manažer jedné z nich.

Peníze? Jen a pouze Ivan

Vedení strany ale navenek jakékoli pochybnosti o penězích nepřipouští.

"Nevidím sebemenší problém se zajištěním peněz na kampaň," trvá stroze na svém volební manažer a místopředseda ODS v jedné osobě Ivan Langer.

Potíž je ale v tom, že to je právě jen a pouze Langer, kdo má přehled o stranické kase. Ani Langerovi kolegové z vedení strany tak podle zjištění Aktuálně.cz přesně netuší, z jakých peněz bude ODS platit poslední týdny celostátní kampaně, která má být nejnabitější.

"Na poslední výkonné radě jsme se na to ptali a bylo nám řečeno, ať se o to nestaráme, že se o peníze na celostátní kampaň postará volební manažer," uvedl jeden z členů výkonné rady ODS.

Jeho slova potvrzují i další členové širšího vedení strany, všichni ale výlučně pod slibem anonymity. "Už takhle je situace napjatá, nechceme to ještě zhoršovat. Pravdou je, že řešíme, jestli to nakonec nedopadne tak, že Ivan odejde a my pak zjistíme, že nám zůstaly dluhy," prohlásil další člen vedení ODS.

Ústecký lídr Jan Kubata připouští, že regiony jsou na variantu dluhů z centrály připraveny. "Nemá smysl to ale řešit předem. Pokud to nastane, bude čas se tím zabývat."

Zbývá dvacet milionů

Oficiálně má ODS od loňského podzimu otevřený kontokorent u České spořitelny, limit je až 160 milionů korun. Do minusu se ale strana dostala už loni, kdy se měly volby původně konat. Jejich zrušení ji stálo 100 milionů.

"Z kontokorentu je zatím vyčerpáno zhruba 140 milionů," vypočítal minulý týden manažer ODS Jan Kočí.

Bankovní úvěr už si vzít strana nemůže, za ten předchozí zastavila i své sídlo na Jánském vršku a podstatnou část splatila státním příspěvkem za rok 2009. Zbývají tedy peníze od sponzorů, a ty podle zjištění Aktuálně.cz nedorazily v předpokládané výši.

To, že strana přijde o sponzory, avizoval před měsícem při svém pádu Mirek Topolánek. Svým stranickým kolegům jasně řekl, že štědří mecenáši odejdou spolu s ním. A to se také podle členů výkonné rady ODS stalo.

Langer ale tyto informace popírá. "Odchod Mirka Topolánka se na ochotě sponzorů, kterou projevovali ještě když on byl předseda, nepodepsal a jejich podpora trvá."

Seznam sponzorů, kteří své jméno spojili právě s nynější kampaní občanských demokratů, ale strana zatím nezveřejnila.

Na bohaté kraje nespoléhat

Původně si vedení strany slibovalo, že na celostátní kampaň přispějí bohaté střední Čechy a Praha. Ty se ale k ničemu takovému nemají, starají se hlavně o svoji místní kampaň.

"Kampaň si financujeme sami, bez pomoci centrály. Takže pro ně už na rozdávání není," řekl Aktuálně.cz člen pražského volebního týmu.

"Byla tu snaha centrály nám naši kampaň trochu korigovat, třeba kvůli tomu, že tu není tolik vidět Petr Nečas. Jenže když si to platíme teď sami, nenecháme si do toho mluvit" dodal.

Důvod je jasný, jak říká další čelný politik pražské ODS: "Mluvili o tom, že Praha má před volbami zmodrat. Když jsme se tedy ptali, jestli nám na to přispějí, odpověď byla jasná: Ne."

Foto: Jan Langer
Třetině Pražanů je Bém nepříjemný, zjistil průzkum ODS

I proto strana na kampani šetří a netýká se to jen centrály, ale i regionu. "Například billboardy u nás měly už viset, ale nakonec budou voliče poutat pouze v květnu," uvedl například ústecký lídr ODS Jan Kubata.

Regiony bez dluhů

Regiony o výpadku peněz věděly dopředu a na situaci se připravily. "Nejsme zrovna v dobré kondici, tak budeme mít levnější kampaň. Navíc, komunikace s lidmi zabere podle mě víc než obrovské billboardy," myslí si Jan Kubata.

Že by šly v krajích stejnou cestou, jako centrála, a zadlužili se, krajští lídři odmítají.

"Každou položku kampaně tady v kraji diskutujeme, bavíme se o tom, zda si to můžeme dovolit nebo ne. Absolutně vylučují, že bychom se zadlužili a pak to nebyli schopni splatit. To si tady v kraji nemůžeme dovolit," řekl aktuálně.cz místopředseda olomoucké ODS Zdeněk Boháč.

 

Právě se děje

Další zprávy