Zkoušeli jsme tvář Věcí veřejných z programu. Výsledek?

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
10. 4. 2010 19:48
Poslanci by měli být placeni podle toho, jestli roste ekonomika, prohlašuje pro Aktuálně.cz předseda VV Radek John.
Předseda Věcí veřejných Radek John
Předseda Věcí veřejných Radek John | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Projev Radka Johna je expresivní. Pro výrazy nechodí předseda Věcí veřejných daleko, zavedené strany vesměs označuje za zločince. Volte nás, jediní my jsme se neušpinili, jediní my jsme s to tuto zemi zachránit před bankrotem, zní jeho mantra.

Především jeho tvář bývlé populární osobnosti teď propaguje stranu, která má podle dosavadních průzkumů naději dostat se po volbách do sněmovny.

Tuto neděli Věci veřejné představí na stranické konference své plány, s nimiž do voleb půjdou.

Ušetříme na úřadech

A.cz: Slibujete v případě úspěchu více přímé demokracie: referenda, přímou volbu prezidenta, hejtmanů a starostů. A pak také heslo „klikni a sám rozhodneš, co budu prosazovat". Nemá ale volič právo očekávat, že se naopak rozhodne podle toho, co mu politik nabídne?

My lidem nabízíme podíl na upřesňování programu. Nenavrhujeme ani znárodnění jako komunisté, ani volnou ruku trhu jako extrémní kapitalisté. A v rámci programu se vlastně ptáme na mandát, co si můžeme dovolit prosazovat, na co máme podporu.

Infobox

Radek John

  • nar. 6. 12. 1954 v Praze
  • studoval scénáristiku a dramaturgii na FAMU
  • v 80. letech a na poč. 90. let redaktor a reportér týdeníku Mladý svět
  • v roce 1994 se stal vedoucím redakce publicistiky TV Nova
  • dlouhá léta byl jednou z tváří investigativního pořadu Na vlastní oči
  • z Novy odešel v roce 2009 poté, co vyšlo veřejně najevo, že zároveň pracuje pro soukromou firmu Oraprint, která pro VZP, tedy z veřejných peněz,vydávala časopis
  • spisovatel: mimo jiné román Džínový svět,Memento o drogové problematice, reportážní knížku Jak jsem viděl Ameriku
  • autor nebo spoluator scénářů k filmům Proč?, Bony a klid, Tankový prapor, Sněženky a machři

A.cz: Když se podíváme na ekonomickou část vašich návrhů, slibujete uspořit 132 miliard centrálními nákupy, 23 miliard má přinést ještě letos zeštíhlení státní správy, dalších 20 miliard slibujete od inventury "nemravných" projektů. Je to reálné?

Centrální nákup je švédský model. Tím, že všechny státní a centrální instituce nakupují společně, získávají množstevní slevu a ve Švédsku statistika říká, že uspoří 20 % rozpočtu. Je třeba spočítat, kolik aut, kancelářských potřeb, nábytku potřebují centrální instituce a z toho ubrat 20 %. My ovšem chceme štíhlý stát a chceme plošně snížit o 10 % počet státních úředníků, takže číslo centrální nákupy by se ještě snížilo o 10 %. Pohybujeme se tady v odhadech, ale opíráme se o zkušenosti ze zahraničí. Každopádně přesné číslo je: centrální nákupy způsobí snížení cen o 20 %.

A to že slibujeme?

A.cz: Kolik úředníků by tedy muselo ještě letos odejít, když na tom chcete ušetřit 23 miliard?

Ještě letos?

A.cz: Ještě letos.

To ale nevím, z čeho tohle berete...

A.cz: Z vašeho programu.

Teď na webu? Z našeho inzerátu. Mimochodem, ještě letos - to je nemožné.

A.cz: Ale slibujete to, proto se na to ptám.

Budou volby, strany nebudou chtít přiznat, do jakých koalic půjdou před komunálními volbami, velké strany se budou hádat celé léto, podle mého názoru vláda vůbec nevznikne, čili to je takové "ještě letos". Kdybychom dostali většinu ve volbách, okamžitě snížíme 10 procent všech úředníků.

Budeme to tu čistit

A.cz: Čili teď zveřejněné sliby korigujete. Jak lze věřit tomu ostatnímu, co nyní slibujete?

Nekoriguji. Ve chvíli, kdy nám lidé dají tak velkou sílu, abychom to udělali, ušetříme 23 miliard. Neboli: lidé, zvolte nás, ušetříme vám 23 miliard ještě letos. Tak to zní.

A.cz: Ale víte dobře, že ani s dvaceti poslanci to neuskutečníte...

No s dvaceti poslanci to budeme navrhovat a budeme hlásit lidem, kdo je proti. A voliči musí vědět, který poslanec nechce ušetřit 23 miliard ročně. Čili my tím budeme vlastně čistit i politické prostředí, lidé budou přesně vědět, kdo škodí, kdo chce šetřit.

Jak to nastartujeme

A.cz: Země je v krizi, navrhujete zdanění prostitutek a hazardu. To asi stačit nebude. Co uděláte jako první, když vám voliči dají příležitost?

A teď mluvíme o tom: máme většinu v parlamentu, dostali jsme většinu?

A.cz: A můžete svůj program prosadit. Čím začít?

První opatření je štíhlý stát a okamžité desetiprocentní propuštění všech úředníků.

A.cz: To nastartuje hospodářský růst?

Jediné, co by teď rychle nastartovalo ekonomiku, je okamžitě změnit systém podmínek pro čerpání evropských fondů. Největší zločin, který tady politici udělali, je to, jak naprosto korupčně nastavili pro čerpání podmínky. Oni je schválně udělali tak strašně přísné, aby čerpání bylo obtížné, aby se muselo chodit přes firmy, které si za to berou provize 10 procent z hodnoty projektu.  Úředníci by podle našeho konceptu byli povinni pomáhat žadatelům ty projekty vytvořit a úředníci by dostávali prémie za to, že se čerpá. To je opatření, které by nastavilo ekonomiku okamžitě: rychlý přísun těchto peněz.

Kultura pro prostitutky

A.cz: A máte odhad, kolik by přineslo zdanění prostitutek a hazardu?

Ten odhad máme. Tady je lobbisticky nastavený hazard, je třeba se podívat, kteří politici - a oni jsou dodnes v politice - tohle udělali...

A.cz: A ten odhad? Konkrétně?

Hazardní firmy neplatí daně jako všechny ostatní firmy, neplatí 20 procent, platí úplně směšné částky a my říkáme: okamžitě tyto firmy se musí danit úplně stejně jako všechny jiné. To přinese 14,6 miliardy ročně.
Prostitutky - to je samozřejmě úplně jiný výnos, je mnohem složitější je zdanit. Jediný způsob je zatlačit je do veřejných domů. To spočítáno přinese 1,6 miliardy.
Ale - to nejde tady jen o ty peníze. Tady jde o to, že ty nebohé dívky jsou vystavené kriminálnímu podsvětí a jsou týrané. Čili zdanění hazardu znamená současně také ochranu prostitutek před podsvětím a zkulturnění jejich nebohého života.

Tři, pět, šest tisíc pro učitele

A.cz: Slibujete přidat učitelům 3 tisíce měsíčně...

Pět tisíc! Ne, ne, ne...

A.cz: No, 3 tisíce máte na svých stránkách...

Ta reforma je takhle: nastupující učitel má 14 tisíc, my říkáme, že je třeba přesunout 10 miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany.

A.cz: Co ale závazek vůči NATO platit 2,2 % HDP na obranu?

Svět po nás chce, abychom posílili mise v zahraničí. Ano,  my je posílíme, výměnou za to budeme dávat méně do NATO a 10 miliard dáme na školství. A sice hned všem učitelům zvýšíme platy tak, aby žádný učitel neměl méně než 20 tisíc korun.

A.cz: Takže dokonce 6 tisíc měsíčně začínajícím učitelům?

Ano, ano! Ono jich není moc. Nicméně je přesně spočítáno, že 10 miliard nám stačí i na zvýšení osobních odměn učitelů až o 5 tisíc korun každému, když uspějí jejich žáci ve srovnávacích zkouškách. Čili je to kompletní reforma vzdělání.

Důchody klesnou

A.cz: Když půjdeme k důchodové reformě... Máte heslo „v mládí odpovědnost, ve stáří jistota".  Kolik si tedy bude muset člověk povinně spořit na důchod?

Povinně nic. My navrhujeme tři pilíře: jeden je jistota minimálního důchodu, státem garantovaná na základě sociálního pojištění. Druhý pilíř: každý občan bude mít právo vyvádět si 4 %, které by jinak dával na sociální pojištění. Vzniknou fondy, jejichž hospodaření bude garantováno státem, aby se to nerozkradlo. A třetí pilíř je: spořte si milí lidé do soukromých fondů, jako spoříte dnes. Dnes na to máte podporu 150 korun, my ji zvyšujeme na 300 korun, abychom vás motivovali.

A.cz: Vy ale navrhujete i snížení sociálního pojištění. Z příjmové stránky vám něco ubude, takže kde vezmete peníze na důchody? Snížíte je?

My nenavrhujeme v žádném případě snížení důchodů, ale ke snížení důchodů rozhodně dojde, protože nebudou peníze.

A.cz: Navrhujete snížení sociálního pojištění podnikatelům.

Já si tímhle bodem... Z čeho berete tenhle bod?

A.cz: Opět z vašeho webu.

Já si tedy  nejsem vědom ničeho takového, pokud nepočítáte ta 4 procenta, která člověk může převádět do druhého pilíře.

Počkejte si do pondělí

A.cz: Už několik věcí zveřejněných na vašem webu zpochybňujete. Opravdu myslíte zodpovědně všechno, co teď voliči nabízíte?

V neděli je ideová konference, od pondělka bude na webu kompletní volební verze.

A.cz: Někteří vaši kandidáti už řekli, že se vzdají poslaneckého platu. Z čeho budou žít?

Já jezdím besedách a tam se shoduji s občany, že by měli být poslanci dobře zaplaceni podle své práce - když stoupá HDP, měli by dostat prémie, když klesá, měli by mít srážky z platu. Za nás kandidují tři podnikatelé a řekli, že to nedělají kvůli penězům, že poslanecký plat kompletně odevzdají Nadaci Chantal Poullin.

A.cz: Opravdu jste říkal, že by poslanci měli dostat plat podle toho, zda roste ekonomika...

Já říkám, že jsme to včera řešili na diskusi.

Slovo dělníka

A.cz: Jak by ale vaši poslanci ovlivnili růst nebo pokles HDP?

Ne, náš program říká zachovat stávající výši platů poslanců, která je těch 65 tisíc, a snížit náhrady na polovinu a zbytek jenom proti účtu. Ale dělníci, třeba včera na besedě v Mělníku, říkají: my když uděláme zmetek, máme srážky na platu. A tady nám poslanci udělali velký zmetek jménem Česká republika  a nejsou postihováni. Čili je to jakoby přání voličů, které bohužel nejde přetavit do zákona.

A.cz: Ale kdybych se vás na to HDP nezeptal, vy byste to vytknul jako líbivé heslo...

Ne ne, já jsem tady říkal „včera na besedě lidé chtěli toto například". Ono to technicky nejde, ale co kdyby nějaký právník technicky vymyslel, jak spojit kvalitu práce s platem.

Druhý díl rozhovoru: Přeběhlík zaplatí 7 milionů, říká John z Věcí veřejných

 

Právě se děje

Další zprávy