ODS jde proti zneužívání dávek. Začne u Romů

Petr Holub
24. 3. 2010 20:12
Šéf ODS paušalizoval, když komentoval, kdo nejvíc zneužívá sociální dávky
Sídliště Janov v Litvínově, známá romská lokalita. Tady bude ODS bojovat proti zneužívání dávek.
Sídliště Janov v Litvínově, známá romská lokalita. Tady bude ODS bojovat proti zneužívání dávek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - ODS, pokud by vyhrála volby, hodlá bojovat proti zneužívání dávek. Za příklad zneužívání uvádí chudé romské komunity v Litvínově a Chomutově.

Litvínovský příklad použil Mirek Topolánek během tiskové konference, při níž jeho strana představila část volebního programu.
ODS v oficiální reakci popírá, že se chce zaměřit právě na Romy.

Dávky pro Janov

"Nejlepší je to ukázat na konkrétním případě," odpověděl Topolánek na otázku, kdo nejvíc sociální dávky zneužívá.

Vzápětí popsal litvínovské sídliště Janov, kde žijí lidé odkázaní na dávky pomoci v hmotné nouzi a kde je zároveň nejvíc heren. "Nejvíc výherních automatů je přitom v místech, kde žije nejvíc lidí na dávkách," prohlásil Topolánek.

Příklad měl ukázat, kde sociální dávky končí, a zdůvodnit, proč ODS hodlá nad výplatou dávek zpřísnit dohled.

Nezodpovědní lidé je nebudou moci prohrát v automatech nebo propít, protože občanští demokraté prosadí pravidlo, podle kterého dostanou chudí část dávek v poukázkách.

Výrok z tiskové konference, kde ODS představila druhou část svého volebního programu, je pozoruhodný tím, že předseda Topolánek užil jako příklad největší romskou komunitu v republice. Podle vládní studie z roku 2006 žijí v Janově tři tisíce Romů a patří k nejchudším obyvatelům sídliště.

Janov s vysokým podílem romského obyvatelstva se stal v minulém roce dějištěm neonacistických provokací.

Připomeňte si: Řádění extremistů v Litvínově

Chomutovský vzor

Tisková konference ODS proti zneužívání dávek zmínila nepřímo Romy ještě jednou.

Místopředseda a ústecký volební lídr Petr Gandalovič se jménem ODS přihlásil k praxi, kterou v Chomutově zavedla primátorka Ivana Řápková, dvojka ústecké kandidátky. (rozhovor s Řápkovou zde)

Chomutovská a po ní litvínovská radnice začaly přímo na sociálním úřadě zabavovat sociální dávky neplatičům nájemného z obecních bytů. Shodou okolností se zpravidla jednalo opět o Romy.

"Je to správně, že šli na hranu legitimity," řekl Gandalovič.

Postup Řápkové prohlásil v červnu 2009 za nezákonný krajský soud v Ústí nad Labem (o rozhodnutí více zde) a dal tak za pravdu stížnosti ombudsmana Otakara Motejla.

Gandalovič chce změnit zákony tak, aby mohly chomutovský příklad následovat všechny radnice.

Podle programu ODS se dávky v hmotné nouzi zneužívají obecně nejvíc ze všech sociálních příspěvků. Tyto dávky jsou poslední záchranou těch, kteří jsou bez práce déle než půl roku.

Kdo je bez práce déle než rok, bude podle programu ODS dostávat dávky v poukázkách na jídlo a na oblečení. K platbám v hotovosti se stát vrátí, pokud nezaměstnaný prokáže dostatečnou snahu práci znovu najít.

Nic nepřátelského

Mluvčí ODS Martin Kupka odmítl názor, že strana chce potírat zneužívání dávek v první řadě mezi Romy: „To neplatí v žádném případě."

Program je podle něho zaměřen proti zneužívání dávek obecně a nerozhoduje, zda jde o Romy, neromy, imigranty, rodilé Čechy, křesťany, muslimy či jakoukoli jinou skupinu lidí.

„Představitelé ODS zmínili několik příkladů ze své vlastní zkušeností. Jde o místa, kterým věnují stejnou pozornost i média a je to naprosto samozřejmé. Navíc všichni jmenovali pozitivní příklady řešení problémů těchto měst," upozornil Kupka.

Na přímý dotaz Aktuálně.cz mluvčí neuvedl jiný konkrétní příklad, kde se dávky zneužívají.

ODS prý nemá ani žádnou analýzu, zda dávky v hmotné nouzi zneužívají či nezneužívají Romové. „Můžeme pouze rozlišovat, že například u nemocenského pojištění docházelo ke zneužívání ze strany zaměstnanců, kdežto u pomoci v hmotné nouzi u nezaměstnaných," uvedl Kupka a připomněl, že ODS avizovala také zásah proti zneužívání pomoci státu ze strany těch imigrantů, kteří u nás pracují nelegálně a nectí zákony. „Není na tom nic nepřátelského," prohlásil mluvčí občanských demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy