ODS nečekaně sází na tahák, s nímž urval volby Schröder

Petr Holub
17. 3. 2010 17:30
Pravicový parlamentní lídr nabízí: Práce bude dost, ale za tvrdších podmínek
Mirek Topolánek a paní Slušná. Kampaň začala.
Mirek Topolánek a paní Slušná. Kampaň začala. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V příštích letech vzniknou statisíce nových míst, když přistoupíte na omezení sociální ochrany. Tak zní první předvolební návrh z dílny ODS.

V krizové době nejde ani jinak postupovat, prohlásil šéf občanských demokratů Mirek Topolánek.

"Je to jediné rozumné řešení, pokud nechceme skončit jako v Řecku," zdůraznil.

Základní body plánu ODS proti nezaměstnanosti čtěte v infoboxu.

Opak populismu

Návrhy ODS připomínají úspěšné tažení proti nezaměstnanosti Hartz-IV, které před sedmí lety podnikl německý kancléř Gerhard Schröder (SPD). Podnikatelé totiž dostanou možnost nabízet práci v mnohem liberálnějším prostředí.

Klíčovým opatřením je možnost zaměstnávat pět let na termínovanou smlouvu. Dnes smí firma nabízet smlouva na dobu určitou jen dva roky.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

Dvanáct bodů ODS proti nezaměstnanosti:

Motivace pro vznik nových pracovních míst

Zaměstnavatel, který vytvoří nové pracovní místo na dobu neurčitou pro nezaměstnaného, absolventa nebo rodiče po skončení rodičovské, dostane na jeden rok slevu 3 600 Kč na sociálním pojištění. Stát za něj na dva roky převezme garanci výplaty 75 % případného čtyřměsíčního odstupného s měsíční výpovědní lhůtou.

Podpora pro nezaměstnané, kteří začnou podnikat

Nezaměstnanému, který začne podnikat jako živnostník, zůstane plná výše podpory v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Toto opatření lze využít jednou za 10 let.

Více částečných úvazků

Stát uleví firmám na sociálním pojištění 7 200 Kč ročně za každý částečný úvazek pro rodiče s dětmi do 12 let, lidi starší 55 let, absolventy, studenty, zdravotně postižené nebo pro pečující o handicapované. Odstraníme diskriminaci částečných úvazků zrušením minimálního odvodu zdravotního pojištění.

Výhodnější práce na dohodu

Prodloužíme maximální rozsah zaměstnání na základě dohody o provedení práce ze 150 na 300 hodin.

Uvolnění smluv na dobu určitou

Úplně uvolníme řetězení a délku smluv u nově vzniklých pracovních míst na dobu určitou (na období 5 let do úplného odeznění krize).

Pružnější pracovní doba

Zavedeme pružnější konta pracovní doby a umožníme její flexibilnější nerovnoměrné rozložení.

Alternativní modely zaměstnávání

Rozšíříme využití alternativních modelů zaměstnávání (částečné úvazky, práce doma…) a zavedeme rekvalifikační projekty určené speciálně pro osoby měnící zaměstnání.

Dočasná práce u jiného zaměstnavatele

Obnovíme možnost dočasného přidělení zaměstnance k práci u jiného zaměstnavatele.

Kdo z vlastní vůle podá výpověď, nebude mít plnou výši podpory

Pokud zaměstnanec dá výpověď sám z vlastní vůle, nebude mít nárok na plnou výši podpory v nezaměstnanosti.

Sociální dávky jen pro aktivní

Podmíníme výplatu podpory v nezaměstnanosti a dávek hmotné nouze účastí ve veřejně prospěšných pracích, veřejné službě, rekvalifikacích nebo vzdělávacích kurzech.

Udržíme pracovní místa

Umožníme firmám s nedostatkem zakázek zvyšovat zaměstnancům kvalifikaci. Vzdělávací kurzy budou nadále financovány z evropských fondů.

Zabráníme zvýšení daní

Nepřipustíme zvýšení sociálního pojištění a daní z příjmů pro firmy a živnostníky. Pokud tomu nezabráníme, přijde o práci 60 tisíc lidí.

"Je to tvrdé opatření," připouští Lubomír Lízal z výzkumného ústavu CERGE-EI, který na návrhu spolupracoval. V Česku tak mohou podobně jako v Německu vzniknout dvě kategorie zaměstnanců, první s trvalou pracovní smlouvou a druzí hůře placení na přechodnou dobu.

"Stojíme před otázkou, která nemá dobré řešení. Buď budou z deseti lidí tři nezaměstnaní, anebo bude mít šest lidí smlouvu na dobu neurčitou a ostatní čtyři s předem daným termínem," vysvětluje Lízal.

Schröder volby v roce 2002 nakonec vyhrál.

Němci díky obdobnému opatření snížili nezaměstnanost z pěti na tři miliony. Následně ovšem německá SPD prohrála dvoje poslední volby.

Nejsme Španělsko

Hlavní autor návrhu ODS Petr Nečas odmítá kritiku, že po rozšíření praxe termínovaných smluv bude český pracovní trh stejně málo stabilní jako ve Španělsku. V této zemi, která má nejvíc termínovaných smluv v Evropě, vyrostla v posledním roce nezaměstnanost z deseti na dvacet procent.

"Jádrem španělského problému je fakt, že při pracovní smlouvě na dobu neurčitou platí španělští zaměstnavatelé největší odstupné v celé Evropě. Proto dávají přednost termínovaným smlouvám," vysvětluje bývalý ministr práce a sociálních věcí.

Upozorňuje, že v Česku je dnes pouze pět procent pracovních smluv na dobu určitou, přitom evropský průměr dosahuje sedmnácti procent.

Návrh ODS navíc bude platit pouze pět let, než odezní krize. „Termínovaná smlouva je i z pohledu státního rozpočtu lepší řešení, než trpět švarcsystém," míní Nečas.

Ochrana slabým

Vyrovnat tvrdost návrhu na prodloužení termínovaných smluv mají další opatření, která budou chránit slabší sociální skupiny.

Pokud například firma přijme na dobu neurčitou nezaměstnaného, matku po rodičovské dovolené nebo absolventa, dostane na rok slevu na pojistném ve výši 3600 korun.

Během prvních dvou let zaplatí stát 75 procent odstupného po případném propuštění.

Slevou 7200 korun na pojistném odmění stát podnikatele, který nabídne částečný pracovní úvazek matce s malým dítětem, lidem nad 55 let, absolventům a zdravotně postiženým. Pro tyto zaměstnance zruší minimální odvod zdravotního pojištění. "Minimální odvod bude i nadále platit pro živnostníky," upřesňuje Lízal.

Občanští demokraté nebudou navrhovat ani zkrácení výpovědní lhůty. Dnes běží výpověď dva měsíce a pak dostane zaměstnanec tříměsíční odstupné. Podle ODS poběží výpověď měsíc a odstupné dosáhne výše čtyřměsíčního platu.

Sladký život končí

Petr Nečas: Slušné je nevydělávat na své nezaměstnanosti.
Petr Nečas: Slušné je nevydělávat na své nezaměstnanosti. | Foto: Ludvík Hradilek

Občanští demokraté chtějí odbourat nesmyslnou praxi, která umožňuje propuštěným, aby se přihlásili o podporu v nezaměstnanosti ještě v době, kdy jim firma vyplácí odstupné. Nezaměstnaným tak sociální dávka paradoxně zvýší příjmy oproti době, kdy ještě pracovali.

Proto Nečas prosadil, aby na plnou výměru podpory nezaměstnaným měli nárok jen ti lidé, kteří nepodávali sami výpověď.

Ti budou dostávat v prvním měsíci 60 procent dosavadního platu a tato sazby poklesne na 40 procent až pátý měsíc podpory. Kdo odejde z práce na vlastní žádost, bude mít 40 procent od prvního měsíce.

Ještě účinnějším zásahem bude pravidlo, že na podporu v nezaměstnanosti dosáhne pouze ten, kdo se bude rekvalifikovat, anebo přijme veřejně prospěšnou práci. "Nebude stačit, že se jednou měsíčně ohlásíte na pracovním úřadě," podotýká Nečas.

Dejte šanci trhu

Občanští demokraté očekávají tvrdou kritiku odborů, kterým se nemůže líbit pravidlo, že na dohodu o provedení práce bude možné pracovat 300 hodin ročně namísto současných 150 hodin.

Těžko snesou i návrh, podle kterého bude mít podnikatel možnost zapůjčovat zaměstnance druhým firmám, a nepochybně odmítnou volnější pravidla pro úpravy pracovní doby v systému pracovních kont.

"Trh práce tak bude moci lépe hospodařit s pracovní dobou zaměstnanců," popsal výhody takového kroku předseda Strany podnikatelů Rostislav Senjuk, který s ODS spolupracuje.

"Pracovní místa vznikala v období, kdy u nás vládla pravice," doporučil program ODS odborné veřejnosti také děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jiří Schwarz.

 

Právě se děje

Další zprávy