Senátor Kubera: Měla by odstoupit celá výkonná rada ODS

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 10. 2012 14:45
Výměna předsedy je možná, pokud nebude premiérem, dodává v rozhovoru Kubera

Praha - Výměna předsedy ODS by měla smysl, kdyby padla vláda, říká senátor za ODS Jaroslav Kubera, kterému se podařilo obhájit ve druhém kole voleb křeslo v horní parlamentní komoře.

Po výsledku těchto voleb by měla podle Kubery odstoupit celá výkonná rada strany a ten, jehož region v krajských volbách neuspěl, by "se tam už neměl hlásit".

Problém ODS ale vidí Kubera jinde: nikdo se teď nechce postavit do čela. "Všichni říkají: já bych radši byl místopředsedou, ale předsedou, to ne," dodává.

Ani on se o post v čele ODS nehlásí, už ale připustil, že by se rád stal předsedou senátorského klubu ODS, čímž by získal automaticky místo v nejužším vedení strany.

A.cz: Vezměme to i s krajskými volbami, které byly debaklem. Ovlivní volby dohromady výrazně kongres?

To, že je kongres svolaný takhle narychlo, nese členská základna vysloveně nelibě. Je zvykem, že pokud je kongres volební, kandidáti na místopředsedy objíždějí sdružení, představují se, to jaksi teď nebude možné. Z toho je členská základna otrávená. Ty problémy jsou i ve sněmovně kvůli vládnímu balíčku, takže nikdo si netroufá odhadnout, jak to dopadne. My jsme si mysleli, že kongres bude normálně v prosinci. Mně přijde, že je to jistá taktika, kterou chápu, ale z hlediska ODS to není optimální.

A.cz: Myslíte taktika přímo předsedy?

Tak já nejsem z těch, kteří to svádějí jen na jednoho. Podle mě by měla celá výkonná rada odstoupit, a kdo neuspěl v krajských volbách, tak by se tam už neměl hlásit. Ale myslím, že to se tedy nestane.

A.cz: Má smysl výměna předsedy?

Výměna předsedy je možná, kdyby padla vláda. Ale pokud bude předseda strany premiérem, tak co by to mělo za význam? Aby byl premiér a předsedou byl někdo jiný, to se nikdy neosvědčilo, většinou to nefunguje.

A.cz: Vidíte vy někoho, kdo by mohl Petra Nečase vyzvat?

To je právě ono: když někdo mluví, že by se měl změnit předseda, ale nikdo se na předsedu nehlásí. Všichni říkají: já bych radši byl místopředsedou, ale předsedou, to ne.

A.cz: A vy sám někoho vidíte, koho byste rád místo Petra Nečase?

To je problém. Ale ne tím, že by ti lidé nebyli. Ale jsou schovaní a neukážou se. Jiná situace by byla, kdyby byla normální kampaň měsíc a půl, dva měsíce. Ale měla by se reformovat výkonná rada, ODS by měla mít jen jednoho místopředsedu, aby šla ODS příkladem, když říká, že se má šetřit, mají se zmenšovat ministerstva. A sama se tak nechová.

A.cz: Jak vy odhadujete problém s rebely?

Vzhledem k tomu, že v Čechách je dobrý zvyk, že když se někteří dostali do sněmovny tím, že je někdo vykroužkoval, tak nepochopitelně první, co udělali, vzali si na leasing audinu, nejlépe osmičku, tak tihle lidi přece nemají zájem, aby byly předčasné volby. Takže odhaduju, že zůstane sněmovna - bez ohledu na politickou příslušnost - tak, jak je.

Ale možná si uvědomují, že už nikdy nikam kandidovaní nebudou, a bude jim to tím pádem jedno a položí to. To je možné.

A.cz: Petr Nečas prohlásil, že voliči odcházejí od etablovaných stran. Máte vy svoji představu, co by se mělo změnit na politice ODS, aby nebyly debaklem příští volby?

To není žádný zázrak: nebýt papaláši, mluvit s lidmi, nedívat se na ně svrchu, a hlavně - kdo má nějaký dobrý byznys, ať se nemontuje do politiky. To je přece omyl, že bohatí lidé jsou dobří do politiky, že už nebudou nic chtít. Bohatí lidé chtějí být ještě bohatší. A ta možnost, že si může něco přihrát pro svou firmu, je svůdná.

A.cz: Myslíte, že stačí změnit chování?

Každý by se měl rozhodnout: chci být politikem, protože je to profese jako každá jiná, nebo chci dělat byznys. Ale neměl by to kombinovat.

 

Právě se děje

Další zprávy