Sobotka skončí v čele Senátu. Prezidentem chce být dál

Kateřina Eliášová
24. 10. 2010 14:44
Hlava státu se volí nepřímo, přímou volbu chce koalice i ČSSD
Průpravu agitace mezi lidmi už Přemysl Sobotka má. Takhle lovil hlasy voličů v senátních volbách
Průpravu agitace mezi lidmi už Přemysl Sobotka má. Takhle lovil hlasy voličů v senátních volbách | Foto: Martina Machová

Praha - Letošní senátní volby ztížily občanským demokratům možnost zvolit prezidentem republiky už potřetí svého kandidáta.

Zatím se mluví pouze o končícím šéfovi horní komory parlamentu Přemyslu Sobotkovi.

I v případě, kdy by nominanta ODS podpořili koaliční partneři, nestačí to. K ústavní většině teď chybí vládní koalici 10 hlasů, zatím jich má 131. Parlamentní opozice ČSSD a KSČM drží 118 hlasů.

Rozhodnou další volby. Nebo přímá volba

Rozhodujícím momentem tedy budou další senátní volby za dva roky, kdy se vymění opět 27 členů horní komory.

A taky postoj politiků ke slibované přímé prezidentské volbě. "Bude velmi zajímavé sledovat, zda ČSSD nezačne ustupovat od přímé volby," upozornil premiér a předseda ODS Petr Nečas.

"Nechci ČSSD z čehokoliv podezírat. Ale v momentě, kdy by se sociální demokraté dopočítali s komunisty a eventuálně někým dalším, že je pro ně výhodnější volba oběma komorami parlamentu, by se záminka pro veto přímé volby mohla najít," řekl Aktuálně.cz Přemysl Sobotka.

Přímá volba by podle něj měla být schválena do roku 2012, kdy se bude Senát obměňovat. "Předpokládám, že téma přímé volby bude během příštího roku zvládnuto a že na tom najdeme shodu a ústavní většinu," dodal.

Pravděpodobný nový předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) v neděli řekl, že socialisté udělají pro její prosazení maximum.

Sobotka šanci neztrácí, zní z ODS

Zatím jediná dvě jména, která v souvislosti s prezidentskou volbou zaznívají, jsou Jan Švejnar (od ČSSD) a Přemysl Sobotka (od ODS).

Rychlá sonda do nitra ODS ukazuje, že šance druhého jmenovaného kandidáta se ztrátou vysoké ústavní funkce nemění.

"Přemysl Sobotka s přehledem obhájil svůj mandát senátora a byl by dobrým kandidátem na prezidenta, pokud se rozhodne o tuto funkci ucházet," řekl Aktuálně.cz místopředseda ODS Alexandr Vondra.

"Prezident se nevolí podle zastávaných funkcí, ale podle schopnosti nejvyšší úřad v zemi zastávat. Rozhodně to nemá vliv na to, koho se rozhodnu podpořit já sám, až tato otázka bude aktuální," myslí si poslanec a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

I pro Petra Nečase, stejně jako místopředsedu ODS Pavla Drobila, by byl Sobotka vhodným kandidátem, ať už bude volba nepřímá či přímá. "Určitě budou muset proběhnout nějaké primárky, protože nepředpokládám, že Přemysl Sobotka bude jediným kandidátem," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy