Předpověď pro Senát: ČSSD vede, ale favoritů má jen 9

Jan Lipold Jan Lipold
18. 10. 2010 12:35
Podívejte se, kdo by měl podle analýzy Aktuálně.cz uspět ve 2.kole senátních voleb
Oranžová už zase bliká. (Bohuslav Sobotka po neúspěšných volbách do sněmovny, květen 2010.)
Oranžová už zase bliká. (Bohuslav Sobotka po neúspěšných volbách do sněmovny, květen 2010.) | Foto: Ludvík Hradilek

Předpověď pro 2. kolo

Pravděpodobná vítězství ČSSD: Kutná Hora, Blansko, Brno-venkov, Olomouc, Bruntál, Nový Jičín, Frýdek-Místek, Kroměříž, Hodonín.

Pravděpodobná vítězství ODS: Tábor, Praha 11, Liberec, Jihlava

Pravděpodobná vítězství TOP 09: Karlovy Vary, Praha 10.

Pravděpodobná vítězství Severočechů.cz: Most, Ústí nad Labem.

Obvody, kde se vítěz dá těžko předpovědět: Plzeň (ODS vs. ČSSD), Český Krumlov (ODS vs. ČSSD), Beroun (ODS vs. TOP 09), Praha 6 (ODS vs. TOP 09), Mělník (ODS vs. ČSSD), Jičín (ODS vs. ČSSD), Pardubice (ČSSD vs. Nestraníci), Ústí nad Orlicí (ČSSD vs. KDU-ČSL), Brno-město (ČSSD vs. KDU-ČSL), Ostrava-město (Nezávislí vs. ČSSD).

Plzeň. Český Krumlov. A Mělník nebo Jičín. To jsou volební obvody, ve kterých by sociální demokracie měla ODS vyhlásit válku, pokud chce splnit svůj cíl - vyhrát v sobotu ve 12 z 27 senátních obvodů a získat tak poprvé v historii v horní komoře většinu. Jejími hlasy by mohla brzdit vládní úsporná opatření.

Sociální demokracie má ve druhém kole 22 kandidátů, takže jí stačí proměnit jen polovinu příležitostí - a ještě jednu navíc.

V devíti volebních obvodech je přitom kandidát sociální demokracie favoritem. Podle analýzy Aktuálně.cz by se měli senátory v barvách ČSSD stát Jaromír Strnad (Kutná Hora), Jozef Regec (Blansko), Jan Žaloudík (Brno-venkov), Martin Tesařík (Olomouc), Jaroslav Palas (Bruntál), Zdeněk Besta (Nový Jičín), Petr Gawlas (Frýdek-Místek), Miloš Malý (Kroměříž) a Zdeněk Škromach (Hodonín).

ODS nejspíš zvítězí ve volebních obvodech Tábor, Praha 11, Liberec a Jihlava.

ČSSD potřebuje, považujeme-li devět vítězství za pravděpodobných, uspět ještě třikrát. Možností k tomu má docela dost.

Tady udeříme

Pořád zbývají další čtyři duely ODS-ČSSD, které se pět dní před druhým kolem ani v nejmenším nedají považovat za rozhodnuté.

V plzeňském "venkovském" obvodu skončilo první kolo prakticky remízou, stejně jako volby do plzeňského magistrátu. Tisíc hlasů mezi Jiřím Šnebergem (ODS) a Dagmar Terelmešovou (ČSSD) je zanedbatelný rozdíl. Vítěz se nerýsuje ani v Českém Krumlově - Tomáš Jirsa sice první kolo vyhrál s náskokem, ale Vladimír Špidla může sbírat protestní hlasy lidí nespokojených s jihočeskou ODS.

V Mělníku by mohl středočeský radní Milan Němec (ČSSD) zaútočit z druhého místa, ztráta na kandidátku ODS Veroniku Vrecionovou (starostku Přezletic) není velká. A v Jičíně, který jsme minulý týden považovali za jistotu ODS, se může zhoupnout křeslo pod dosavadním senátorem Jiřím Liškou.

Sociální demokracie by se ale mohla vytouženého tuctu senátorů dopočítat i v "měkkých" soubojích, tedy v obvodech, kde v druhém kole nestojí proti ODS. Mezi "nerozhodnutými" jsou takové ještě čtyři: Pardubice (soupeřkou je Nestranice Miluše Horská), Ostrava-město (Nezávislá Liana Janáčková), Ústí nad Orlicí a Brno-město (proti ČSSD stojí kandidáti lidovců). Kromě Pardubic jsou mírnými favority soupeři sociálních demokratů.

Tyto souboje ale nejsou pro sociální demokraty tak prestižní a osudové jako ty s ODS. Je totiž možné, že pokud v nich kandidát ČSSD prohraje, bude vítěz v Senátu - kromě Liany Janáčkové, kterou podporuje ODS - leckdy hlasovat s levicí. Například lidovci mají k vládním škrtům spoustu výhrad.

Jako předloni?

S 12 senátory navíc by sociální demokracie měla 41 křesel, a tedy nadpoloviční většinu v horní komoře. Kromě výsledků prvního kola ji přitom jdou na ruku i další faktory. Tady jsou tři z nich:

1. Druhé kolo minulých senátních voleb se konalo v říjnu 2008, týden po drtivém vítězství ČSSD v krajských volbách. A stejně pak dopadl i Senát - ČSSD dobyla 23 z 27 obvodů. Teď se znovu ČSSD veze na vítězné vlně, občanským demokratům zasadila těžkou ránu na radnicích. A voliči za týden své názory nezmění.

2. Rok 2008 ukázal, že teorie o mase příznivců ČSSD, kterou senátní volby nezajímají, už příliš neplatí. Předloni přišli i napodruhé a podobně tomu bude ve druhém kole letos.

3. Sociální demokracie může před druhým kolem lépe mobilizovat. Proti "bezohledné vládě" se voliči získávají lépe, než "na podporu reforem". A když si stoupenci pravice uvědomí, že vládní koalice může svými 118 poslanci Senát přehlasovat, také je to ke hlasování zrovna nepopostrčí. Letos se nadřeli už dost...

Dosavadní volby do Senátu ukázaly dvě věci: Účast bývá ve druhém kole dramaticky nižší, až poloviční než v prvním kole. A za druhé - voliči kandidátů, kteří v prvním kole vypadli, nepřikládají doporučením „koho podpořit" ani zdaleka takovou váhu, jakou by si politici přáli. Voliči neúspěšných hlasují napodruhé "náhodně" a většina z nich ke druhému kolu nechodí.

Jak skončí supervolební rok? Sociální demokracie je na dosah toho, aby Senát ovládla. Přinejmenším do roku 2012, kdy se bude volit další třetina horní komory.

 

Právě se děje

Další zprávy