V Holešově jako u Čunka: Romy vystěhovali do unimobuněk

Kateřina Mahdalová
13. 10. 2010 21:00
Senátor Zdeněk Janalík z ODS vystěhoval Romy, ale na voliče to nefunguje
Nové domy na preriférii Holešova.
Nové domy na preriférii Holešova. | Foto: Kateřina Mahdalová

Holešov - Když před čtyřmi lety vsetínský starosta a kandidát do senátu Jiří Čunek vystěhoval několik desítek občanů svého města do sídliště z unimobuněk na periférii, otevřel si cestu do vysoké politiky.

Holešovský starosta a senátor obhajující svůj mandát Zdeněk Janalík z ODS letos postupuje stejně. Pro část voličů a obyvatel postavil na okraji města sídliště z barevných kontejnerů, aby uvolnili místo v centru Holešova.

Postup, díky němuž se Jiří Čunek stal senátorem, předsedou KDU-ČSL a posléze i místopředsedou vlády, však nemusí v Holešově fungovat.

Na rozdíl od Vsetína totiž nejsou místní lidé přesvědčeni, že to bylo nutné.

Hned byl klid

Reportéři Aktuálně.cz se do Holešova vypravili týden poté, co starosta Janalík vyprázdnil domy v tamní Školní ulici. V domech, kde bydleli nájemníci, kteří měli dluhy na činži, ale i ti, kteří platili řádně a žádné dluhy neměli, už začala demolice.

Lepší tvář Školní ulice.
Lepší tvář Školní ulice. | Foto: Kateřina Mahdalová

Krátkou anketou mezi lidmi v Holešově zjistíte, že mnoha místním není jasné, proč se obyvatelé museli vystěhovat a proč se tu bourá. "Žilo tu víc bílých než Romů," říká starousedlice paní Lásková.

Potvrzuje tak zprávu pro Radu vlády pro záležitosti romské komunity z roku 2008, kterou vypracovali sociologové a sociální antropologové z Masarykovy univerzity v Brně. "V devíti domech kolonie žije 108 nahlášených obyvatel ve 48 malometrážních bytech ve vlastnictví města. Pouze 12 bytů je obýváno Romy. V každém z domů žije minimálně jeden ne-Rom, ve třech domech nežijí Romové žádní," píše se ve zprávě.

A zde je ta horší - opuštěná.
A zde je ta horší - opuštěná. | Foto: Kateřina Mahdalová

Paní Lásková patří mezi ty obyvatele Holešova, kteří míní, že starosta udělal Školní ulici neprávem špatnou pověst, a ta že se kvůli předvolebnímu stěhování rozletěla do světa.

"Komu tu vadili Romové? Podle mě nikomu," říká paní Lásková. "My tu s nimi vycházeli dobře, pokud byli někdy hlučnější, stačilo k nim zajít a domluvit se - hned byl klid."

Horší to je na nádraží

Podobná svědectví podávají i obyvatelé domů na protější straně ulice a z nedalekého sídliště Novosady.

"Komu proboha překáželi?" ptá se sousedka paní Láskové.

Ředitel holešovské městské policie Antonín Zalabák pak potvrzuje, že okolí domů ve Školní ulici nebylo ani nijak zvlášť nebezpečným místem města.

"Tady v Holešově je to tak rovnoměrně rozložené. Snad jediné místo, kam vyjíždíme o něco častěji, je nádraží," říká o kriminalitě v okolí bouraných domů.

Vyhozené peníze

Ne všichni lidé v Holešově starostovi Janalíkovi uvěřili důvody, proč Školní ulici vyprázdnil a zboural. A mnozí mu vyčítají, že dělá nehospodárné kroky.

Že stěhoval dlužníky nájemného? Bývalí nájemnící dlužili podle údajů městského úřadu na nájemném zhruba 300 tisíc korun. Sídliště barevných kontejnerů, kam byli lidé vystěhováni, přišlo na 22 milionů.

Demolice začala.
Demolice začala. | Foto: Kateřina Mahdalová

"To přece nedává smysl vymáhat dluh 300 tisíc a zároveň postavit kontejnery pro dlužníky za 22 milionů, kde jim budu nájem dotovat," říká penzista Luboš Jírava ze sídliště Novosady, které stojí v sousedství Školní ulice.

Že by to bylo nehospodárné, starosta odmítá. "Nehospodárná by byla naopak rekonstrukce, to jsme si nemohli dovolit," tvrdí Zdeněk Janalík.

Přiznává však, že odhady, na kolik by případná oprava vyšla, nemá.

Nedluží každý

Zdaleka ne všichni obyvatelé Školní ulice za nájem dluží.

"Nedá se říci, že by Školní ulice byla domovem pouze neplatičů. V dělnické kolonii žijí ti, co nájem a další poplatky řádně platí, dále ti, co začali poplatky splácet, ale i ti, kterým dluhy nadále rostou," napsali ve zprávě sociologové, když situaci monitorovali.

Voliči v Holešově si proto zhusta myslí, že vystěhované rodiny a bourané domy musí spíše ustoupit budoucím plánům radnice.

Ta potvrdila, že bude stavět nové bytovky, další akce jsou zatím ve stádiu městské šeptandy (mluví se o podzemních garážích nebo o nákupním středisku).

Zbořená památka

Holešovští také připomínají, že dělnická kolonie z konce 19. století, kterou nechali vybudovat bratři Jacob a Josef Kohnové pro zaměstnance své továrny na nábytek, se měla opravit a uchovat jako památka.

"Byly tam naprosto nevyhovující hygienické podmínky, nebylo to důstojné bydlení. Podle mě jsou na tom nyní v Bořenovské lépe," říká starosta Janalík.

Jenže občané oponují.

"Ti lidé si sami postavili toalety. A pokud tam byl bordel... ten se dá přece uklidit. To nesouvisí s technickým stavem baráku," říká Luboš Jírava.

V domech byla relativně nedávno zavedena plynofikace, jedna řada má kompletně zrekonstruovanou střechu, nejen krytinu, ale i krovy, měnila se okna a dveře.

Pozitivní diskriminace

Starostu Janalíka však v Holešově kritizují voliči i ze zcela opačného důvodu. Z Janalíkovy akce si nejvíce všímají nových příbytků pro vystěhované. Jsou přesvědčeni, že se starosta dopouští pozitivní diskriminace.

Tohle měli stavět pro mladé, ne pro Romy.
Tohle měli stavět pro mladé, ne pro Romy. | Foto: Kateřina Mahdalová

"Nové baráky s nízkým nájmem - proč to nepostaví raději pro mladé rodiny?" ptá se prodavačka Jana Hořavová.

Zároveň ale říká, že do Bořenovské ulice, kam byli lidé z centra přesnunuti, by bydlet nešla. "Jestli v kolonce byla plíseň, bude v kontejnerech taky," odvolává se na zprávy od obyvatel kontejnerových bytů v Čunkově Vsetíně, kde se plísně objevily.

"To vám tu řekne každý. Na pohled hezky barevné domky, ale na kraj města do smradu, daleko od doktora a obchodů, by nikdo nešel," říká žena.

Na ostří nože

Bývalý středoškolský učitel Janalík obhajuje svůj mandát v senátu a jeho pozice je oproti volbám v roce 2004, kdy byl zvolen, mnohem slabší.

Tehdy hladce proplul prvním kolem s třicetiprocentním ziskem hlasů a ve druhém kole získal dvojnásobný počet hlasů než jeho protikandidátka Ludmila Štaudnerová z komunistické strany.

Starosta to nevidí nehospodárně.
Starosta to nevidí nehospodárně. | Foto: Kateřina Mahdalová

Letos mu podle expertů hrozí, že vypadne už v prvním kole. Konkurují mu kroměřížský starosta Miloš Malý (ČSSD) a primářka tamní ARO Lenka Mergenthalová (TOP 09).

Politolog Pavel Šaradín odhaduje, že do druhého kola postoupí právě Miloš Malý a buď primářka Mergenthalová, nebo starosta Janalík.

"V neprospěch senátora Janalíka mluví to, že kandiduje za volební obvod Kroměříž, kde není vedle svých konkurentů vidět. Ani v Senátu není příliš aktivní, angažuje se nejvíc v Holešově, kde teď možná paradoxně narazí kvůli mnohem smířlivějším občanům než v Čunkově Vsetíně," říká Pavel Šradín.

"Demolice vybydlených domů ve Školní byla plánovaná nutnost, která vůbec nesouvisí s volbami," říká senátor Janalík. "Vybudovali jsme pro ty lidi důstojné bydlení, minimálně tohle by občané ve volbách ocenit mohli.

 

Právě se děje

Další zprávy