Okupuj Klárov. V Praze roste tábor nespokojených

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
28. 4. 2012 16:32
Aktivisté nespokojení s poměry v zemi postaví po vzoru světových měst stanové městečko
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Na pražském Klárově vyrůstá stanový tábor příznivců hnutí Okupujte (Occupy).

Po vzoru světových protestů proti současnému politickému zřízení chtějí "okupovat" travnatou plochu poblíž stanice metra Malostranská.

Stojí několik stanů, na místě je přibližně stovka demonstrantů. Čekají je diskuse, přednášky či happeningy.

Pořádající iniciativa "Společně za změnu! Chceme skutečnou demokracii!" klade důraz na přímou demokracii, o dalším programu rozhodne proto sněm složený ze všech účastníků. Podle organizátorů má mít akce od počátku do konce nenásilný charakter.

"Nyní je nás několik desítek. Uvidíme postupně, jak se to bude vyvíjet. Jestli se lidé spíš přidají nebo budou ubývat," řekl organizátor shromáždění Jan Cemper.

Aktivisté chtějí ve stanech vydržet minimálně do 12. května, kdy se uskuteční celosvětové protesty hnutí Occupy.

Tak nespokojení okupovali Los Angeles:

Anonymous udeřili na weby partají

Samotnému stavění předcházel protest pod sochou svatého Václava. Demonstranti přišli s transparenty "Svět patří nám všem", "Global revolution" a "Stop ACTA". Demonstranti žádají okamžitou demisi vlády a zastavení vládních reforem.

Několik účastníků protestu na Václavském náměstí si zakrylo tvář známou maskou hactivistického hnutí Anonymous. Jeho členové dopoledne na podporu iniciativě zablokovali weby parlamentních stran.

"O útoku jsme věděli a byli jsme připraveni, situaci monitorujeme," řekla mluvčí TOP 09 Alžběta Plívová. Správci sítě kvůli přetížení web zablokovali a nastavili oznámení, že stránky nefungují.

"Útok neschvalujeme, považujeme ho však za výraz široké společenské bezmoci a nespokojenosti především s nekoncepční, chaotickou a asociální politikou pravicové vlády," reagovalo pro změnu tiskové oddělení ČSSD. Nefungovaly ani stránky ODS a KSČM.

 

Právě se děje

Další zprávy