Petice proti koalici ČSSD a ODS má už tisíce podpisů

Kateřina Eliášová
24. 11. 2010 12:25
Malé strany chtějí opakování voleb, dají stížnost k Ústavnímu soudu
Budoucí primátor Prahy Bohuslav Svoboda
Budoucí primátor Prahy Bohuslav Svoboda | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Více než tři a půl tisíce lidí se postavilo proti vzniku koalice ODS a ČSSD v hlavním městě. Podepsali se pod petici sdružení Změňpolitiku.cz, která vznikla před třemi dny.

Dokument je adresován pražským zastupitelům, které autoři vyzývají, aby na ustavujícím zastupitelstvu nehlasovali pro vznik nové rady.

"Zachování kontinuity vedení magistrátu a osob na něj napojených vzbuzuje obavy, že korupční kauzy nebudou důsledně objasněny a vyšetřeny a že nedojde k potřebné nápravě stávajících poměrů a odstranění zavedených praktik," apelují na zákonodárce autoři petice.

Zástupci vznikající koalice spojení ČSSD a ODS naopak brání: "Ta koalice ještě nic špatného neudělala. Kdyby si ti demonstrující přečetli programové prohlášení, řekli by: proti tomu nemohu demonstrovat, s tím musím souhlasit," komentoval nedávno protesty v rozhovoru pro Aktuálně.cz budoucí primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Proti zatím TOP 09 a Dienstbier

Strany své spojení už stvrdily v koaliční smlouvě, noví zastupitelé mají poprvé usednout do lavic 30. listopadu a zvolit novou radu.

"My, níže podepsaní, konstatujeme, že koalice ODS a ČSSD nemá naši důvěru. V zájmu našeho města, v zájmu politické a právní kultury v naší zemi vás žádáme, abyste nepodpořili vznik této koalice na ustavujícím jednání zastupitelstva a vyjádřili tak respekt k vůli voličů a k principům demokracie a slušnosti," vzkazují signatáři zastupitelům v "Listopadové výzvě", jak petici nazvali.

Proti nové koalici se vedle zastupitelů TOP 09, která volby v Praze vyhrála, postavil jen pražský volební lídr sociálních demokratů Jiří Dienstbier. I bez jeho hlasu má však nová koalice šanci, byť jde o těsnou většinu jednoho hlasu.

Hlasovat pro koalici budou zřejmě i tři komunisté, výměnou za křeslo předsedy kontrolního výboru.

"Ustavení velké koalice a způsob, jakým k němu došlo, je pro nás výrazem neúcty k voličům a k politické kultuře, jejíž kultivace je posláním našeho sdružení," uvedl ředitel Zmenpolitiku.cz Marek Jehlička.

Goldflam, Halík, Pehe

Svůj podpis pod petici připojily i známé osobnosti, například divadelník Arnošt Goldflam, politolog Jiří Pehe či katolický kněz Tomáš Halík.

"Koalice vznikla 'legálně', avšak pokud jde o koalici dvou stran, které se před volbami dramaticky vzájemně démonizovaly a nyní prohlašují, že mají v 90 procentech společné zájmy, naskýtá se otázka, o jaké zájmy vlastně jde a nakolik je toto uskupení legitimní," komentoval svůj podpis pod peticí Halík.

Autoři petice poukazují i na fakt, že ve volbách byly podle nich poškozeny malé strany, a to rozdělením hlavního města do sedmi volebních obvodů. Zelení, Evropští demokraté i Věci veřejné proto podaly stížnost k soudu. Ten ale opakování voleb podle nezměněných pravidel (volby v jednom obvodu) zamítl.

Nově se budou malé strany opakování voleb domáhat i u Ústavního soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy