Námluvy Tůmy s ODS pokračují. ČSSD ze hry ale není

Kateřina Eliášová
26. 10. 2010 22:40
V kuloárech se ale již několik dní spekuluje, že vše nakonec dopadne koalicí ODS a ČSSD
Foto: Jan Langer

Praha - Povolební jednání v Praze se blíží ke konci. Regionální rada ODS po svém úterním nočním jednání ovšem ještě neoznámila, pro kterého z partnerů - zda TOP 09 nebo ČSSD - se rozhodla.

Podle všeho zatím vše směřuje ke koalici ODS a ČSSD, byť to vyjednavači obou stran vehementně popírají.

Nasvědčují tomu i kroky, které teď hodlá ODS směrem k oběma partnerům učinit.

TOP 09 v úterý předložila ODS šestistránkový návrh koaliční smlouvy. Členové regionální rady i zastupitelé ji zkoumali, ani po dvou hodinách však prý nedospěli k rozhodnutí, zda je pro ně výhodná či nikoliv.

"Ještě ji musíme dál analyzovat," potvrdili vyjednavači ODS na noční tiskové konferenci.

Předseda pražské TOP 09 František Laudát už v úterý ráno médiím otevřeně přiznal, že jeho strana je připravena hrát opoziční roli, neboť koalice ODS a ČSSD je nejvíce pravděpodobná.

ODS píše smlouvu pro ČSSD

ODS pro ČSSD už píše koaliční pakt. "V pondělí 1. listopadu se regionální rada rozhodne, která z obou spoluprací je pro ODS výhodnější," oznámil šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Občanští demokraté přiznali, že do konce týdne už nepovedou žádná jednání. ČSSD tak nebude mít do té doby možnost znění koaliční smlouvy mezi ODS a ČSSD posoudit.

"Určitě neuvažujeme o tom, že bychom do konce týdne svolali jak zastupitelský klub, tak krajský výkonný výbor. Jedině tyto dva orgány mají pravomoc rozhodnout, s kým se případně spojíme," řekl Aktuálně.cz šéf pražských sociálních demokratů Petr Hulinský.

Tým radních poskládá Svoboda

ODS v úterý opakovaně popřela, že by už měli jednotliví její členové rozebrané posty v případné radě.

Složení týmu dostal na starost lídr a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda. "Chci se sejít se všemi zastupiteli a probrat s nimi jejich případné ambice či angažmá v budoucí radě," uvedl Svoboda.

 

Právě se děje

Další zprávy