Topolánkův dvorní podnik propaguje ODS bez Topolánka

Michal Štůsek Michal Štůsek
6. 10. 2010 17:05
Výčepní volí ty, kdo se starají o své štamgasty. Jako ODS o svého expředsedu?
Výčepní Kolkovny Miroslav Nižník na předvolebním billboardu ODS
Výčepní Kolkovny Miroslav Nižník na předvolebním billboardu ODS | Foto: Jan Langer

Praha - Už přes půl roku nemá Mirek Topolánek s vedením ODS nic společného. A přesto se "jeho" dvorní podnik objevil ve stranické kampani.

Na jednom z billboardů ODS pro pražské komunální volby dostal hlavní roli výčepní z restaurace Kolkovna.

Podniku, kde Mirek Topolánek (s bulvárem v zádech) zapíjel většinu svých politických výher i proher. Byla to právě Kolkovna na Starém Městě, kde zapíjel žal poté, co jej spolustraníci přiměli položit nejprve funkci volebního lídra, a pak i funkci předsedy.

Ostatně, expremiér a expředseda se koncem loňského roku do blízkosti podniku nastěhoval, v hostinci se objevuje i nadále.

Paradoxně právě v Kolkovně v létě vznikla idea kampaně pro novou ODS, která se od Topolánka razantně odstřihla. Kampaň místo politiků ukazuje ty, kteří občanské demokraty volí.

Jako je výčepní z Kolkovny. "Vzájemně si vypomáháme, proto jsme se do kampaně připojili," řekl Aktuálně.cz majitel Kolkovny Alex Budarin.

Foto: www.odspraha1.cz

Sám se s některými členy ODS osobně zná a považuje je za štamgasty svého podniku. Tvrdí, že kampaň vznikala v jeho restauraci a on sám se do ní částečně zapojil. "Chtěli jsme udělat něco nenásilného, přátelskou kampaň," říká.

Na billboardu ovšem nestojí Budarin, ale výčepní Miroslav Nižník. Slogan, který "říká", zní: "Vím, kdo se dobře stará o mé štamgasty".

Nutno dodat, že o jeho pravidelného zákazníka, pana Mirka Topolánka, se po rezignaci na funkce ODS nepostarala vůbec.

Podle informací Aktuálně.cz se pokouší si sám dojednat místo ve vedení italské energetické společnosti Enel. Jeho bývalí straničtí kolegové mu s tím nijak nepomohli.

Topolánkův nástupce Petr Nečas pouze oznámil, že bývalému premiérovi pomůže v obsazení postu v Mezinárodní energetické agentuře při OECD. Jde však o pozici, kterou Topolánek podle informací Aktuálně.cz vede jako svůj "plán B". Vedení v Mezinárodní energetické agentuře se navíc obsazuje až příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy