Komentáře online: Nečas to má 0:2, ale zůstává na koni

Jan Lipold Jan Lipold
17. 10. 2010 7:15
Pražský volební systém vypudil z magistrátu Věci veřejné a Stranu zelených
Foto: Aktuálně.cz

Sociální demokracie bez Paroubka zažila zmrtvýchvstání v komunálních volbách.

ODS utrpěla na radnicích těžké ztráty, ze kterých se ale ještě může tu a tam vzpamatovat obratným koaličním vyjednáváním.

V Praze dominují tři velké strany, Věci veřejné ani zelení nebudou v městském zastupitelstvu. KSČM se tam dostala jen tak tak.

První kolo senátních voleb o ničem podstatném nerozhodlo, ale šance ČSSD na vysněných 12 senátorů žije.

Komentovali jsme online velkou volební sobotu, která znovu mění politickou mapu republiky.

02:00 Potvrzeno: Komunistům nakonec necelých 7 procent hlasů stačilo ke třem křeslům v pražském zastupitelstvu (dosud jich měli šest). TOP 09 má 26 zastupitelů, ODS 20, ČSSD 14. Oproti roku 2006 dostala ODS o 31 procent(!) hlasů méně. Ani nasazení nové tváře Bohuslava Svobody tedy její očekávaný propad nezabrzdilo. V Praze dopadla v podstatě stejně jako v parlamentních volbách. Rozdíl mezi TOP 09 a ODS je ještě větší než na jaře, což je překvapení, protože bez Karla Schwarzenberga se tak dobrý výsledek TOP 09 nečekal. ODS ovšem podle očekávání bodovala v městských obvodech. Pražská koaliční vyjednávání budou velmi různorodá - což je asi vše, co o nich dá teď říct.  

23:50 Podle propočtů ČTK se komunisté v pražském zastupitelstvu udrží, získají tři mandáty. TOP 09 by měla mít 26 zastupitelů, ODS 20 a ČSSD 14. Definitivně to bude jasné až po sečtení všech okrsků.

23:15 ĎOLÍČEK ŽIJE. Desítka pro domácí, politické sdružení odvozené z Družstva fanoušků Bohemians, získalo ve volbách v Praze 10 osm procent hlasů a tři křesla v 36členném zastupitelstvu. Zbourat stadion v Ďolíčku bude zas o něco těžší. Jde zatím o nejúspěšnější vstup fotbalových fanoušků do komunální politiky.  

VV nemají chování normálních politických stran, působí jako skupina ochotníků, naprosto ignorovali dílčí mravenčí prácí v malých městech a obcích, propaganda jejich tezí a záměrů byla žalostná. Čtenář, který se podepisuje jako yara ze země krys

22:15 Ještě dodatek: ODS pod Nečasem to má zatím ve volbách 0:2. I tyto volby jsou pro ODS de facto porážkou, s ohledem na výsledky ve městech a srovnání s rokem 2006. Přesto je předseda stále na koni. Svět je plný paradoxů a svět politiky obzvlášť.

22:05 Petr Nečas se podle očekávání snaží volby interpretovat takto: Voliči podporují očistu ODS (pod mým vedením), podívejte se na Teplice (43 procent) nebo Mladou Boleslav (40 procent pro ODS) a některé pražské obvody. Tak kuriózní vysvětlení volebního neúspěchu česká politika dlouho nepamatuje. Takže je vlastně pro ODS dobře, že prohrála, místy drtivě, tam co vždycky vyhrávala (Liberec, České Budějovice, Pardubice, Praha anebo třeba Český Krumlov)? Je to trochu jinak - příčiny hromadného úbytku hlasů pro ODS jsou hlubší, než několik radnic, které se staly symbolem korupce. Jestli si to Nečas nepřizná, bude výsledek příště ještě horší.

21:38 BEZ KOMENTÁŘE. Volební výsledky ODS v Černošicích u Prahy, vilovém a stavebním ruchem žíjicícm městečku nad Berounkou: 2006: 31 procent. 2010: 5 procent. Podívejte se, jak to tam vypadalo před volbami.

21:22 Náš odhad volební účasti z půl páté odpoledne byl přesný: Ke komunálním volbám přišlo 48 procent lidí. To je o dvě procenta víc, než minule. Pozoruhodné jsou poměrně velké rozdíly mezi jednotlivými kraji - Karlovarský 42, Ústecký 42, Pardubický 54, Vysočina 55 procent.

21:00 28 PROCENT HLASŮ POD STOLEM. Ve volbách do pražského zastupitelstva pravděpodobně propadne kolem 28 procent hlasů! (Křeslo může díky rozdělení města na sedm obvodů získat strana, která dostane zhruba sedm až osm procent a víc). To je naprosto neudržitelné a jsme přesvědčeni, že příště se v Praze bude volit podle jiných pravidel.

20:40 Dvakrát korigujeme zprava průběžné výsledky, které jsme dnes komentovali (viz níže): po sečtení téměř všech hlasů se zdá, že v Plzni přece jen vyhraje ODS a že Tomáš Julínek těsně do 2. kola v Brně-venkově postoupí. Na celkovém úspěchu ČSSD to ale mění jen málo.

20:20 Možné složení pražského zastupitelstva: TOP 09 28 křesel, ODS 19, ČSSD 16. Koalice jsou možné všechny tři. KSČM možná zůstane poprvé od roku 1989 v Praze mimo hru, což by byla výborná zpráva. KSČM tradičně držela funkci předsedy kontrolního výboru zastupitelstva, který proti hospodaření města prakticky nikdy nic zásadního nenamítal. (Sečteno je 84 procent okrsků.)

Ukazuje se, že komunální politika je o něčem jiném než "vysoká politika". A protože komunální poltika neovlivňuje tu vysokou, ale přesně naopak, nemám problém se "zoranžověním" některých radnic. Myslím, že vysoká úspěšnost různých nezávislých celkově, ukazuje, že to "partajníci" projeli na celé čáře, takže místo smutku nebo oslav by se měli ději zamyslet co dělají špatně. Ta oranžová nebo modrá barva na povolebních mapkách jen ukazuje, kdo dostal nejvíc, ale případné kolice to mohou ještě zamotat. Čtenář, který se podepisuje jako AC

19:50 Debakl Věcí veřejných dokreslují výsledky z pražských obvodů, ve většině z nich zřejmě v zastupitelstvu vůbec nebudou. Alespoň trochu zabodovaly jen v Praze 1 a Praze 5 (zatím kolem 12 procent). Stranu čeká "vyvození zodpovědnosti", díky čemuž se v nejbližší době stane "méně vypočitatelnou". Myslíme tím i její angažmá ve vládní koalici a Poslanecké sněmovně. Domníváme se, že Vít Bárta vezme otěže do rukou ještě pevněji a že pozice předsedy Johna oslabí.

Největší kampaň - a nejhorší výsledek v Praze. Lídr ODS Bohuslav Svoboda a pražský předseda Boris Šťastný ve volebním štábu.
Největší kampaň - a nejhorší výsledek v Praze. Lídr ODS Bohuslav Svoboda a pražský předseda Boris Šťastný ve volebním štábu. | Foto: Ludvík Hradilek

19:35 Takřka státnicky zdrženlivý byl Bohuslav Sobotka na první povolební tiskové konferenci. Železo po volebním vítězství kul bez velkých emocí a slov, ale důsledně. Svým projevem si jasně řekl o místo předsedy strany a premiérského kandidáta. Dá se čekat, že se bude chtít obklopit novými tvářemi z regionů, například Jiřím Dienstbierem mladším (stínovým minsitrem spravedlnosti).

19:15 S Jiřím Paroubkem v čele by ČSSD v těchto volbách získala v průměru o 5 procent hlasů méně. Nemyslíte? 

18:40 Nikdo ze senátních kandidátů nedostane přes 50 procent hlasů, druhé kolo voleb se bude za týden konat ve všech 27 obvodech.

Dá se říci, že republika je rozdělena na západ a východ. V tomto případě je dělící čára na ose Liberec, Praha, Budějovice. Pokud se člověk podívá na páry pro druhé kolo senátorek, je tam zastoupení pravice výrazně silnější. A naopak zastoupení oranžových proporcionálně slabší. Například na západě jsou všechny souboje TOP-ODS. Přesně opačně východ. Pokud někde schází kandidáti ODS, je to na východě. TOP je zde skoro nepřítomná. Čtenář, který se podepisuje jako vlk

18:30 KORMIDLEM DOLEVA. Další příklad levicového ladění volebních výsledků: v senátním obvodu 55 Brno-venkov to ve 2. kole vypadá na souboj ČSSD-KSČM. Taková dvojice bývala k vidění jen v severních Čechách a na severu Moravy. Exministr Tomáš Julínek z ODS se asi do 2. kola nepodívá….

Výsledky voleb jsou relativně pozitivní. Například v roce 2006 po vyrovnaném výsledku sněmovních voleb přinesly podzimní senátní a komunální volby úspěch pravici, která tím získala pocit, že má jakýsi pomyslný mandát a začala se chovat agresivně. Totéž by se nepochybně stalo i tentokrát, ale vládní strany oslabily. Zvláště důležitý je debakl VV, který ukazuje, že tvrdé jádro pravice ztrácí spojení s umírněnějším pravým středem a voliči VV nebyli připraveni na divoké škrty. Praktický celostátní dopad výsledků voleb pro občany se omezuje na možnost, že VV zkorigují svou politiku a omezí radikalismus vládní koalicec, protože obsazení senátu nemá velký význam a na místní úrovni jsou politikové ČSSD kvalitou zhruba rovni politikům pravice. Čtenář Vilém

18:20 OSTUDA VOLEB. Strana „Sdružení ČSNS a NK-Šance pro město", která v Krupce na Teplicku voliče o volbách uplácela a svážela k hlasování, krupecké volby vyhraje. Je to skandální a musí se to důkladně vyšetřit - a zakázat. Jinak bude systém Krupka o příštích volbách fungovat všude, kde se najde: a) jen trochu slušně zorganizovaná mafie, b) dostatek lidí v sociálních ghettech, kteří by normálně nevolili, ale za dvě krabičky cigaret, což byla zhruba hodnota úplatku, vám odhlasují, co chcete. Je to praxe hodná nějaké hodně banánové republiky, ostuda voleb.

18:05 PÁD KMOTRA Z HLUBOKÉ. Za předchozí větu bychom možná měli přidat otazník - jak se vyvinou povolební poměry v Českých Budějovicích, ještě nevíme. Ale jisté je, že tu zvítězí strana bývalého primátora Juraje Thomy (Občané pro Budějovice), zvoleného za ODS a letos ze strany a radnice vyobcovaného. Kdežto ODS, spojovaná s „kmotrem" Pavlem Dlouhým, má zatím chudých 14 procent hlasů (a je třetí za ČSSD). Půjde nepochybně o jeden z mediálních symbolů těchto voleb.
Tohle je i malé Nečasovo vítězství… Hlasování bude kvitovat jako důkaz, že očista strany od kmotrů pokračuje.

Tak u nas to vypada tak, že jsme obsadili hezké 7. místo z devíti, porazili jsme pouze fašisty a odštěpené komunisty ... volby vyhrálo sdružení které losuje výherní notebooky a auta ... a v případě výhry vždycky slosuje a rozdá několik aut ... a tak to má v demokracii být... no ne... ? Čtenář podepisující se jako mb

17: 45 „LEVICE VRACÍ ÚDER" Už teď je pravděpodobné, že tomuto klišé při sledování rozboru volebních výsledků neuniknete, milí čtenáři…
Ano, je to tak: voliči znovu „vyvažovali" a trend se zatím zdá zřejmý: Pravice na radnicích oslabuje. Neznamená to, že by úměrně tomu oslabila vláda, ale zejména pro ODS a Věci veřejné bude výsledek voleb varováním. Je možné, že ve stranách stoupne tlak na změkčení reforem, což by mohlo zvýšit napětí ve vládní koalici - TOP 09, její nejpravicovější člen, totiž vyjde z voleb spíš posílena.      

17:40 RUDÁ PLZEŇ, MODRÉ KLADNO… Tyto volby pravděpodobně postaví některá klišé na hlavu. V Plzni, kde „odjakživa" vládla ODS, se rýsuje vítězství ČSSD. Tohle, ne 1. kolo Senátu,  byl skutečný důvod k oslavě v Lidovém domě…. Naopak v „dělnickém" Kladně obhájí vítězství ODS s primátorem Jiránkem.  

Uplácení voličů v Krupce. Za bílého dne.
Uplácení voličů v Krupce. Za bílého dne. | Foto: Miloslava Bačová

17:25 Dílčí postřeh: Žižkovská řadnice bude s velkou pravděpodobností patřit TOP 09, respektive TOP 09 bude nejsilnější stranou v zastupitelstvu Prahy 3. Pravědpodobně si bude moci vybrat mezi koalicí s ODS nebo s ČSSD, obě dvojkoalice asi budou mít většinu. Praha 3 měla jiného starostu než z ODS... ani nepamatujeme. (Sečteno je tu 37 procent hlasů,ale náskok TOP 09 je velký.)

17:05 První zprávy z Prahy: Může se stát, že magistrát bude jen trojbarevný, a to v pořadí TOP 09-ODS-ČSSD. Zelení, KSČM a Věci veřejné jsou zatím pod 7 procenty, což by nejspíš nestačilo ani na jedno křeslo v zastupitelstvu! Takový výsledek by vyvolal velkou diskusi o "pražském" volebním systému, protože by "propadla" nejméně čtvrtina všech odevzdaných hlasů. A také by znamenal velké zklamání pro Věci veřejné. Troufáme si říct, že by stranou otřásl.

Jestli prozatímní výsledky senátních voleb čtu a vnímám dobře, tak to zatím vypadá na souboj snah - udržet pozice (ODS - Čechy), resp. politická vyváženost (ČSSD - Morava). Výjimkou je asi Slezsko "nástup VV". Jinak to bledě vypadá s TOP. Čtenář podepisující se jako MirekS

16:33 Průběžná volební účast v komunálních volbách je 55 procent, což by bylo překvapivě vysoké číslo (v roce 2006 byla 46 procent). Ale nejspíš půjde dolů, protože zatím jsou sečteny menší obce a účast ve městech bývá nižší. Předpovídáme účast 48 procent.

Foto: Aktuálně.cz
Chcete diskutovat o volbách bez urážek, nadávek a vulgarismů? Nabízíme vám prostor ZDE

16:15 V tuto chvíli to vypadá, že sociální demokracie se bude po prvním kole senátních voleb dmout spokojeností. Průběžně vede! Ale už se několikrát ukázalo, a právě na příkladu ČSSD, že úspěch v 1. kole nemusí nic znamenat, protože v 2. kole se budou hlasy dělit jinak. Vítězství v 1. kole leckdy nemá ani symbolický význam. Například už proto, že za týden přijde jen polovina voličů, co dnes. Ale kteří to budou? V Lidovém domě zatím nemají co slavit, splnění ambiciozního plánu na 12 vítězství z 27 obvodů je daleko.

15:55 Překvapením je také jasné vedení kandidátky ČSSD Dagmar Terelmešové v odbodu číslo 7 Plzeň - město. Sečtena je tu už pětina hlasů, takže to vypadá na její postup do 2. kola.

15:45 První překvapení 1. kola se rýsuje v senátním obvodu Ostrava - město. Nad všemi kandidáty politických stran tu vede nezávislá senátorka Liana Janáčková (v tuto chvíli je sečteno 6 procent hlasů, náskok ale není malý). Že by zabralo její renomé pevné ruky na "nepřizpůsobivé"?

U malých a středních obcí tak do 5.000 obyvatel zvítězí zřejmě osvědčení "matadoři", je jedno, z které jsou strany. Záleží, jak úspěšní byli v minulých komunálních volbách a co dobrého a užitečného pro svou obec udělali.... Menší a střední města - do 30 tisíc obyvatel to mají o něco složitější, ale ani zde neočekávám nějaké větší fluktuace. Doufám, že zkorumpované a neschopné zastupitele lidí odhalí a dají jim to, co si zaslouží - nezvolí je... Ve větších a krajských městech podobně s tím, že nastane asi kombinace výše uvedeného principu a preferencí voličů volit dlouhodobě svou stranu. A protože na současnou vládní koalici opozice a zejména ČSSD srší jen déšť a síru, očekávám mírné až řádově dvouciferné (max. o 20 procent) zlepšení levicových stran oproti výsledkům pravicových. Čtenář vystupující pod nickem Emissary

15:15 Nejdál jsou v tuto chvíli se sčítáním senátních hlasů v obvodu Kutná Hora a zatím to vypadá, že Lucie Talmanová (ODS) nepostoupí do 2. kola. Jdeme s kůží na trh: Podívejte se na grafiku, ve které jsme předpovídali výsledky senátních voleb, a můžete ji porovnávat s realitou.

14:45 Kupování hlasů přímo v den voleb snad ještě nikdy nemělo takové rozměry a nebylo tak bezostyšné (Krupka, Roudnice nad Labem, Chodov na Sokolovsku). Na úvod tak komunální volby dostaly poněkud pochmurný nátěr. Je podezřelé, že policie téměř vzápětí hlásí, že se nic nestalo a zákon nebyl porušen. Z toho plyne, že buď policie nedělá svou práci dobře, anebo je zákon špatný.

Zde si můžete připomenout naše on-line komentáře z horké volební soboty 29. května 2010:
Sebezničující éra alfa-samců končí

A tady jsou některé názory z posledních dnů:
Obecní volby dopadly dobře, ještě než začaly. Nevěříte?
Předpověď na víkend: vyhraje Tůma, ODS, ČSSD a tak dále

Všechny dosavadní blogy a komentáře k volbám si můžete přečíst zde.

On-line výsledkový servis Aktuálně.cz najdete zde: Komunální volby a senátní volby.

 

Právě se děje

Další zprávy