Předpověď na víkend: Vyhraje Tůma, ODS, ČSSD a tak dále

Jan Lipold Jan Lipold
12. 10. 2010 16:45
Ve volbách zvítězí jako vždycky nezávislí kandidáti, ale slavit budou (skoro) všichni
Nekonečný příběh. Za obzorem číhají další plakáty.
Nekonečný příběh. Za obzorem číhají další plakáty. | Foto: Ludvík Hradilek

Tak zajímavé volby už tu dlouho nebyly. Nemyslíte?

Místo jednoho parlamentu volíte šest tisíc obecních zastupitelstev a navrch 27 senátorů. To je samo o sobě pestré menu. Ale letos může „komunál" skutečně překreslit politickou mapu republiky. Zatím se dá jen tušit, čeho se ve volbách nadějeme.

Když se volily radnice naposledy, neexistovaly ani TOP 09, ani Věci veřejné. S čerstvým volebním patem před očima se pokoušel vládnout Topolánek a bránil mu v tom Paroubek. Vzpomínáte?

Po politice pojaté jako zápasy sumó a následujícím průvanu na jaře 2010 politici ubrali plyn. Lídři velkých stran vzývali pokoru před voličským majestátem. Na chvíli.

Teď se ukáže, jestli jim voliči odpustili staré hříchy, případně se smířili s novými. Anebo jestli si přejí, aby změny v politice pokračovaly a byly hlubší. Jestli po jarní „kroužkovací revoluci" přijde druhé kolo, které zacloumá s politickými garniturami na radnicích.

Protože jsou volby tak členité, skoro každá strana si na nich může najít a přivlastnit nějaký úspěch. Jak ale skutečně dopadnou?

ČSSD: Klidná, nebo drsná síla?

Pořád jako by přešlapovala na místě. Paroubek je sice už minulostí, ale nový lídr a s ním skutečná nová tvář strany stále chybí. Jako by se ČSSD neuměla rozhodnout mezi „klidnou silou" a čelním útokem proti „bezohledné vládě", tedy dryáčnickým pojetím politiku v Paroubkově stylu.

Paroubkův kmotr, pardon, kmotr Paroubkovy dcery Petr Benda stojí v kampani po boku Bohuslava Sobotky.
Paroubkův kmotr, pardon, kmotr Paroubkovy dcery Petr Benda stojí v kampani po boku Bohuslava Sobotky. | Foto: Ludvík Hradilek

Vládní reformy podle průzkumů zřetelně půlí společnost. Ti, kdo je odmítají, častěji než jindy svůj názor potvrdí i volbou levice. Ale nebude to žádná „oranžová tsunami", jako v krajích na podzim 2008. Ve většině velkých českých měst včetně Prahy - s výjimkou průmyslového severozápadu -  zůstane sociální demokracie mimo radniční koalice. Na Moravě a celkově ale posílí, bude mít víc zastupitelů než dosud.

Pomůže jí i to, že hlasy pro pravici se budou drolit mezi víc stran, včetně Věcí veřejných, které už nemohou spoléhat na „protestní" hlasy jako na jaře. Výsledek přesto nebude tak dobrý, aby ho ČSSD mohla vykládat jako odčinění jarního neúspěchu.

Pro boj o nástupnictví v čele strany vytěží z voleb víc Bohuslav Sobotka coby „hlavní mluvčí proti Nečasovi", než hejtman Michal Hašek.

ODS: Jak prodat vládnutí

Pod Nečasovým patronátem a heslem Nedovolíme zadlužovat stát ani obce vede ODS nákladnou volební kampaň. Tak jako na jaře sociální demokracie. Po volbách přitom ODS žehrala na prázdnou pokladnu a za komunální zastupitele - kromě pražského magistrátu - stát žádné příspěvky nevyplácí. Takže buď se ODS sama zadlužuje, nebo kampaň „platí" tak šikovně, že jí tolik nic nestojí (což ale neplatí jen pro ni, ale pro jiné strany).

ODS vyměnila osvědčené harcovníky za svého muže s motýlkem, gynekologa Bohuslava Svobodu. Před 12 lety, po
ODS vyměnila osvědčené harcovníky za svého muže s motýlkem, gynekologa Bohuslava Svobodu. Před 12 lety, po | Foto: Ludvík Hradilek

Poslední dny před komunálními volbami připomínají jedno velké „porcování medvěda", což se díky zastoupení na radnicích týká hlavně ODS: Otevírají se parkoviště, přechody, dětská hřiště, mateřské školky…

ODS není v jednoduché pozici, většinou musí vést „pochvalnou" kampaň, tedy mobilizovat „pro" (za dlouholeté úspěchy radnic, pro vládní reformy), a ne „proti". Ve velkých městech včetně Prahy ODS může doplatit na přesycení voličů politickou reklamou.

V Praze ODS prohraje s TOP 09 ve volbách do magistrátu, ale zvítězí ve volbách do městských částí. Své mocenské pozice (čistě modré radnice) ztratí, ale v celku zůstane v metropoli nejsilnější stranou.

ODS by mohla mít, tak jako v roce 2006, nejvíc zastupitelů ze všech politických stran. (Už proto, že pastavila o víc než tisíc kandidátů více, než ČSSD.) Volby, pokud ODS v Praze vyloženě nepropadne, Nečasovu pozici znovu o něco posílí.

TOP 09: Aura starostů

Teprve tyto volby budou pro TOP 09 a Věci veřejné skutečně klíčové. Ukáže se, jestli nové strany zapustí kořeny po celé zemi, nebo zda jarní úspěch byl spíš kometou.

Foto: Jan Langer

TOP 09 jsou v lepší pozici než VV, především díky dovětku „s podporou starostů". To jim umožnilo postavit víc kandidátů a víc konkurenceschopných kandidátních listin i v menších městech a obcích.

O nejsilnější straně na pravici po volbách nebude pochyb - ODS nápor TOP 09 odrazí. Vítězství v Praze a primátorský řetěz pro Zdeňka Tůmu ale černé myšlenky v TOP 09 rychle zaplaší. Bude se slavit.

VV: Nemějte velké oči

Věci veřejné byly původně sestrojené právě pro tyto volby, květnový úspěch přišel jaksi mimochodem. Ve srovnání se čtyřmi ministry ve vládě budou komunální výsledky pro VV zklamáním.

Věci veřejné se budou jen těžko dostávat ke starostovským, natož primátorským postům - pokud budou v koalici, tak spíš jako druhá a třetí, ne jako vítězná strana.

Ale celkově volby Věci veřejné dál posílí a zakotví v politice. VV se definitivně stanou součástí establishmentu, vůči kterému se dosud vymezovaly.

KSČM: Comeback

Komunisté budou na komunální úrovni silnější. Využijí oslabení ČSSD a protivládní nálady mezi nespokojenými voliči, nahraje jim nižší volební účast. Budou se podílet na více radničních koalicích než dosud. Zřejmě znovu ožije diskuse o jejich zapojení do státních funkcí.

KDU-ČSL: Vzpomínky blednou

Před osmi lety lidovci komunální volby na počet mandátů vyhráli. Letos bude pokračovat jejich sestup. Projeví se i v tradičních lidoveckých regionech na Moravě. KDU-ČSL kromě toho nezíská ani jednoho senátora. Velký třesk, tedy obroda strany spojená s jejím přejmenováním, může přijít až na povolebním sjezdu.

Srdíčko místo šejdířů. Václav Havel, na jaře volič zelených, nechal na desetimetrový plakát napsat, že nevolí tunely.
Srdíčko místo šejdířů. Václav Havel, na jaře volič zelených, nechal na desetimetrový plakát napsat, že nevolí tunely. | Foto: ČTK

Strana zelených: Přežije

Městští voliči, základ úspěchu zelených v roce 2006, jen sledují, jak si ostatní strany rozebraly zelená témata - citlivou dopravu, zeleň, omezení developerské výstavby, cyklistiku… Zelení, kterým navíc pustily žilou jarní neúspěšné volby, to budou mít mimořádně těžké.

Jejich ostrůvkem zůstane Praha, kde sice ztratí část pozic, ale na některých radnicích včetně magistrátu zastoupeni budou. Ve volbách zúročí „značku", přiměřenou neagresivní kampaň i větší znalost věci a důvěryhodnost tam, kde velké strany nabízejí spíš jen „zelené slogany".

Nezávislí, nezávislá, nezávislé

Nezávislí všeho druhu jsou vždy předem známým vítězem komunálních voleb. Letos bude podíl zastupitelů s přídomkem „nezávislý" ještě vyšší než minule. Od sdružení dobrovolných hasičů po sportovce za zvelebení obce.  Postup nezávislých se bude vykládat jako další varování zavedeným stranám: Mějte se na pozoru, na politiku nemáte monopol.

 

Právě se děje

Další zprávy