Kasl odmítl kandidovat na primátora s antiODS koalicí

Kateřina Eliášová
14. 6. 2010 16:00
Projekt Změna pro Prahu považuje Kasl za málo reálný, nevěří v jeho úspech
Jan Kasl nakonec odmítl nabídku vrátit se do čela radnice
Jan Kasl nakonec odmítl nabídku vrátit se do čela radnice | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Praha - Někdejší primátor Prahy Jan Kasl odmítl nabídku tří menších politických stran kandidovat v podzimních komunálních volbách.

Koalice lidovců, evropských demokratů a EDS chtěla Kasla coby svého lídra, přála si jeho návrat na pražskou radnici.

Kasl ale po sérii jednání odmítl. Jako jeden z důvodů uvedl fakt, že Strana zelených odmítá být součástí "antiODS" koalice, která nese název Změna pro Prahu.

"Po rozpadu projektu "Změna pro Prahu" (rozhodnutí Strany zelených neúčastnit se) považuji tento projekt za málo reálný, obtížně komunikovatelný pro Pražany. Osobně se jej proto nezúčastním," napsal Kasl ve svém prohlášení.

Skeptik Kasl

Kasl, který vedl radnici čtyři roky (1998-2002), dokonce nevěří v úspěch tažení malých stran proti majoritní ODS.

Tato strana v Praze až do letošního května ještě nikdy neprohrála, v historii samostané České republiky ovládá radnici už 16 let. V letošních sněmovních volbách ale v lavním městě poprvé zvítězila jiná strana - TOP 09. Přesto je Kasl k případné změně skeptický.

"Nevěřím ve výrazný úspěch, který by pomohl změnit poměry na pražské radnici. Nejde totiž jen o fakt spolupráce více subjektů, ale o cíl a smysl této spolupráce, který se bude těžko sdělovat lidem při soupeření blízkých subjektů o podobný elektorát," napsal v prohlášení.

Bude to boj o procenta

ODS chce využít své převahy v zastupitelstvu a už ve čtvrtek odhlasovat rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. To bude smrtící právě pro malé strany. K zisku mandátu jim totiž nebude stačit pět procent hlasů, ale buou potřebovat nejméně deset procent.

"Doufal jsem původně, že se podaří spojit "prozměnové" síly, včetně minimálně deklarované spolupráce s TOP 09, a bez Věcí veřejných. Ale z posledního vývoje vidím, že se opět bude soutěžit o jednotlivá procenta, respektive v sedmi obvodovém uspořádání často o přežití," obává se Kasl.

Bývalý primátor chce nicméně "antiODS" koalici i nadále podporovat.

"Pro mne byla nominace lídrem velkou ctí. Budu držet palce a podpořím Změnu, ale v dané sestavě to ani jedna z kandidátek nebude mít jisté," ujistil Kasl.

Malé strany byly připraveny i na variantu, že Jan Kasl odmítne stát se jejich lídrem. Ve hře jsou i další jména: již zmíněný pražský zastupitel Jiří Witzany, šéf pražských lidovců Marián Hošek nebo pražská zastupitelka Jana Ryšlinková, která hájí barvy EDS.

 

Právě se děje

Další zprávy