Kasl znovu primátorem? Má být lídrem antiODS koalice

Kateřina Eliášová
11. 6. 2010 19:00
Pražská ODS chce zničit malé strany. Ty se proti ní spojí
Jan Kasl se zatím nerozhodl, zda bude kandidovat. Primátorem už jednou byl
Jan Kasl se zatím nerozhodl, zda bude kandidovat. Primátorem už jednou byl | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někdejší pražský primátor Jan Kasl je vážným kandidátem na lídra koalice menších stran v nadcházejích komunálních volbách.

V primátorském křesle by jej rádi viděli politici z KDU-ČSL, SNK-ED a EDS, kteří se do podzimních voleb chtějí spojit v koalici.

"Mohu potvrdit, že vedeme diskuzi i s Janem Kaslem, kterého považujeme za velmi kvalitního kandidáta," potvrdil online deníku Aktuálně.cz šéf pražské organizace SNK-ED a zastupitel hlavního města Prahy Jiří Witzany.

Koalice proti ODS

Proč malé strany uvažují o koalici? Pražská ODS, která dominuje jak radě města, tak zastupitelstvu, chce Prahu v komunálních volbách rozdělit na sedm volebních obvodů po devíti mandátech.

To by znamenalo, že pro zisk křesel v zastupitelstvu bude strana potřebovat nejméně 11 procent hlasů.

Pro malé strany je taková změna zničující, proto uvažují o spojení. Dělení na sedm obvodů odmítají, ale jejich síla na to nestačí. Příští týden se koná zastupitelstvo, které bude dělení na obvody schvalovat. ODS v něm má většinu, takže se jiná varianta nečeká.

Kasl se ještě nerozhodl

Kdo je Jan Kasl

  • narodil se 31. prosince 1951
  • v roce 1976 absolvoval Stavební fakultu ČVUT, obor architektura. Až do roku 1991 byl architektem v podniku Drupos Praha. V letech 1992-1998 byl ředitelem vlastního architektonického studia A projekt
  • do politiky vstoupil v roce 1990, kdy byl kooptován za Občanské fórum jako 1. místopředseda ONV Praha 1 a ještě týž rok na čtyřleté období zvolen členem Zastupitelstva hlavního města Prahy, v letech 1993-1994 byl i členem Rady hlavního města Prahy. V roce 1991 vstoupil do ODS
  • v roce 1998 byl do pražského zastupitelstva zvolen znovu. Ačkoli se očekávalo, že novým primátorem se stane tehdejší pražský lídr Jan Koukal, pro velký odpor mezi veřejností i samotnými členy ODS však byl primátorem zvolen tehdy nepříliš známý Jan Kasl
  • v listopadu 1999 prohrál souboj s Janem Bürgermeisterem o funkci šéfa pražské ODS
  • v říjnu 2001 prohrál souboj s Janem Zahradilem o nominaci na post místopředsedy ODS. 30. května 2002 odstoupil z funkce primátora a následně vystoupil i z ODS. 3. června označil ODS za stranu "demagogů a zlotřilců"
  • v červenci 2002 Kasl založil novou stranu nazvanou Evropští demokraté, v lednu 2006 se strana sloučila s SNK sdružení nezávislých ve stranu SNK Evropští demokraté a Kasl se stal výkonným místopředsedou strany a jejím lídrem pro parlamentní volby. Kvůli neúspěchu však po volbách odstoupil z vedoucích funkcí a zůstal řadovým členem
  • v roce 2007 jsem se vrátil i ke své původní profesi architekta
  • na podzim 2008 spolu s Olgou Sommerovou, Ivo Mathé, Jiřím Černickým, Janem Svěrákem a Alanem Zárubou založil Nadační fond PRO KNIHOVNU

Jan Kasl, primátor Prahy v letech 1998 až 2002, dosud váhá, zda pozici lídra "antiODS koalice" přijmout.

"Nicméně rozhodně podporuji myšlenku spojené koalice Změna pro Prahu, která bude alternativou případné korupční koalici ODS, ČSSD a Věcí veřejných, která může po volbách vzniknout," uvedl Kasl s tím, že rozhodnutí padne v pondělí.

"Jana Kasla pokládám za vhodného lídra. Ukázal, že umí řídit město a také, že se umí postavit ODS, což je významné. Může udělat mnohé pro to, aby se město vyčistilo," uvedl šéf pražských lidovců Marián Hošek.

I bez Kasla proti ODS

Malé strany jsou připraveny i na variantu, že by Jan Kasl nakonec odmítl stát se jejich lídrem. Ve hře jsou i další jména: již zmíněný pražský zastupitel Jiří Witzany, šéf pražských lidovců Marián Hošek nebo pražská zastupitelka Jana Ryšlinková, která hájí barvy EDS.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jana Kasla
 

Právě se děje

Další zprávy