Klaus řeší vládu. Pozval si na Hrad Nečase i Sobotku

Veronika Lehovcová Suchá Jan Němec (redaktor) Veronika Lehovcová Suchá, Jan Němec (redaktor)
3. 6. 2010 16:12
Už dnes dopoledne hovořil Klaus s Petrem Nečasem o povolebních vyjednáváních
Foto: Jan Langer

Praha - Déle než hodinu trvala na Pražském hradě schůzka prezidenta Václava Klause s lídrem ODS Petrem Nečasem.

Spekulace o tom, že ho hlava státu pověří už ve čtvrtek sestavením nové vlády, nebo dokonce přímo jmenuje novým premiérem, se ale nepotvrdily.

Odpoledne ovšem přišla z prezidentské kanceláře zpráva, že se další schůzka se uskuteční už v pátek v dopoledne. A po Nečasovi zamíří na Hrad i statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Prezident poslouchal se zájmem

Čtvrteční schůzka byla podle Nečase čistě informativní. "Informoval jsem ho o probíhajících politických jednáních, o tom, že se ODS, TOP 09 a Věci veřejné dohodly na tom, že budou jednat o vytvoření tříkoaličního projektu," řekl Nečas. "Pan prezident to se zájmem vyslechl, položil pár doplňujících dotazů. Živě se o to zajímal," dodal.

Jednání o koalici chce podle vlastních slov dokončit co nejdříve. "Ale kvalita musí dostat přednost před zbrklostí," míní.

"Je zjevné, že sociální demokracie není schopná předložit žádný životaschopný projekt, ale rozhodnutí je na panu prezidentovi," reagoval na dotaz, zda si myslí, že ČSSD dostane od Klause pověření.

Potvrdil také, že Klause pozval na kongres ODS, který se koná za dva týdny. Prezident nicméně zatím neřekl, zda skutečně dorazí.

Sobotka: Zastavujeme jednání

Sociální demokraté v reakci na pokračující jednání pravicových stran potvrdili informace Aktuálně.cz, že vlastní vyjednávání o sestavení vlády pozastavují.

Čtěte více: ČSSD se vzdala, jde do opozice. Schválí si to v pátek

"Navrhnu zítřejšímu zasedání Předsednictva ČSSD pozastavit jednání o možné účasti ČSSD v příští vládě až do rozhodnutí prezidenta republiky o tom, kdo bude z jeho strany pověřen jednáním o sestavení vlády či přímo sestavením vlády," řekl Bohuslav Sobotka.

Představitelé ČSSD už od soboty uznávali, že mají jen minimální šance složit většinovou koalici. Přesto se jejich vyjednavači scházeli s ostatními stranami. Včerejší plánovanou schůzku s Věcmi veřejnými ale Radek John těsně před termínem zrušil.

Jmenování? Nesmysl, říkají odborníci

Média spekulovala, zda bude už dnes Petr Nečas jmenován premiérem, to ale podle některých odborníků na ústavu není možné.

"To je nesmysl, nejprve musí podat demisi současná vláda, a ta to podle ústavy musí udělat po ustavující schůzi nové sněmovny. Poté prezident demisi přijme a jmenuje nového premiéra," vysvětluje expert na ústavní právo Jan Wintr z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Na tyto ústavní procedury upozornil po jednání i Petr Nečas. "Pan prezdient tyto procedury zná a ví, že do první schůze nové sněmovny zbývají asi tři týdny."

Nečas z Hradu neodešel ani s pověřením k vyjednávání o nové vláda. Ačkoli se politici často v této souvislosti odvolávají na ústavní zvyklost, nic takového česká ústava nezná.

Je to jen neformální gesto prezidenta.

"Ten termín začal používat prezident Havel, právě proto, že to není oficiální. Je to mimoústavní záležitost, ale správná, která znamená, že prezident někomu naznačí, že má šanci být premiérem jmenován," vysvětluje Wintr.

 

Právě se děje

Další zprávy