Starosta z rezervace, kde se nekrade: Změní i sněmovnu?

Eliška Bártová Eliška Bártová
7. 6. 2010 8:15
Starosta Semil Jan Farský (30), známý potíráním korupce, se do sněmovny vyhoupl z posledního místa kandidátky
Nový poslanec Jan Farský
Nový poslanec Jan Farský | Foto: Ludvík Hradilek

Semily - Z posledního místa kandidátky TOP 09 jej voliči vytáhli až do sněmovny. Starosta Semil Jan Farský (30) ale poslancem být nechtěl.

Nakonec však mandát přijme. S tím, že se pokusí prosadit unikátní semilský protikorupční model na státní úroveň. Jde o model, který nepočítá s žádnými agenty provokatéry či neustálým skrytým testováním politiků, jak navrhuje jedna z vládaních stran.

"To, co jsme v Semilech odzkoušeli, že to jde," reagoval na otázku, co bude chtít jako poslanec prosazovat. "Tedy zavést jednoduchý systém, aby se v Česku přestalo korumpovat. Nevidím překážku v tom, aby ten náš semilský systém byl v upravené verzi aplikován v jiných případech - dálnicemi počínaje a nejmenšími zakázkami konče."

V rozhovoru pro Aktuálně.cz rozebírá důvody, proč vůbec kandidoval, ale i to, že tento mladý právník už má s prací ve sněmovně zkušenosti.

Semilská rezervace

A.cz: Proč jste kandidoval zrovna za stranu TOP 09?

Původně jsem vůbec nechtěl kandidovat, ale starosta vedlejšího města Železný Brod mě požádal, abych se nechal zapsat na kandidátku a podpořil ho. Dal jsem si podmínku, že budu poslední.

A.cz: Vy jste tedy neměl ani žádnou kampaň?

Jsem důkazem, že to není potřeba. Dva měsíce před volbami jsem ležel na lůžku (starosta utrpěl vážné zranění - pozn. red.), nikde jsem se neukázal a v médiích už jsem vůbec nevystupoval. Billboard mám jediný v Semilech na svém domě, kde jsem právě se železnobrodským starostou Horáčkem.

A.cz: Proč tedy jdete do sněmovny, když jste původně nechtěl?

Je to asi idealismus. Viděl jsem dostatek hajzlů, abych si řekl, že je potřeba ten systém provětrat. To mi daly ty 4 roky v komunální politice. Vím, že můžu ze Semil udělat rezervaci, ve které se na radnici nekrade, a myslím, že se nám to už povedlo. A že jsou tu zakázky o čtvrtinu levnější, než kolik je standardní cena jinde. Je skvělé, že to tu funguje, ale když mám šanci to prosadit výš, tak to chci zkusit. Třeba mě semelou, ale musím to zkusit.

Vzít, nebo nevzít?

A.cz: Jaké jste měl pocity, když jste zjistil, že jste se z posledního místa dostal na první a stal se poslancem?

Nevěřil jsem, že to je možné. Doteď s tím nejsem vyrovnaný. Ani radost se nedostavila, protože to nebyla moje meta. V této fázi mi to spíš přineslo komplikace.

A.cz: Jak dlouho vám trvalo rozhodování, zda ten mandát přijmete?

Probral jsem to se širší rodinou, přítelkyně je rezolutně proti. Poradil jsem se se skupinou Volby pro město, za kterou jsem starosta, oslovil jsem pár známých a všichni se shodli, že tam nemůžu nejít. Říkali, že mě lidi volili proto, že jsem dokázal, že to jde bez korupce, tak je nemůžu zklamat.

A.cz: Budete dál starostou?

Do komunálních voleb určitě. Musím to stíhat. Díky zranění jsem zrušil všechny dovolené, takže mám pět týdnů k dobru. Do října to jde myslím zvládnout a podle toho vytuším, v jakém rozsahu můžu dál zůstat na radnici. Jisté je, že po komunálních volbách nemohu zůstat na pozici plnohodnotného starosty, to bych musel něco flákat. Ale rád bych zůstal ve vedení města, i kdyby to mělo být jen na den v týdnu. A na druhé straně: Když uvidím, že se podaří prosazovat protikorupční opatření ve sněmovně, mám důvod tam setrvat.

Práce pro Jahna

V celém Česku měl jediný předvolební billboard
V celém Česku měl jediný předvolební billboard | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Vy jste ale ve sněmovně už nějaký čas působil?

Ve sněmovně jsem chvíli pracoval, byl jsem tam na stáži, a přišlo mi, že je to tisíce schůzek, kde je těžko vidět výsledek. To v Semilech je to vidět, pod rukama se to město mění a je to nádherný pocit. Plánoval jsem proto, že kdybych byl zvolen, ještě jedno období bych absolvoval. Nevím, co bych dělal potom, ale jsem uvolněný z funkce ve Škodovce, kde jsem předtím pracoval.

A.cz: Na jakém postu jste ve Škodovce působil?

Martin Jahn (mj. někdejší místopředseda vlády vedené ČSSD - pozn. red.), který byl tehdy ve vedení, měl skupinu pro styk s veřejnými institucemi, takže jsem vyjednával s ministerstvy, vládou, sněmovnou...

A.cz: Takže jste byl lobbista, jak jste se k tomu dostal?

Na stáži ve sněmovně jsem potkal člověka, který se mi po čtyřech letech ozval, že shání do týmu tehdejšího místopředsedy vlády Martina Jahna právníka. Rok a čtvrt jsem dělal pro něj. Když potřeboval prosadit ve sněmovně zákon, prosazoval jsem ho. Lobbista, to zní jako zločinec. Ale my jsme nikdy nenesli peníze, na poslance jsme hrnuli jen naše nadšení a přesvědčení. Nemusel jsem nikdy prosazovat nic, čemu bych nevěřil. Například s panem Melčákem byla radost si zajít na snídani.

A.cz: Co se vám podařilo tehdy prosadit?

Například zákon o osobním bankrotu, o veřejných institucích, transformaci Akademie věd. Měli jsme prosazovat změny v zákoníku práce, ale nebyli jsme ve všem úspěšní. Často byla obava, aby poslanci ten vládní návrh zákona nezničili. Takže moje práce byla uhlídat je, aby z toho neudělali paskvil.

Proti medvědovi až do krve

A.cz: Co byste teď ve sněmovně chtěl prosazovat, když budete na druhé straně?

To, co jsme v Semilech odzkoušeli. Tedy zavést jednoduchý systém, aby se v Česku přestalo korumpovat. Do toho bych moc rád šel, protože v tom se ztrácí desítky miliard ročně. Jeden z nejlepších receptů na krizi je nekrást. Nevidím překážku v tom, aby ten náš semilský systém byl v upravené verzi aplikován u dálnic až přes poslední zakázky.
Mohlo by jít o zavedení jednoduché internetové aplikace s formulářem, kde si firma předvolí jaké zakázky, kde a v jakém termínu ji zajímají, a bude jí chodit avízo na zakázku. Stát na tom ušetří.

Práce pro Semily je vidět, ve sněmovně to bude horší
Práce pro Semily je vidět, ve sněmovně to bude horší | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Je podle vás starosta dobrou kvalifikací pro práci poslance, jak budete rozhodovat o armádě, zdravotnictví...?

Bylo by špatně, kdyby celá sněmovna byla složena ze starostů. Je problém, aby se nesnažili získat výhody jen pro své město. Určitě teď část lidí očekává, že jako poslanec pošlu pár milionů pro fotbalisty, pár dalších na nové oddělení nemocnice. Hromada politiků si z toho platila voliče. Ale já proti tomu budu tvrdě bojovat.

A.cz: Kudy má podle vás vést silnice R35, která vzbuzovala ve vašem regionu tolik vášní?

Severní variantou, tedy Českým rájem. Ale ne dálnice, nýbrž silnice se stoupacími pruhy. Zároveň se mohou udělat obchvaty vesnic, které tou dopravou trpí.

Nečitelné dvě vé

A.cz: Jak vnímáte Věci veřejné, které se také hodně profilovaly alespoň v programu bojem s korupcí?

Pro mě je to zcela nečitelná strana. Ta strana stála v kampani jen na jednom člověku známém z televize. Přišlo mi například děsivé, že měli její členové podepisovat pakt soudržnosti. Pokud fungují tímto způsobem, nemusíme ve sněmovně platit těch 24 poslanců, a nechť tam sedí jeden s cedulkou 24 a hlasuje za jeden plat.

A.cz: Čím jsou pro vás neprůhlední?

Zvláštním financování kampaně. Jak se kritizovalo propojení byznysu s politikou, tak tady už to není ani propojení, ale čistý byznys. To jsem nemohl v novinách přehlédnout, a to je obava, kterou mám.

A.cz: Navzdory tomu, umíte si představit, že byste s nimi jednal o své protikorupční semilské metodě?

Určitě. Stejně jako s lidmi z ODS. Petr Nečas je podle mě záchrana pro tuto stranu na poslední chvíli. Je to člověk, který nežije z toho, kdo mu kdy poslal procenta a pozval ho na luxusní dovolenou.

 

Právě se děje

Další zprávy