Máme tajnou smlouvu VV. Hlas poslance stojí půl milionu

Martina Machová Martina Machová
26. 5. 2010 22:00
Útěk ke konkurenci vyjde na sedm milionů, za mandát naopak strana zaplatí půl milionu

Praha - Dlouho to bylo tajemství. Dnes už je to veřejné. Smlouva mezi kandidáty strany Věci veřejné. Když její poslanci utečou ke konkurenci, zaplatí sedm milionů korun. Když se vzdají mandátu ve prospěch strany ve chvíli, kdy nebudou moci hlasovat s ní, tak zase půl milionu dostanou. I to stojí ve smlouvě, kterou má Aktuálně.cz k dispozici.

Autenticitu smlouvy mezi kandidáty a stranou, jejímž lídrem je bývalý novinář Radek John, redakci potvrdil jeden z kandidátů, kteří s ní byli konfrontováni.

Kompletní text smlouvy naleznete ZDE

Věci veřejné kvůli ní dnes vyškrtly jednu ze středočeských kandidátek - Danielu Göttelovou. Rozhodla se totiž dokument nepodepsat.

"Pro mě by nebyl problém, kdyby tam bylo, že budu povinna účastnit se schůzí nebo že nepřeběhnu do jiné strany. Nejsem žádný převlékač kabátů," hájila se poté, co Radek John oznámil její odstavení z letošních voleb.

"Problém je, že bych musela hlasovat podle toho, jak se politická strana VV většinově rozhodne hlasovat. Což je podle mne v rozporu s ústavou a pojetím svobody a zodpovědnosti," dodala. "V Černošicích jsem razila heslo 'nechovejme se jako ovce', kdy zastupitelé hlasovali jen podle toho, jak kývne starosta. Tak si myslím, že bychom se jako ovce neměli chovat."

Co vše tajná smlouva ošetřuje?

Pokuta sedm milionů má motivovat poslance Věcí veřejných k práci. Musí například povinně docházet na poslanecký klub a jeho absence nesmí přesáhnout dvě za sebou.

Povinně se také musí účastnit všech jednání sněmovny včetně výborů a komisí, do kterých byl jmenován. Jedinou omluvou jsou vážné důvody, informovat o nich musí předsedu klubu tři dny před jednáním.

Foto: Ludvík Hradilek

Hlasovat jen se stranou

Hlasovat pak může jen "v souladu se stanoviskem poslaneckého klubu, respektive v souladu se stanoviskem politické strany, které určuje rada politické strany hlasováním nadpoloviční většinou," stojí v nejkontroverznější části, která stála místo na kandidátce Danielu Göttelovou.

Autoři smlouvy se ovšem pojistili i pro případ, kdyby se poslanci vzbouřili. "V případě rozporu mezi stanovisky klubu a stanoviskem politické strany je vázán stanoviskem politické strany," upřesňuje vztahy smlouva.

Sedmi miliony si totiž Věci veřejné ohodnotily servis, který svému kandidátovi prokazují - od školení až po vedení kampaně.

Půl milionu pak zaplatí poslanec Věcí veřejných, pokud bezprostředně neoznámí pokus o ovlivnění výkonu jeho funkce. Jeden milion za prozrazení podrobností smlouvy samé.

Kandidát dále musí dát souhlas s prezentací vlastní osoby pro potřeby kampaně a strany. Odepřít může jen z vážného důvodu.

Na druhou stranu mu ale Věci veřejné zaručují pod vlastní sankcí jeden milion korun, že se partaj "zavazuje Kandidáta v rámci prezentace při volební kampani nijak nepoškodit na jeho dobrém jménu a pověsti," stojí v dokumentu.

"Cukr" Věcí veřejných je pak odměna půl milionu korun za to, že se kandidát účastní předvolebních akcí. Strana jej o nich musí zpravit tři pracovní dny předem. Peníze například získá v případě, že se svého postu vzdá, když nebude moci hlasovat podle doporučení strany. Jestli je dostane, i když mu mandát skončí po uplynutí volebního období, ze smlouvy není patrné. Kolik hodin musí pro Věci veřejné odpracovat, v ní není uvedeno.

Smlouvu kandidáti uzavírají na celé nadcházející volební období. Pokud se do sněmovny nedostanou, končí její platnost 31. prosince tohoto roku.

 

Právě se děje

Další zprávy