Věřit průzkumům, skákal bych z okna, říká Svoboda

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 5. 2010 17:30
Rozhovor se superlídrem lidovců o ochraně dětí před televizí
Optimista Cyril Svoboda nevěří průzkumům.
Optimista Cyril Svoboda nevěří průzkumům. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda před volbami slibuje, že se strana pokusí omezit hazard. A chce více chránit děti před tím, aby při sledování televize narazily na programy, které by mohly uškodit jejich vývoji.

Problémem lidovců však, že je dosavadní průzkumy volebních preferencí zrovna nefavorizují. I když musíme brát v potaz statistickou chybu, zatím se jejich šance podle průzkumů pohybují na hraně zvolitelnosti do sněmovny.

Ani tak předseda lidovců nepřipouští, že by v příští sněmovně jeho strana nebyla. A skákat z okna kvůli průzkumům, jak říká, nehodlá.

První část rozhovoru s Cyrilem Svobodou ZDE.

Bod zlomu

A.cz: Na vaší programové konferenci v březnu jste řekl: "Scházíme se ve zlomové chvíli. Rozhoduje se o charakteru naší demokracie." V čem je ta situace teď tak dramatická?

Protože korupce dorostla takové míry, jako ještě nikdy.

A.cz: Takže korupce je ten zlomový okamžik?

Samozřejmě.

A.cz: Hlavním lékem na krizi je podle vás přísun peněz z evropských fondů. Mnohem důležitější ale je, kam by se ty peníze nasměrovaly. Takže kam?

Na projekty, které vytvářejí efektivní pracovní místa. Třeba i na krátkou dobu, na částečný úvazek, ale každá dotace musí být podmíněna vytvořením efektivního pracovního místa. A pak každý, kdo je nezaměstnaný, se musí rekvalifikovat. A budeme prosazovat i flexibilnější pracovně-právní prostředí. Ale nikdy ne zrušení pracovního poměru bez udání důvodů.

A.cz: Takže peníze na tyto konkrétní projekty?

Pak také na podporu exportu. A chceme také fond pro úplně začínající malé podnikatele, protože ti úplně malí si nesáhnou na peníze v bankách.

Co uděláme

A.cz: Slibujete tažení proti rozkrádání veřejných zakázek. Jak byste to prakticky provedli?

Změnou zákona o zadávání veřejných zakázek, zavedením černé listiny nespolehlivých firem a chceme, aby všude byla referenční cena. To znamená, aby se u nás nestavěly dálnice dvakrát dražší než v Německu nebo nekupovaly Pandury třikrát dražší než v Portugalsku.

Seriál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Seriál Aktuálně.cz

2x s Radkem Johnem:

2x s Milošem Zemanem:

2x s Ondřejem Liškou:

FAKTA: Cyril Svoboda

  • narozen 24. 11. 1956
  • vzděláním právník
  • 2008 ministrem vnitra v Tošovského vládě
  • 2002-6 ministrem zahraničí ve vládách Špidly, Grosse a Paroubka
  • 2007-9 ministrem a předsedou Legislativní rady vlády v Topolánkově vládě
  • 1995 vstup do KDU-ČSL
  • 2001-3 a podruhé od 2009 předsedou
  • vede soudní spor s charitou pražského arcibiskupství o činžovní dům, u soudu neuspěl a neodvolal se, odvolal se ale stát jako vedlejší účastník sporu

A.cz: Slibujete daňové odpisy na děti. Jak byste vyrovnali výpadek příjmu daní?

Ty peníze, které by chyběly, by se dorovnaly tím, že ti, kteří nemají děti, budou přispívat o něco víc. Peníze, které by se získaly snížením toho základního daňového odpisu pro každého, by se přesunuly na podporu rodin s dětmi. Těch rodin se třemi, čtyřmi dětmi je poměrně málo.

A.cz: Dále říkáte: chceme zlepšit školství. Mimo jiné tím, že „chceme umožnit učitelům základních škol doplnit si vzdělání na příslušné vysoké škole". Co jim v tom brání teď?

No, já vím. My jsme o tuto větu hodně zápasili, hodně jsme ji diskutovali. Tam spíš jde o to, aby tam ta možnost skutečně reálně byla. Učitelé si stěžují, že teď fakticky mohou, ale že jim ředitelé brání a říkají: když budeš studovat a dojíždět na pedagogickou fakultu, tak je to výpadek a dělají s tím drahoty. My chceme vytvořit podmínky, aby učitelé skutečně mohli studovat.

A.cz: Jak konkrétně?

Můžeme mluvit třeba o výši úvazků, co se započítává do úvazků nebo nezapočítává, třeba to studium.

Co bude v televizi

A.cz: Chcete navrhnout nový zákon o památkové péči. Jak by se měla památková péče změnit?

Podívejte se, to je nekonečný příběh střetu dvou zájmů: vlastníka, který chce s nemovitostí nakládat podle svého uvážení, a památkářů, kteří říkají: musíš udělat to či ono. A Ústava říká, že omezit vlastnické právo lze jen za náhradu na základě zákona a ve veřejném zájmu. Musí se najít nový vyvážený vztah, aby památkáři nebyli absolutními pány. Ale ani vlastníci se nemůžou dělat úplně, co chtějí, s historickou památkou.

A.cz: Takže větší volnost pro vlastníky?

Větší volnost. Na můj vkus je památkový zákon velmi radikální.

A.cz: Vaším tématem je i ochrana dětí, konkrétně by měla média zveřejňovat detailní informace o programech, aby rodina mohla vyloučit škodlivé programy. Jaké informace by to měly být?

Tak samozřejmě že vychovávat má rodina a ne škola. Ale jsou kolem informace, které skutečně mají a mohou mít devastující účinek na tvorbu lidského charakteru skutečně malých dětí. 

A.cz: Tak dobře, když to řeknu triviálně: mělo by být v popisce televizního pořadu napsáno „od půlky filmu krvavé scény" nebo jak by to tedy mělo vypadat?

Myslím, že by tvůrci programu měli pečlivě zvážit, co v který čas zařazují.

A.cz: Ale ve vašem programu je, že by měli zveřejňovat podrobnější informace o svých programech. Takže jak by ta informace podle vás měla vypadat?

No měla by být podrobnější informace, která už dneska vlastně také je, že program třeba není vhodný pro mládež od deseti do dvanácti let. Samozřejmě že rodiče, kteří na to kašlou a říkají „tak ať se dívá náš Jenda nebo Mařenka", tak tomu nezabráníme. Ale upozornit by se na to mělo. A vůbec by děti měly více číst a méně času trávit u počítače a ještě méně u televize.

... kde je ta policie?

A.cz: Chcete zlepšit situaci na silnicích. Kde byste začali?

Chceme začít dramatickým zpřísněním. Máme připravený celý projekt, který je založen na tom, že chceme, aby každý, kdo má zaplatit pokutu, ji skutečně zaplatil. Na tom chceme postavit novelu zákona o pravidlech silničního provozu. Smyslem má být, že kdo nezaplatí pokutu, bude muset dát věc do zástavy nebo mu bude zabaven řidičský průkaz. A u případů pirátství na silnicích musí policie dostat právo zabavit auto.

A.cz: Jste spokojeni s prací dopravní policie?

Nejsem. Když vidím aroganci především na dálnicích, tak říkám - kde ta policie je?

A.cz: Takže byste ve vládě případně prosazovali změnu šéfa dopravní policie?

Já myslím, že je potřeba pořádně zavelet. To jsou policisti, těm se dá zavelet. Nemyslím, že je za každou cenu třeba měnit šéfy.

Kalouskův hazard

A.cz: Brojíte proti hazardu, je to vaše velké předvolební téma. Proč jste to ale neprosazovali, když jste byli hned v několika vládách?

Protože se o tom v KDU-ČSL nemohlo mluvit. Také víte, že Miroslav Kalousek rozšířil bezprecedentně hazard. Teprve odchodem lidí do TOP 09 se uvolnila atmosféra.

A.cz: Jste pro úplný zákaz hazardu?

To není možné. Jsme pro dramatické omezení a zpoplatnění.

Optimistou nad čísly

A.cz: Průzkumy vám zatím nedávají šance vstoupit do sněmovny. Jste si jist, že se vám to podaří?

Tak dávají a nedávají. Mohl bych jmenovat průzkumy, které nám dávaly 7,4 %, pak 5,5 %. To je žonglování s čísly. Je tam mnoho proměnných. Já jsem v tomto ohledu optimista. Kdybych měl vzít vážně každý průzkum, tak za chvíli tady skočím z okna.

A.cz: Kolik vám třeba podle vašich průzkumů ubírá hlasy TOP 09?

TOP 09 je konkurence v jednom smyslu komplikovaná: říká, že se s námi rozešla pouze politicky, ne lidsky, že jsme si nejblíž, že nejsme v soutěži. A to může působit na některé voliče, že je jedno, jestli volit TOP 09 nebo KDU-ČSL. TOP 09 je liberální strana se vším všudy. Naštěstí pro nás už prezentovala svůj program, těžce asociální, takže doufám, že to povede k tomu, že se voliči vrátí zpátky buď ke KDU-ČSL nebo k ODS.

A.cz: Jak velký nebezpečím je pro vás právě ODS v čele s bývalým křesťanským demokratem Petrem Nečasem?

Tak nebezpečí... Soutěžíme se všemi, Petr Nečas je člověk, který může přitáhnout voliče. Ale dokud zůstanou někteří lidé z ODS ve veřejných funkcích jako pan Jančík nebo Pavel Bém, tak je to zatím jen první vykročení.

Jak lehké je zmizet

A.cz: Pokud by KDU-ČSL neprošla do sněmovny, jaký byste z toho pro sebe vyvodil závěr?

Nepochybuji o tom, že se do sněmovny dostaneme, takže nemám žádný scénář B.

A.cz: Přesto: odstoupil byste?

Hypoteticky, když o tom mluvíte, tak je vlastně nejsnazší odstoupit. No a co? V takovém případě - kdo zaplatí úvěry? Někteří říkají: ne, naopak, předseda by měl zůstat a dát to do pořádku.

A.cz: Takže vy byste...

Ne, ne. Já jsem připraven nést veškerou odpovědnost. V takovém případě musí každý předseda nést veškerou odpovědnost. Ale já o tom nechci mluvit, protože my tento plán B nepřipravujeme. My máme plán A, a to je vstup do sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy