Vlček padl, zůstaly půjčky. Splácí miliony do Rakouska

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 4. 2010 16:35
Miloslav Vlček přiznal sněmovně, že si v roce 2007 půjčil více než pět miliónů korun
Miloslav Vlček, už jenom poslanec.
Miloslav Vlček, už jenom poslanec. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Miloslav Vlček dnes opustil místo předsedy Poslanecké sněmovny, rezignoval rovněž na funkci poslance a stáhl svou kandidaturu do voleb jako lídr ČSSD v Olomouckém kraji. A to vše kvůli aféře se státní dotací a podezřelou půjčkou. Přitom patří v dolní parlamentní komoře mezi největší dlužníky.

Momentálně má Vlček problémy s půjčkou 2,5 milionu korun, o kterou se s ním soudí jeho bývalý asistent Zdeněk Klapka. Miloslav Vlček tvrdí, že si nic nepůjčil.

ČTĚTE:
Vlček končí jako poslanec a kandidovat nebude

Klapkovi přiznává jen půjčku, kterou mu splatil už v roce 2005. Tehdy mu vrátil více než milion korun v hotovosti, čímž porušil zákon proti praní špinavých peněz.

Milióny z Lince

A když Aktuálně.cz udělalo soupis majetkových přiznání, zjistilo, že Vlček má nejen zmíněnou kontrovezní půjčku ale ještě další - v téměř dvojnásobné výši.

V přiznání, které musí poslanci ze zákona podávat, Vlček uvedl, že si v roce 2007 půjčil bezmála 5 a půl milionu korun u rakouské Privat Bank AG Linz.

Rok nato mů zbývalo splatit necelých 4,5 milionu korun. Za rok tak umořil dluh kolem jednoho milionu. Kolik splatil za loňský rok, bude jasné z přiznání, které musí Vlček podat do konce června.

Neobyčejný člověk

Jako předseda Poslanecké sněmovny vydělával 164 900 korun měsíčně, po přijetí Janotova úsporného balíčku mu plat o něco málo klesl - na 158 400 korun.

Kromě své poslanecké funkce a funkce předsedy sněmovny uvádí, že byl zastupitelem a radním v Konicích a také členem dozorčí rady společnosti Cíl a.s., která patří ČSSD.

Žádné vedlejší příjmy ani dary za léta 2007 a 2008 nepřiznává.

Poslanec splácí rychle

Podobně rychle jako Vlček dokážou své dluhy splácet i jiní poslanci. David Šeich (ODS) splatil za jediný rok hypotéku 2,5 milionu korun, Martin Bursík (Strana zelených) splatil rychle 1 milion. Oba ale uvádějí, kde na to vzali: Šeich prodal akcie za 5 milionů, Bursík měl peníze z pronájmu vlastních nemovitostí.

Tři čtvrtě milionu splatil za jediný rok i sociální demokrat Jiří Krátký, který teprve po poradě s manželkou řekl Aktuálně.cz, že měl uložené ještě další peníze.

Bezkonkurenčně největším dlužníkem této sněmovny, alespoň podle oficiálních přiznání, je občanský demokrat Daniel Petruška, který splácí hypotéku 10 milionů korun a k tomu další milion a půl od soukromého věřitele.

 

 

Právě se děje

Další zprávy