Kdo nerozumí naší kampani, je hloupý, říká Miloš Zeman

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 4. 2010 15:45
Podnikatelé by snesli vyšší daně a sami to říkají, tvrdí v rozhovoru Miloš Zeman
Foto: Jan Langer

Rozhovor - Pokud je naše kampaň nejednoznačná, pak je to test inteligence voličů, vysvětluje předseda Strany práv občanů Miloš Zeman. A vysvětluje i to, proč by v době krize zvedal daně firmám i daň z přidané hodnoty.

A také tvrdí, že v kase Strany práv občanů nekončí peníze ruského Lukoilu.

První díl rozhovoru s Milošem Zemanem:
Paroubek je papaláš a má ze mě strach, říká Zeman

Naše kampaň testuje inteligenci voličů

A.cz: Billboard v Praze hlásá: "Nechceme další Czechtek". Někteří mí známí si to vyložili "nechceme už žádnou technoparty", jiní "nechceme žádný brutální zásah proti technařům. Podle vysvětlení z SPO je B správně. Je to marketingová chyba nebo záměrná nejednoznačnost, aby si každý vybral, co chce?

Je to záměrná nejednoznačnost, ale nikoliv proto, aby si každý vybral, co chce, ale aby každý pochopil, že B je správně, takže to můžete chápat jako test inteligence recipientů této informace. Pro ty, kteří to nepochopili, vyšly další billboardy, kde jako první věta je "Nechceme policejní stát".

Infobox

Miloš Zeman

  • nar. 28. 9. 1944
  • vzděláním ekonom
  • v srpnu 1989 vyšel v Technickém magazínu jeho článek "Prognostika a přestavba", ve kterém kritizoval tehdejší režim
  • v roce 1989 se zapojil do Občanského fóra
  • v roce 1993 se stal předsedou ČSSD
  • stranu přivedl od okraje politického spektra až k vítězným volbám v roce 1996
  • premiérem 1996-2002
  • dohodl se s Václavem Klausem, jehož ODS skončila druhá, a uzavřel s ním smlouvu, podle které pravicová ODS tolerovala menšinovou jednobarevnou vládu ČSSD
  • po neúspěchu v prezidentských volbách 2003, kdy ho nevolili ani někteří zákonodárci ČSSD, se stáhl na Vysočinu
  • původně poměrně dobré vztahy s Jiřím Paroubkem zpřetrhalo Paroubkovo obvinění, že Zeman v roce 1997 uzavřel nevýhodnou smlouvu s advokátem Altnerem
  • v roce 2007 o něm režisér Robert Sedláček natočil film "Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny"
  • vydal politické paměti "Jak jsem se mýlil v politice" a "Vzestup a pád české sociální demokracie"

A.cz: I někteří mí přátelé, kteří nejsou hloupí, to ale trefili špatně...

Ale v tom případě je otázka, zda vaši přátelé skutečně nejsou hloupí.

A.cz: Proč by měl volič volit právě vás?

Protože mu nabízíme větší svobodu rozhodování, než má dnes. To říkám s vědomím, že mi Robert Fico nedávno na chalupě říkal, že lidé nechtějí větší svobodu rozhodování, že lidé chtějí větší peníze na dlaň a větší sociální dávky. Já mu řekl - milý Roberte, já věřím, že alespoň část lidí bude tu větší svobodu rozhodování považovat za důležitou.

A.cz: Ve vašem programu je přímá volba prezidenta, starostů, ale i hejtmanů. Proč jste tedy neprosazovali přímou volbu hejtmanů v době, kdy vaše jednobarevná vláda dělala krajskou reformu?

Protože ta krajská reforma sama o sobě byla daleko důležitější, než otázka, zda hejtmani mají být voleni přímo nebo ne.

A.cz: Navrhujete možnost dát hlas kandidátům z různých stran, zvýšit počet preferenčních hlasů. Na schůzce s Václavem Klausem jste se shodli, že jsou nutné změny, které by vedly k silnějším vládám. Ale shodli byste se právě na vaší volební reformě?

Zcela určitě se shodneme na zvýšení počtu volebních krajů. I když možná každý z nás má poněkud jinou motivaci, ale to není podstatné. O možnosti volit kandidáty různých stran jsme spolu nemluvili a o preferenčních procentech také ne. Ale já si myslím, že Klausovo stanovisko by bylo spíše neutrální.

Zvýšit daně firmám? Podnikatelům by to prý nevadilo

A.cz: Rádi byste zvýšili daně firmám. Není to kontraproduktivní v době krize?

My jsme keynesiánci, chcete-li rooseveltovci, my říkáme, že podnikatelé nepotřebují snížení daní, ale zakázky. Protože když nemají zakázky, tak jsou ve ztrátě, a když jsou ve ztrátě, tak stejně žádné daně neplatí. Zvýšení korporátní daně z 20 na 24 procent není žádné šílené zvýšení a podnikatelé mi mezi čtyřma očima říkají, že 4 procenta navíc ještě unesou.

A.cz: Ale nahlas to neříkají...

Nahlas to samozřejmě neříkají a já bych se jim divil. Ale v každém případě to zvýšení daní je poměrně nutné. Sníženou sazbu DPH nechceme měnit vůbec a tu základní zvýšit z 20 na 22 procent., přičemž se nebráníme určitým přesunům mezi těmito sazbami tak, aby v té snížené zůstaly opravdu nezbytné věci, třeba základní potraviny. U luxusního zboží - tedy všeho, co je zbytné - zvyšme DPH. Tím získá státní kasa tak 15 až 20 miliard.  Ale my ty peníze nechceme proplýtvat na sociální dárečky, my je chceme investovat.

A.cz: Ve formě státních zakázek?

Ve formě veřejných, tedy vpodstatě státních zakázek. Jsem proti demagogii, orientovat se na spotřebu a blížit se státnímu bankrotu. Já jsem pro nepopulární zvýšení daňových výnosů, nepopulární omezení sociálních výdajů pro "nefachčenky", tedy ty, kteří odmítají pracovat.

A.cz: Slibujete snížení byrokracie, to slibuje většina stran. Kolik byste tím chtěli ušetřit a kolik úředníků by muselo odejít?

Je triviální a pitomé, když vám někdo řekne "snížím počet úředníků" o tolik a tolik. My říkáme, že snížíme výdaje na státní aparát o 25 % a ponecháme na státním aparátu samém, zda si bude přát žít s průměrnou mzdou, která se o 25 % sníží, nebo zda se například zbaví 30 % lidí, aby se mzda těch zbývajících zachovala. My jsme liberální strana. Pokud se ministři rozhodnou nabrat o 100 procent více úředníků a ti budou mít poloviční mzdu, než mají dnes, je to taky jejich svobodná vůle a taky jim v tom nikdo nebrání. Akorát, že to nikdo neudělá, že ano?

A.cz: Kolik dáte peněz na kampaň?

Zatím to vychází někde mezi 5 až 10 miliony. Já každý den podepisuji darovací smlouvy, a to jsou od 500 přes 5 tisíc, 10 tisíc a taky někdo dal 20 tisíc, což mě velice potěšilo. Je to takzvaný obamovský model - velké množství malých dárců. Denní provoz tohoto Zemáku stojí 5 350 korun.

A.cz: Máte nějaký úvěr, řeknete kolik?

Nemáme úvěr.

A.cz: Eduard Zeman mluvil v lednu o řádu milionů...

Eduard Zeman, který byl až do březnového sjezdu naším tiskovým mluvčím, uvažoval o úvěru, protože byl na rozdíl ode mě pesimista. Já, optimista, konstatuji, že až do této chvíle jsme si žádný úvěr nemuseli vzít.

Lukoil nás neplatí

A.cz: Co ale Lukoil? Vy popíráte, že by vám dával peníze. Ale peníze daroval manažer jedné jeho dceřinné společnosti. Jak může mít volič jistotu, že peníze Lukoilu prostě jen nejdou přes soukromé účty?

Martin Nejedlý daroval naší straně 400 tisíc korun ze svých soukromých úspor. Je poměrně dobře placený Lukoilem. Kdyby byl Martin Nejedlý jednatelem Agipu nebo Shellu, ani nejpitomější český novinář by z toho nevyvodil, že nás sponzoruje Shell. V novinářských kruzích panuje antiruská nálada a tito lidé dospěli k názoru, že nás sponzoruje Lukoil. A já skřípu zuby, protože nám nedal ani korunu a přesto jsme obviňováni z toho, že od něj bereme peníze.

A.cz: Máte o těch sponzorech přehled? Ještě v lednu jste totiž říkal, že se o sponzory nezajímáte...

Mezitím mě přinutili, abych podepisoval darovací smlouvy. Takže dnes mám o sponzorech přehled.

A.cz: Neškodí vám takoví lidé jako bývalý důstojník s vazbami na Rusko Zdeněk Zbytek?

Proč by mi měl škodit? Copak si myslíte, že bych já, který nejen mluvil na Letné, ale který byl třikrát vyhozen politickým režimem z práce za protirežimní články, bych se spojil s člověkem, který by chtěl v roce 1989 táhnout s tanky na Prahu?

A.cz: O tancích jsem nemluvil...

Ale jiní novináři ano.

A.cz: Ale kolektivní vinu tady uplatňovat nebudeme, že ne?

Ale jo! V některých případech, pro zjednodušení, pro paušalizaci, pro generalizaci s připuštěním několika výjimek ano.

A.cz: Pak byste ovšem byl jako politik v jednom pytli s panem Paroubkem...

S panem Paroubkem nechci být v jednom pytli, pan Paroubek kritizuje každého novináře, který kritizuje jeho.

 

Právě se děje

Další zprávy