Langer i Bém přežili Topolánkův odchod, zůstanou ve hře

Kateřina Eliášová
12. 4. 2010 21:30
Topolánek chtěl po ODS, aby z kandidátky stáhla i pražského primátora a exministra vnitra
Donedávna blízcí spojenci, teď nepřátelé. Mirek Topolánek s Ivanem Langerem na kongresu ODS před dvěma lety
Donedávna blízcí spojenci, teď nepřátelé. Mirek Topolánek s Ivanem Langerem na kongresu ODS před dvěma lety | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zachránil je zřejmě pouhý jediný hlas. Tak blízko měli exministr vnitra Ivan Langer a pražský primátor Pavel Bém k politické "smrti".

Mirek Topolánek, který v pondělí odpoledne předal své kompetence v čele strany novému lídrovi Petru Nečasovi, vyzval výkonnou radu, aby z kandidátek stáhla také olomouckého lídra Langera a pražskou dvojku Béma.

V hlasování, jehož verdikt se redakci Aktuálně.cz podařilo zjistit ještě před oficiálním zveřejněním, však oba muži obstáli. Na kandidátkách se udrželi.

Rozhodlo zřejmě to, že se o pouhý hlas nepodařilo prosadit tajné hlasování, proti kterému se postavil například právě Pavel Bém. "Zvítězil rozum. Uvědomujeme si, že jsme těsně před volbami. Musíme se soustředit na program, volby se nevyhrávají šarvátkami a vyřizováním si účtů," komentoval pražský primátor výsledek dnešní výkonné rady.

Pokud by se hlasovalo tajně, měl by Topolánkův plán šanci. Sám Topolánek si na verdikt nepočkal, jednání širšího vedení ODS opustil beze slova po více než hodině.

"Byl to očekávaný odchod, měl v 18:30 další schůzku," zaplašoval zprávy o hádce za zavřenými dveřmi Petr Nečas.

Kdo chtěl škrtat?

Podle informací Aktuálně.cz hlasovali pro vyškrtnutí například Petr Bendl i další Středočeši, hlasovali tak i členové výkonné rady z jižních Čech,  Plzeňského kraje a Moravskoslezského kraje.

Odvolat Ivana Langera chtělo celkem 15 lidí ze 44 přítomných.

Jak to Langer vzal? Do kamer se zeširoka usmíval a neustále opakoval, že začíná horká fáze volební kampaně a "pojďme tedy pracovat."

Ivan Langer zůstává, je totiž až nechutně pracovitý.
Ivan Langer zůstává, je totiž až nechutně pracovitý. | Foto: Ludvík Hradilek

"Víte... Já jsem profesionál a snažím se svoji práci dělat maximálně profesionálně. Jsem workoholik, a jako workoholikovi mi mezní situace vyhovují. Motivují mě, abych dělal ještě víc. Přátelé říkají, že nejsem jenom pracovitý, ale hnusně pracovitý," hovořil o sobě Langer. "Jako profesionál a politik vím, že je potřeba dnes a denně skládat účty za práci, kterou děláte...  Věřím, že dneškem končí to ne úplně lehké období ODS před volbami, a teď tady před vámi stojí grémium jako jeden muž," odmítal dotazy, zda je dotčený, že ho chtěl Topolánek sestřelit.

Peníze až na prvním místě

Jak už dříve napsala redakce Aktuálně.cz, v ODS ovšem nešlo jen o vyřizování účtů a vyškrtnutí názorových oponentů z kandidátek, svou roli hrají i peníze.

Nasvědčuje tomu i scéna z poslední výkonné rady, na níž odcházející lídr Mirek Topolánek před svým pádem pohrozil, že spolu s ním může ODS přijít až o 150 milionů korun na předvolební kampaň. ODS má vážné finanční problémy a dluh ve výši 160 milionů korun.

"Pokud by padl i Ivan Langer, může se to stát. V takovém případě by se o peníze musela postarat Praha a Středočeský kraj," uvedl vlivný občanský demokrat.

Nečas už je šéf se vším všudy (skoro)

Díky pokusu sestřelit Béma a Langera tak poněkud zapadla informace, že výkonná rada nakonec schválila usnesení, kterým kompetence předsedy strany přechází na osobu lídra strany.

"Výkonná rada ODS pověřila volebního lídra jednáním za stranu... podepisováním podle stanov... převedla na něj všechna práva a povinnosti předsedy ODS...," rychle drmolil Nečas.

Tak tomu bude až do volebního sjezdu strany.

Když už ODS Nečase pověřila, Topolánkovi za šéfování "vyjádřila poděkování". Zejména za to, že během osmi let Topolánek straně s jedinou výjimkou vyhrál všechny volby.

Co bude dál s Topolánkem?

Co bude sestřelený šéf dělat dál, zatím není docela jasné.

ODS jej jmenovala do čela delegace, která se zúčastní pohřbu polských osobností, které v sobotu zahynuly při pádu letadla ve Smolensku.

O další spolupráci se má ještě mluvit.

"Teď bych nechal panu Mirku Topolánkovi čas na nadechnutí. Bude se v tuto chvíli jistě chtít věnovat své rodině, sobě," odmítl otázky Nečas. "V tuto chvíli to není aktuální problém."

 

Právě se děje

Další zprávy