Zelení z vlády? Zatím nevědí, ale Fischer je vystrašil

Kateřina Eliášová
22. 3. 2010 15:00
Ministr Šebesta může být ve střetu zájmů, varují zelení
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Odejdou zelení dnes večer vlády?

Když premiér Jan Fischer na jimi obsazovaný post ministra životního prostředí bez dohody posadil dosavadního ministra zemědělství Jakuba Šebestu a nechal ho řídit oba resorty současně, porušil podle zelených uzavřené dohody a udělal krok, který může vážně ohrozit ekologické projekty a ochranu životního prostředí v republice.

Na otázku, zda je to důvod opustit na dva měsíce kabinet, však rozhodná vyjádření slábnou a členové nejužšího vedení Strany zelených se v názorech liší.

"Pokud dohody neplatí, musíme na to reagovat," říká například členka předsednictva a pražská zastupitelka Zuzana Drhová. "Zatím se mi to jeví tak, že teď nemám zájem na tom, aby na vládním projektu zelení participovali," uvedla.

"Ministr Kocáb (poslední ministr zelených ve vládě - pozn. red.) má ještě rozdělanou práci a v tomto smyslu bych nadřazoval věcné stanovisko nad to politické. Je to moje osobní stanovisko, možná ale bude třeba řádně bouchnout do stolu," uvedl naopak další člen předsednictva Ladislav Vrchovský.

A místopředsedkyně strany Martina Pokorná by ještě počkala, ale jen na to, jak dopadne dostavba elektrárny Prunéřov, kvůli níž druhý zelený ministr Jan Dusík v pátek rezignoval.

"Myslím si, že důvodem pro odchod z vlády by byla skutečnost, že by nový ministr podepsal rekonstrukci Prunéřova podle toho, jak si diktuje ČEZ," říká Pokorná.

Lobbisté se radují

Jan Dusík rezignoval v pátek a o jeho nástupci měli podle páteční dohody jednat zelení s premiérem dnes. Fischer ale navrhl už v neděli prezidentovi vlastní řešení s "doubleministrem" Šebestou.

"Pro mě je to  velké zklamání," uvedl 1. místopředseda zelených František Pelc a podobná slova vyřkl i další člen předsednictva Ladislav Vrchovský.

"Považuju to za velký průšvih, pan ministr Šebesta v posledních měsících jasně prokázal, že jde až příliš na ruku soukromým zájmům různých průmyslových lobby a majitelům podniků (viz kauza Radějov a kauza tendrů na těžbu v českých lesích)," říká další z místopředsedů zelených Martin Ander.

Rizika dvou židlí

Zelení varují před tím, že Šebesta se octne ve střetu zájmů.

Například proto, že do resortu zemědělství spadá státní podnik Lesy České republiky, který svým podnikáním mnohokrát naráží na zájmy ochrany přírody, jak ji prosazuje (nebo prosazovalo) ministerstvo životního prostředí.

Duha varuje před Šebestou

Ekologické Hnutí Duha upozornilo, že ministr zemědělství Jakub Šebesta, který nyní řídí také resort životního prostředí, je ve střetu zájmů. Své obavy shrnulo do sedmi bodů:

1. Nezmění MŽP náhle svůj záporný názor na kontroverzní tendry Lesů ČR (které spadají pod MZe)? Státní lesy chtějí veškeré práce na velkých plochách na deset let předat dřevařským firmám a ministr Šebesta jejich plán podporuje.

2. Nezmění ministerstvo životního prostředí náhle názor v expertních skupinách, které připravují rozpracování takzvaného Národního lesnického programu? MŽP a ministerstvo zemědělství mají v některých věcech různá stanoviska.

3. Nezruší MŽP náhle pokutu, kterou inspekce životního prostředí udělila za devastaci přírody v oboře Radějov nedaleko Strážnice? Oboru, jež je podle zjištění ombudsmana ilegální, vlastní podnikatel Leoš Novotný, osobní přítel ministra Šebesty. Zástupkyně ombudsmana také vyzvala úředníky podřízené MŽP, aby začali s právními kroky ke zrušení obory.

4. Nepřestane MŽP náhle s přípravami nového národního parku na Křivoklátsku? Ministerstvo zemědělství s parkem, jenž by pro turisty vznikl nedaleko Prahy, nesouhlasí.

5. Nepřestane MŽP náhle s přípravami nové chráněné krajinné oblasti v lužních lesích u soutoku Dyje s Moravou? Ministerstvo zemědělství s lepší ochranou takzvané Moravské Amazonie také nesouhlasilo.

6. Neotočí MŽP náhle o 180 stupňů a nebude kácet ve zbytcích pralesů v Národním parku Šumava? Rozklad národního parku by vyhovoval Lesům ČR, které by mohly dostat místní pozemky.

K tomu přidávají, že spojení obou resortů může být předzvěstí toho, že samostatné ministerstvo životního prostředí do budoucna zanikne a agenda bude podřízena právě ministrům zemědělství.

Sedm bodů Duhy

Ekologické organizace už v tomto duchu sepsaly seznam konkrétních případů, kdy by mohl ministr Šebesta ve střetu zájmů být.  Ekologické Hnutí Duha je formulovalo do sedmi bodů, které přinášíme v infoboxu.

"MŽP má kromě jiného kontrolní funkce, jako je třeba Inspekce životního prostředí, která má napomínat a udělovat pokuty například takovým podnikům, jako jsou Lesy ČR," vysvětluje to František Pelc

"Má i jiný pohled na řešení péče lesů na Šumavě. Zelení mají v programu vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, na což má ministerstvo zemědělství jiný pohled a má k tomu výhrady a tak dále," dodává.

Bude se slučovat?

Sloučení ministerstev životního prostředí a zemědělství pak plánuje například premiér Robert Fico na Slovensku.

K nynější české situaci Ladislav Vrchovský říká: "Je to nejasný náznak, že by v budoucnu mohla být obě ministerstva sloučena, což zásadně odmítám."

Aktuálně.cz zjistilo, že v budoucnu modelu zavedenému Fischerem nebrání ani příští možný ministr zemědělství Michal Hašek z ČSSD.

"Na rozdíl od Strany zelených nevidím žádný střet zájmů," říká muž, jehož už do své případné vlády nominoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. 

"Budeme mít unikátní příležitost sledovat lepší koordinaci a komunikaci mezi oběma resorty. Slučování těchto ministerstev v našem programu nenajdete, nicméně připouštím, že v Rakousku takový model existuje a funguje. Budoucí roky ukáží, zda ČR půjde stejným směrem," řekl Aktuálně.cz Hašek.

Fischer: Rozhodl jsem se o víkendu

Premiér Fischer dnes k porušení páteční dohody s Ondřejem Liškou uvedl, že chtěl uvolněné místo ministra životního prostředí obsadit co nejrychleji, protože do voleb už jsou jen dva měsíce.

"Vycházel jsem z toho, že se mandát této vlády blíží ke konci," řekl Fischer. Uvedl, že se chtěl vyhnout tomu, aby se uvolněné ministerské křeslo stalo předmětem dlouhým politických diskusí. Podle Fischera k variantě "jeden ministr pro dva resorty" už přistoupily i předchozí vlády. "Ústava mi to umožňuje," řekl.

Konstatoval, že ho tato varianta napadla až o víkendu, tedy až po páteční schůzce s předsedou zelených Ondřejem Liškou. "Prezident Václav Klaus si osvojil tento názor," dodal Fischer.

 

Právě se děje

Další zprávy