Topolánek si vybral nástupce. Mají kostlivce ve skříni

Kateřina Eliášová
24. 11. 2009 19:20
Možná jsem jim dal polibek smrti, ukáže to test integrity, řekl Topolánek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Myslel to Mirek Topolánek se jmény svých nástupců vážně nebo to byl jen pokus odstřelit regionální politiky, kteří jsou úzce spjati se světem byznysu a média je označila za krajské kmotry, kteří v regionech tahají za nitky?

"To, že ode mě možná dostali polibek smrti, je dobrým testem integrity," napsal Aktuálně.cz v SMS zprávě šéf ODS Mirek Topolánek.

Jeho spolustraníci ze severu a jihu Čech se jej na víkendovém kongresu ODS pokusili svrhnout, jenže Topolánek kritiku ustál a kongres ovládl.

Den nato označil hned tři regionální politiky, kteří by jej v budoucnu mohli nahradit - Pavla Drobila, Pavla Blažka a Radima Ziku. Topolánek všechny tři politiky přizval do týmu Vize 2020, který formuluje program a směřování ODS na příštích deset let

"Takových lidí je nejméně dvacet, uvedl jsem jen tři příklady," prozradil Topolánek.

Mladí politici s vizí...

Topolánek označil za své pokračovatele tři regionální politiky, ani jednomu z nich ještě nebylo 40. Přesto už v ODS stačili udělat kariéru.

O Pavlu Drobilovi se v té souvisloti hovoří jako o budoucím ministru průmyslu a obchodu. "Warum denn nicht," reagoval šéf ODS na otázku, zda by ho bral do vládního týmu (proč ne, zní překlad z němčiny).

Budou lídry ODS?

  • Pavel Drobil je místopředsedou ODS v Moravskoslezském kraji

  • Pavel Blažek předsedou brněnské ODS

  • Radim Zika místopředsedou ODS v libereckém kraji

Zika s Blažkem přijali Topolánkova slova spíš vlažně, naopak Pavla Drobila slova Mirka Topoláka potěšila.

"Bylo by pokrytecké říkat, že mě netěší, že se o mě Mirek Topolánek takto vyjádřil. Nicméně teď jsou pro mě alfou a omegou nadcházející volby v kraji, kde jsem lídr. Podle výsledku voleb se pak mohou odvíjet moje ambice," řekl Aktuálně.cz Pavel Drobil.

... a s kostlivci ve skříni

Nový šéf Pozemkového fondu Radim Zika je v Libereckém kraji známý jako politik s úzkou vazbou na významné podnikatele.

Radim Zika na víkendovém kongresu ODS
Radim Zika na víkendovém kongresu ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Od majitele společnosti Oaza-net Hynka Tampiera si například půjčil peníze na nákup parcel v Liberci a není zatím jasné, zda mu je vrátil. S Aktuálně.cz o tom odmítl mluvit.

Tampier a Zika už dříve uvedli, že jsou dlouholetými přáteli a půjčku označili jako přátelskou výpomoc při nákupu pozemků, které teď oba muži v Liberci společně vlastní.

S pozemky je spojena ještě jedna kauza. Zika si na Pozemkový fond přivedl Michala Frydrycha, muže, který otevřel spekulantům cestu k milionovým ziskům za pozemky ve Vesci, kde se loni konal lyžařský šampionát.

Kamarád multimilionář

Přátelství pojí taky Pavla Drobila s podnikatelem Danešem Zátorským. Ostravský multimilionář Zátorský je jedním z nejvlivnějších byznysmenů na severní Moravě. Média spekulovala, že to byl právě Drobil, který mu k milionům pomohl.

Zátorský zbohatl na obchodu s akciemi a později ovládl množství tamních značek od Slezského kamene přes stavební firmu VOKD. Jeho impérium s názvem Geofin staví řadu domů, například bytový komplex Slezská nebo Bazaly.

Foto: paveldrobil.cz

"Jsme rodinní přátelé, ale odmítám, že bych mu pomáhal získat nějaké zakázky. To v mé moci rozhodně nebylo a není," odmítá spekulace médií Drobil.

Muž v pozadí

O Pavlu Blažkovi se v Brně mluví jako o muži v pozadí. Ačkoliv vede brněnskou ODS, do komunálních voleb posílá do boje o křeslo primátora neznámého mladého politika, starostu Brna-Bohunic Roberta Kotziana.

Na Blažka si Topolánek nevzpomněl náhodou. Byl to právě on, kdo mu pomohl "zbavit se" šedé eminence jihomoravské ODS Milana Venclíka. Venclíkově osobě připisovali někteří členové ODS nízké zisky v několika posledních volbách. Špatné výsledky v krajských volbách 2004 a 2008 zřejmě ovlivnily Venclíkovy korupční aféry.

Jako Blažkův škraloup vnímají brněnští jeho angažmá v kauze komínské trolejbusové vozovny. Za jednu z nejmodernějších vozoven v Evropě zaplatilo Brno více než půl miliardy korun.

Právník, který mimo jiné zastupoval stát v kauze Diag Human, je správcem konkurzní podstaty, jež vypořádává dluhy zkrachovalé firmy Stavex, která depo stavěla. Vozovna je do konkurzu zahrnuta i přesto, že ji město zaplatilo. O její vyjmutí z konkurzu rozhodne soud. Brněnská opozice Blažka obviňuje ze střetu zájmů, protože zároveň působí jako brněnský zastupitel, který by měl hájit zájmy města a ne věřitelů Stavexu. Blažek se v tisku hájí tím, že správu konkurzu přenechal společníkovi ve firmě.

 

Právě se děje

Další zprávy