Schwarzenberg: Zachrání nás příklad barona Prášila

Petr Holub, Kateřina Eliášová
22. 8. 2009 18:20
Rozhovor Aktuálně.cz s předsedou TOP 09
Karel Schwarzenberg v dobách, kdy byl šéfem české diplomacie
Karel Schwarzenberg v dobách, kdy byl šéfem české diplomacie | Foto: Reuters

Praha - Zásadový postoj při záchraně veřejných financí, přísná kontrola energetického gigantu ČEZ a podpora nových technologií.

Strana TOP 09 a její předseda Karel Schwarzenberg nabízejí konzervativně-liberální program, přesto jejich aktivity zpochybnil Schwarzenbergův přítel, exprezident Václav Havel.

Havlův někdejší kancléř neshody připouští, nejde však prý o nic zásadního. "Nesmíme zapomenout, že Václav Havel podporuje Stranu zelených, což velice vítám. Věřím, že to stranu časem opět přivede do parlamentu," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Interview s Karlem Schwarzenbergem je druhým ze série předvolebních rozhovorů s lídry parlamentních stran, které pro vás připravujeme.
První rozhovor s Ondřejem Liškou můžete pod titulkem Budu strašit voliče velkou koalicí, říká zelený Liška" číst zde

"Jak známo, Havla mám velice rád, ale to neznamená, že máme ve všem stejný názor. Věřím, že má vůči naší straně výhrady, zřejmě to je tím, že podporuje zelené," vysvětluj svůj postoj Schwarzenberg, který byl před třemi lety od Strany zelených nominován na ministra zahraničí a stále se hlásí k jejich myšlenkám.

Aktuálně.cz: Dnes jdou zelení do boje za čistou energii a míní tím obnovitelné zdroje. Také ostatní strany jdou do volebního boje s čistou energií, ale většinou tím míní, že se dostaví nějaký reaktor v Temelíně. Komu je blíž vaše strana?

Nejdůležitější je, abychom se v České republice naučili šetřit. Když nás srovnám se západními zeměmi, jako je Rakousko nebo Německo, tak pořád strašně energií plýtváme. Za prvé v průmyslu, energetické náklady na produkci jsou mnohem vyšší. Za druhé, když vstoupíte v zimě na jakýkoli český úřad, tak se tam zpotíte a pak všichni otevírají okna dokořán. Prostě musíme šetřit, izolovat domy, zavést normální přístup k energii jako v západní Evropě. Prostor zneužité energie nám postačí na pár let.

Zlí lidé a ČEZ

A.cz: Nové elektrárny tedy nejsou potřeba?

Než se začne cokoli stavět, musíme podpořit úspory daňovými slevami, příspěvky, jakýmkoli způsobem. První zákon k tomu ještě v poslední hodině dotáhl Martin Bursík. Teprve pak jsem ochoten mluvit o čemkoli dalším.
Nevylučuji, že jednoho dne bude potřeba dostavba nového bloku v atomové elektrárně, není to pro mě dogma a krédo, ale nejdříve musíme vyčerpat možnosti úspor. Teď se o nich nemluví, protože jak stojí v novinách, oproti jiným zemím máme Českou republiku v majetku ČEZu. Pokud tomu tak je, tak k úsporným opatřením nedojde, ale pouze k další výstavbě.

A.cz: Dá se to nějak změnit, dokud se nezmění postavení ČEZ v rámci České republiky? Je to silná polostátní firma a dodává různým neprůhledným státním fondům každý rok slušné peníze.

Zlí lidé tvrdí, a jsou to zajisté pouhé pomluvy, že ČEZ rozděluje ohromné částky. Obě velké strany jsou tudíž připraveny nechat projít, cokoliv si firma přeje. Příkladem jsou emisní povolenky.

A.cz: Nefungovala by zmíněná spolupráce kdykoli, dokud zůstane stávající model polostátní firmy?

ČEZ má skoro postavení monopolu a to nikdy nedělá dobře. To nikdy, nikdy nedělá dobře, obzvlášť když patří státu. Tam jsou potřeba předpisy, které nastolí absolutní průhlednost. ČEZ má všechny výhody, že patří státu, ale jakmile se dotknete jeho vnitřních záležitostí, hned slyšíte: My jsme soukromá firma, musíme všichni ctít konkurenční prostředí. Oboje ale nejde.

A.cz: Stačí zprůhlednit hospodaření firmy?

Ano, především zprůhlednit finanční toky.

Vavříny českého průmyslu

A.cz: Vyspělé průmyslové země jako Německo chtějí investovat do nových technologií, například do vývoje elektromobilů. Je to cesta také pro Českou republiku?

Když nebudeme do vědy a do výzkumu investovat mnohem víc, než v posledních dvaceti letech, když se nevrhneme na nové technologie, a sice rychle, bude pokračovat současná situace, že jsme jen montovna německého, amerického, nebo třeba belgického průmyslu. Až do té doby, než hospodářská krize zdejší montovnu definitivně uzavře, anebo s ní půjde dál na východ.
Iluze, že budeme mít vždycky vyspělý průmysl, aniž bychom do něho sami investovali, obhájit nelze. My si vždycky myslíme, že to nějak šejdrem obejdeme. Ne, buď budeme sami financovat vysoká školy i Akademii věd a podporovat podnikový výzkum, abychom se dostali na srovnatelnou úroveň, jako má na západě Dánsko, Holandsko nebo Finsko, anebo budeme pozvolna upadávat.
Ještě v roce 1937 jsme byli bezesporu na srovnatelné úrovni se západními zeměmi. Tehdy byl u nás vynalezen penicilín, bylo to ve stejné době jako v Anglii, strojní pušky anglické armády byly původem z Československa. Dnes jsme vlastně polorozvojová země.
Buď se rozhodneme investovat do vědy a výzkumu, nebo zůstaneme opodál.

A.cz: Tohle říká každí strana před každými volbami a pak se nic nestane. U vás to bude jiné?

Vavřín minulosti se dá využít pouze jako bobkový list a ani pak nepřidá živiny, ale jenom chuť.

A.cz: Politici to zkrátka dosud nebrali vážně. Řeči o vědě byly jen okrasa?

Naprosto nebrali. Byla to jen póza. Ale pořád platí, že jsme malá země, nemáme moře a nemůžeme obchodovat. Jediné co můžeme je vytáhnout se jako baron Prášil z bahna za pačesy přes své znalosti. A znalosti zanedbáváme.

A.cz: V době krize byste tedy vzal peníze například na obraně a dal je do vzdělání?

Na obraně zásadně šetřit nemůžeme. Nejde o to, že se tam nemají dělat nějaká opatření, protože i tam zařádila korupce a bylo mnoho neúčinných výdajů. Pro mě je nedobrá zpráva, že se například zrušilo protikorupční oddělení vojenské policie  Musíme tedy zjednat pořádek.
Jako bývalý ministr zahraničí ale musím odpovědně říci, že na výdaje na obranu už dnes zdaleka neodpovídají závazkům v rámci NATO.
Ale máme spoustu mandatorních výdajů. Některé jsou nutné, protože pomáhají lidem s nejrůznějším postižením. Jenže jsme si tam z bujnosti přidali cukrlátka pro každého. To se může seškrtat.

Toho času peníze nemáme

A.cz: Epochálním úkolem příští vlády bude zřejmě záchrana veřejných financí. Líbí se vám návrhy na záchranu rozpočtu pro příští rok, které před týdnem zveřejnil ministr Janota, a zvedl byste pro ně ruku ve sněmovně?

Kalousek jasně řekl, že teď je nutné dát Janotovy návrhy co nejdříve na program sněmovny. Po nějaké době se musíme bavit o roce 2011 a rozpočet totálně přepracovat.
Také bych před volbami raději sliboval jen to hezké, ale toho času peníze nemáme. Zřítili bychom se do propasti, kdybychom to dělali stejně jako během posledních dvanácti let.

A.cz: Nestálo by za to rok počkat, zamyslet se, a teprve potom zvyšovat daně a snižovat sociální dávky?

Mezitím by deficit významně vyrostl. Ti, kteří nám říkají "počkejte", pořád skrytě doufají, že se stane zázrak a že hospodářská krize nějak pomine. Možná že koncem tohoto roku nebo začátkem příštího se už začneme zotavovat. Nejsem si jist.
Jsme závislí na Evropské unii a zvláště na Německu. Jestli je současné oživení v Německu opravdové, nebo uměle vyvolané vyhazováním peněz před volbami, to je otázka. Obávám se, že ještě přijde kocovina.

 

Právě se děje

Další zprávy