V Krupce se budou kvůli kupčení s hlasy opakovat volby

Michal Štůsek Radek Nohl Michal Štůsek, Radek Nohl
8. 11. 2010 17:53
Zneplatnění výsledků se týká tří volebních okrsků ve městě
Za zvolení konkrétní strany v Krupce měli dostat Romové 300 korun a kupony do Tesca
Za zvolení konkrétní strany v Krupce měli dostat Romové 300 korun a kupony do Tesca | Foto: Miloslava Bačová

Ústí nad Labem - Krajský soud v Ústí nad Labem v pondělí rozhodl o opakování voleb ve třech okrscích v Krupce na Teplicku.

Reagoval tak na stížnost pětice politických stran o kupčení s hlasy sociálně slabých při komunálních volbách. Voliči si stěžovali, že zejména Romové dostali 200 nebo 300 korun, když zvolí konkrétní stranu.

"Jednoznačně bylo doloženo, že voliči byli k volebním místnostem pro okresky 5, 8 a 9 organizovaně sváženi za účelem volby konkrétní volební strany," uvedla ústecká soudkyně Dagmar Štullerová.

Soud je přesvědčen, že pokud by řada nepřizpůsobivých obyvatel nedostala zaplaceno a nebyla k volební místnosti odvezena, vůbec by se voleb nezúčastnila.

V Krupce se u soudu sešly dva návrhy na zneplatnění komunálních voleb ve městě. Soud jim sice zcela nevyhověl, ale právě v okrscích číslo 5, 8 a 9 se bude hlasování opakovat.

"Pod tlakem médií jsme byli pošpiněni"

Mluvčí ústeckého krajského soudu Irena Jeřábková řekla, že rozsudek dnešním dnem nabyl právní moci. Ministr vnitra by měl do třiceti dnů stanovit termín opakovaných voleb.

On-line deník Aktuálně.cz již v průběhu voleb upozorňoval na to, že probíhají velmi nestandardně. Redaktor Aktuálně.cz byl svědkem toho, když nejméně dva voliči dostali v Krupce zaplaceno za to, že zvolí konkrétní stranu.

Již krátce po otevření volebních místností se před volební místností na sídlišti Maršov shluklo několik desítek Romů, kteří si navzájem pomáhali upravovat volební lístky. Měli na nich zaškrtnuté Sdružení ČSNS a NK - Šance pro město, jehož lídrem je místostarosta Zdeněk Matouš.

"Volby v Krupce v pořádku nebyly. Pod tlakem médií jsme byli pošpiněni. S výrokem soudu nesouhlasím, ale respektuji ho," řekl Aktuálně.cz Matouš.

Na to, že volby neprobíhaly tak, jak by měly, upozornila ale i jedna z členek volební komise, která seděla přímo v Maršově, kde mělo ke kupování hlasů dojít.

"Co jsem slyšela, tak se prý ještě rozdávaly nějaké kupony do Tesca a tři sta korun na parkovišti," řekla Aktuálně.cz.

V tomto okrsku získalo sdružení místostarosty Matouše přes čtyřicet procent hlasů. To zarazilo i ústecký krajský soud.

Podle soudkyně Dagmar Štullerová není nezákonné, když někdo uplatí voliče, aby dal hlas konkrétní straně.

To se ale nelíbí politikům v Krupce. Lídr místních Věcí veřejných Pavel Horák Aktuálně.cz řekl, že kvůli tomu podá stížnost k Ústavnímu soudu. "Každý bohatý podnikatel nebo politik si může koupit hlasy voličů a nic se mu nestane," prohlásil Horák.

Šance pro město zřejmě v opozici

Volby v Krupce jasně vyhrálo Sdružení ČSNS a NK - Šance pro město. Přesto strana s největší pravděpodobností skončí v opozici.

Ostatní politici se totiž dohodli na tom, že s ní nepůjdou do koalice. Pod prohlášení se podepsali zástupci ODS, ČSSD, KSČM, Suverenita - blok Jany Bobošíkové a Zdravá Krupka.

Ústecký soud již ve čtvrtek rozhodl, že volby v Kadani se opakovat nebudou. Soud sice připustil, že zde k agitaci ve prospěch konkrétní politické strany došlo, ale "v rozsahu, který nepřekročil velice benevolentně nastavené hranice," uvedla soudkyně Dagmar Štullerová.

Soud ve čtvrtek zamítl také stížnost na průběh voleb v Roudnici nad Labem. Tam měli dostávat zejména mladí lidé a Romové odměnu za to, že zaškrtnou stranu číslo 7 - Roudničané.

Na sporný průběh voleb v tomto městě však podali stížnosti další dva lidé. Zatím tedy není rozhodnuto, zda se tu budou komunální volby opakovat.

 

Právě se děje

Další zprávy